Yeni deprem için uyarı! Stres artışı yaşanıyor...Faylarda hareketlilik...

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Arda Özacar, Kahramanmaraş'ta Doğu Anadolu Fayı'nda meydana gelen depremin, yapılan çalışmalarda komşu faylardaki stres seviyesini artırdığını söyledi.

GİRİŞ 09.02.2023 16:38 GÜNCELLEME 09.02.2023 19:50
Bu Habere 60 Yorum Yapılmış

ODTU Mühendislik Fakültesi, Jeoloji Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Doç. Dr. Arda Özacar, 10 ilin etkilendiği deprem bölgesi üzerinde daha önce çok fazla çalışma yaptıklarını söyledi.

Doç. Dr. Özacar, Kahramanmaraş merkezli 7.7'lik deprem sonucu Doğu Anadolu Fay hattı üzerinde bulunan Amanos segmanının 521 yılında, Pazarcık segmanının ise 1513 yılında daha önce kırıldığını söyleyerek, "Bu da bize Doğu Anadolu Fay hattı üzerinde bulunan Amanos ve Pazarcık segmanlarının uzun zamandır kırılmadığını gösteriyordu. Ne yazık ki bu depremle de Doğu Anadolu Fay hattı üzerinde bulunan Amanos ve Pazarcık segmanları kırıldı. Hatta bu iki segmanın ortasından başlayan deprem, hem kuzey hem de güney tarafına da etki etmiş gibi duruyor. Ama bunları söylemek için erken" dedi. 

'24 SAAT İÇİNDE 2 DEPREME ÇOK SIK RASTLANMAZ'

Depremin özellikle enteresan olduğu noktalardan birinin aynı gün içinde bir tetikleme meydana getirmesi olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Özacar, "Doğu Anadolu Fay hattı üzerinde tetiklenen kısım başka bir fay segmanı olan Sürgü fayı olarak adlandırılan kuzeyi tetikledi. Tetiklenmenin 24 saat içinde olması çok sık rastlanan bir durum değil. Ama bunun bir örneği yakın zamanda Kaliforniya'da da yaşandı. Orada da bir hafta içinde iki fay kırılmıştı. Ancak orada olan depremler daha küçük ölçekliydi. Biz burada 7.7 sonra 7.6 büyüklüğünde çok büyük depremler yaşadık. Bu anlamda Kandilli'nin verisindeki sonraki şokların da Savrun- Sürgü ve Pazarcık- Amanos segmanları üzerinde yoğunluğu görebiliyorsunuz" diye konuştu. 

'STRES ARTIŞI KUVVETLE MUHTEMEL'

