Siyaset değil bilim konuşuyor: 'Maraş depremi asrın en büyüğü, böylesi görülmedi!'

Muhalif siyasetçi ve medya kuruluşları depremden rant elde etmek için adeta felaket tellallığı yaparken, bilim adamları ve bilim kadınlarının değerlendirmeleri, Maraş depreminin boyut olarak korkunç etkisini gözler önüne seriyor.

GİRİŞ 09.02.2023 14:14 GÜNCELLEME 10.02.2023 12:09
Bu Habere 34 Yorum Yapılmış

Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta ilki gece saat 4:17’de 7.7 şiddetinde, ikincisi saat 13.24’te 7.6 şiddetindeki deprem güney bölgesinde korkunç tahribata neden oldu. İkili depremde Kahramamaraş, Gaziantep, Osmaniye, Malatya, Adıyaman, Adana, Diyarbakır, Kilis ve Şanlıurfa’da binlerce bina yıkıldı. Can kaybı 10 bini, yaralı sayısı 60 bini aştı. Deprem bölgesinde yaşayan 15 buçuk milyon vatandaş afetten etkilendi. Bu durumu fırsata çevirmek için yerli ve yabancı medya kuruluşları AK Parti iktidarı aleyhine kara propaganda yürütmeye başladı.

100 kilometrelik alanı etkileyen 6 Şubat depremi, Hollanda yüzölçümünün 2 buçuk katı, Portekiz'den daha büyük, İngiltere'nin yüzölçümüne denk bir sahada yıkıma sebep oldu.


Başta CHP olmak üzere muhalif siyasetçiler ise depremzedeleri kışkırtmak için türlü yalan ve çarpıtmaya başvurdu. “Rutin bir deprem olayında devletin aciz durumda olduğu” tezviratını yayarak algı operasyonu yapan fırsatçılar, depremin ciddiyetini gözlerden kaçırıyor. Bu yöndeki bilim adamları ve bilim kadınlarının açıklamalarını adeta perdeleyen fırsatçılar, devletin seferber olduğu hakikatini yok saydıkları gibi, depremin asrın en büyük sarsıntısını oluşturduğuna ilişkin analizleri görmezden geliyor.

ABD, Japonya, İtalya, Yunanistan, Suudi Arabistan’dan dünyaca ünlü 12 uzmanın Anadolu Ajansı ve çeşitli yayın kuruluşlarına yönelik beyanatları, Türkiye’nin tarihte eşine ender rastlanan bir afetle karşı karşıya olduğuna işaret ediyor.

Siyasetin değil bilimin konuştuğu açıklamalar şöyle:

Harold Tobin

TOBIN: ASRIN EN BÜYÜK DEPREMİ

Washington Üniversitesi Yer Bilimleri Bölümü Profesörü Harold Tobin:

“Bunlar, sadece Türkiye'de son yıllarda yaşadığınız en büyük deprem değil, dünyada da son yüzyılda ya da daha uzun süredir meskun bölgelerde yaşanan en büyük deprem.

24 saatten kısa bir süre içinde bu kadar büyük iki deprem gerçekten benzersiz değil ancak neredeyse eşi benzeri görülmemiş bir olay. Çok çok uzun zamandır ki tahminim sismolojik aletlerin icadından bu yana böyle bir olay görmedik.”

Shinji Toda

TODA: DÜNYANIN EN BÜYÜK KARA DEPREMLERİNDEN BİRİ

Japonya Tohoku Üniversitesindeki Uluslararası Afet Bilimi Araştırma Enstitüsü Profesörü Shinji Toda:

“Beklenmedik büyük bir depremdi. Bu deprem, dünyanın en büyük kara depremlerinden biri. Depremin büyüklüğüne ek olarak, merkez üssünün yüzeye yakınlığı büyük hasara neden oldu. Depremin enerji miktarı 1995 Büyük Hanshin-Awaji Depremi ve 2016 Kumamoto Depremi’nin on katından fazla.”

Sylvain Barbot

BARBOT: BÖYLESİ DAHA ÖNCE GÖRÜLMEDİ

Güney California Üniversitesinde deprem fiziği üzerine araştırmalar yapan Doçent Dr. Sylvain Barbot

“Sadece birkaç saat aralıklarla iki büyük deprem oldu ve bunlar birbirine yakın olan ancak aynı olmayan iki farklı fay hattında bir araya geldi. Bu kadar büyük bir depremde bu durumun daha önce görülmüş bir şey olduğunu düşünmüyorum.”

SHELLY: NADİR RASTLANAN DURUM

ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) Araştırmacısı David Shelly:

“Türkiye depremlere çok yatkın. 3 ana tektonik levhanın üzerinde. Birçok aktif fay hattı var. olan depremler çok çok büyük ve bu göreceli olarak nadir rastlanan bir durum.”