Doç. Dr. Özacar, yaşanan depremlerin diğer fayları etkileyip etkilemeyeceği konusunda da çalışmaları olduğunu belirterek, "Bu, statik stres seviyelerinin, yani deprem olduktan sonra da komşu faylardaki stres seviyelerinin arttığını, artabileceğini gösteriyor. Temblor kaynaklı haritada da statik stresin özellikle sıcak renklerde yani kırmızı ve koyu turuncu renklerde arttığı bölgeleri gösteriyor. Bu modelde 2'nci depremin bulunduğu Savrun- Sürgü fayının olduğu kısımda statik stresin seviyesi artıyor. Bunun ayrıca dinamik olarak, yani sistemi salladığınız zaman (yer sarsıntısı) diğer faylarda da bir sürtünme azalımı olduğu da belirlenmiş durumda. Bu anlamda baktığımız zaman hem tetiklenen fayda, yani Savrun- Sürgü hattında hem de güneyde 14'üncü yüzyılda en son kırılmış 1408 yılında kırılmış olan Ölüdeniz Fayı'nda (Hatay'ın güneyi) potansiyel olarak bir stres artışına neden olması kuvvetle muhtemel. Bir önemli diğer hattımız ise Doğu Anadolu Fay hattı üzerinde bulunan Malatya fay hattı. Yukarı doğru giden Malatya hattında da stres biriktirip biriktirmediği incelenecek. Halkımız bu anlamda dikkatli olması lazım. Tetiklenme sonucu büyük bir deprem olmasa bile genelde yaklaşık kural ana depremin 1 logaritmik magnitude aşağısında artçı olabileceğidir. Bu da 7.7 büyüklüğündeki bir depremin artçılarının bile 6.8 ya da 7 büyüklüğünde olabileceği için kesinlikle hasarlı binalarda bulunmamalılar. Gerekli, onlara ayrılan yerlerde kalmalarını özellikle tavsiye ediyoruz" ifadelerini kullandı.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 60
  • ayho 1 yıl önce Şikayet Et
    eyy türk devleti büyük istanbul depreminde 5 milyon insan enkaz altında kalacak bunu fırsat bilen düşman türkiyeye en savunmasız olduğu anda saldıracak. aklınızı başınıza alın fay hattı üzerinde 4 kat üzeri 1 tane yapı bırakmayın. sultanbeyli üsküdar beykoz acil cürük binaları kamulaştırın yerine insanlara 1 dönüm içinde evler yapın insanları üst üste doldurmayın topraklarımız geniş 80 milyon insanın her birine 1 dönüm arsa tahsis edin insanlar tabutlarda yaşamasın kendi cennetlerinde yaşasın
    Cevapla
  • ayho 1 yıl önce Şikayet Et
    devlet bana imkan versin dünyanın en sağlam evlerini yapayım. insanları üst üste doldurmak yerine yatay mimari ile 1 dönüm arsa içine 4 aile sığdırayım. hatta istanbul dahil tüm deprem bölgeleri için 1 dönüm projesi uygulayalım. devletin yerinde olsam fay hattı üzerindeki tüm yapıları kamulaştıtır. yerine insanlara 1 dönüm arsa içinde 2 katlı evler yapayım. bu işiin başka çözümü yok.
    Cevapla
  • demdane 1 yıl önce Şikayet Et
    3-4 tirilyona satılan evlerde o paraya değecek malzeme , sağlam bina yapacak irade , rüşvetle hallolmayacak mesele yok bunu bilelim yeter , ama söz konusu asansörse bak işler nasıl değişiyor.
    Cevapla
  • Selman 1 yıl önce Şikayet Et
    Maddi sebepler fay hattı, kırılma, dayanıksız bina, çalan müteahhit kısaca tedbirsizlik. Manevi sebepleri zina başta olmak üzere işlenen büyük günahlar kısaca azgınlık. İkisine birden çözüm bulmak lazım.
    Cevapla
  • Bahadır 1 yıl önce Şikayet Et
    Malesef müslümanlar şu tedbirle tevekkülün arasındaki ince çizgiyi bi türlü anlayamadı.Bina sağlam olmalı diyorsun adam ecel diyor.Ben ne diyorum o ne diyor.
    Cevapla
  • misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Sevgili kardeş tabi ki ecel de olacak sebep de olacak. İyi de ülkeden bunca bina yıkılmış normal mi? Bunca binaya yetişecek ekibin yokmuş normal mi? Bak bu işin sonu marmara depremi, istanbul, bursa, koca eli, çanakkale birine girerse bu ülke elli sene belini doğrultamaz tedbir al da sonra takdiri Allah'a bırak, yoksa bir kaşık su içerken boğulup da ölmek de var mesele bu değil.
    Cevapla
  • abdullah ünal 1 yıl önce Şikayet Et
    evet arkadasım bina saglam olacak ama 1. depremden sag cıkıp 80km ileride cay icelim diyor orada 2. depreme yakalanıp vefat ediyor biz buna ecel diyoruz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yazar Dursun Ali Taşçı son yolculuğuna uğurlanıyor
Özgür Özel'in 23 Nisan çocuğuna koltuk tembihi!