BOHON: ÇOK BÜYÜK

Deprem Jeoloğu Dr. Wendy Bohon:

“Bu çok büyük bir deprem. Bu bölge doğrultu atımlı fay adı verilen bir fayın üzerindedir. Dünyanın iki parçası birbirinin yanından kayıyor. Bu, bu tür bir fay için büyük bir depremdir.”

BİN KAT DAHA BÜYÜK

Yunanistan Atina Jeodinamik Enstitüsü Başkan Akis Çelendis:

“Kahramanmaraş depremi 1999 Atina depreminin 1000 katı güçteydi”

DOGLIONI: YARIMADAYI KAYDIRAN DEPREM

İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü (INGV) Başkanı Carlo Doglioni:

“Depremlerin Anadolu yarımadasını 3 metre batı yönünde kaydırdı.”

HICKS: EN KÖTÜSÜ

University College London'da Deprembilim Uzmanı Dr. Stephen Hicks:

“Bu en kötü durum senaryosu... Bu, özellikle kötü bir deprem çünkü sığ derinlikte meydana geldi, yani yüzeyin yaklaşık 10 kilometre altında. Bu, sarsıntının çok güçlü olduğu anlamına gelir.”

BATIST: BUNDAN DAHA GÜÇLÜSÜ 3,5 ASIR ÖNCEYDİ

Avrupa Yerbilimleri Birliği (EGU) Stratigrafi, Sedimentoloji ve Paleontoloji Bölümü Başkanı ve Gent Üniversitesi Jeoloji Profesörü Marc De Batist:

“İki depremin neden olduğu büyük hasar, öncelikle bunların çok, çok, çok güçlü depremler olmasından kaynaklanmaktadır. 7,7 büyüklüğündeki ilk deprem, 1939 Erzincan Depremi ile beraber Türkiye tarihindeki en güçlü 1-2 depremden biri. Bunlardan daha güçlü tek deprem 1668 Kuzey Anadolu Depremi.”

JONES: GENELDE DERİNDE OLURDU

Sismolog Dr. Lucy Jones:

“7,8 büyüklüğünde deprem tipik olarak dünyada yılda bir iki defa görülür ancak bunlar genellikle derin tabakalarda veya insanları çok etkilemeyen uzak noktalarda meydana gelir.”

ALEXANDER: TÜRÜNE GÖRE OLDUKÇA BÜYÜK

Georgia Üniversitesi Skidaway Oşinografi Enstitüsü Direktörü Profesör Clark Alexander:

“Fayın türü ve olduğu deprem sistemi için oldukça büyük bir depremdi.”

WEIMER: 100 YILDA BİR

İsviçre Sismoloji Servisi Direktörü Stefan Wiemer:

“Böyle büyük bir deprem gerçekten çok nadirdir. Dünyada yılda belki bir kez 8 büyüklüğünde bir deprem oluyor. Türkiye ile Suriye arasındaki bölgede 100 yılı aşkın süredir bu kadar büyük bir deprem yaşanmadı.”

MAI: SIRADIŞI

Kral Abdullah Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Yer Bilimi ve Mühendisliği Profesörü Paul Martin Mai:

“İlk depremden saatler sonra aynı bölgede tekrar büyük bir deprem yaşanmasının bilimsel olarak çok sıra dışı bir durum. Bu depremler ‘ikili’ olarak adlandırılıyor.”

Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 34
  • Cezeri 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu deprem avrupada da olsa çok canlar alırdı, bu bir gerçek. Tamam sağlam bina yapalım, yapılıyor da ancak bu şehirler yeni kurulmadı, illa ki 30-40 ve daha da yaşlı binalar var. Bu büyüklükte depreme dayanmaları çok zor, yeni binaların bile garantisi yok, dalga şekli, zemin vb değişkenlere bağlı olarak.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Sonuna kadar cumhur ittifakı ve ak parti
    Cevapla
  • Tual 1 yıl önce Şikayet Et
    İklim değişikliği gibi bu deprem değişikliği yeni dünya düzeni
    Cevapla
  • sefiller güruhu 1 yıl önce Şikayet Et
    Muhalefet dediğin yönetimin yanlışlıklarını ortaya koyup çözümü de yapacağını kesin belirten bir durum ortaya koyana denir.Bunlarınki sadece fitne fesat ve karıştırmak memleketi.Bunlarda hiç vicdan falan da yok be kardeşim.Şu durumda bile rezilliklerini sergiliyorlar.Gerçekten de bunlarınki millet ittifakı değil zillet ittifakıymış..Nokta.
    Cevapla
  • Maraş'ım 1 yıl önce Şikayet Et
    Kiltaroglu ve chp kadar kötü bir fay hattı yoktur. CHP fay hattı i kadar iğrenç ki Allah belasını vermeden bu millet verecek.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
KAAN için yeni aşama! Teslim tarihi öne çekildi
Kalkınma Yolu Projesi ile Türkiye-Irak ticaretinde 20 milyar dolar hedefi