Asrın felaketi karşısında konut önerileri ve imkanlar! "Gerçekçi olalım"

SüperHaber yazarı Prof. Dr. B. Zakir Avşar köşesinde 15 milyon nüfusu etkileyen asrın felaketi karşısında yapılan eleştirileri ve ortaya sürülen bazı çözüm önerilerini analiz ederek izlenmesi gereken yolu yazdı.

Asrın felaketi karşısında konut önerileri ve imkanlar! "Gerçekçi olalım"
Asrın felaketi karşısında konut önerileri ve imkanlar! "Gerçekçi olalım"
GİRİŞ 13.02.2023 17:24 GÜNCELLEME 13.02.2023 17:24
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Merkez üssü Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan, 10 ili etkileyen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremlerin ardından devlet milletiyle seferber oldu, yaralar sarılmaya devam ediyor.

Politik duruşlarımızla değil, insani yaklaşımlarımızla ancak sorunların aşılabileceğini ifade eden SüperHaber yazarı Prof. Dr. B. Zakir Avşar özellikle konut sorununa ilişkin getirilen çözüm önerini "Gerçekçi olmak lazım" diyerek tek tek analiz etti.

İşte Prof. Dr. B. Zakir Avşar'ın "Sakin olalım, aklıselim ile yaraları saralım..." başlıklı yazısı;

Uzun yıllar üniversite hocası ve yöneticisi oyarak görev yaptım. Pandemi sürecinde okulların uzaktan eğitime dönmesi herkes gibi beni de üzdü ama başka bir çare de yoktu. Pandemi yılları ülkemize ve öğrencilerimize gerçekten büyük bir maliyet çıkardı.

Şimdi de yaşadığımız büyük deprem afeti nedeniyle benzer bir karar aldık. Hayırlara vesile olsun. Yaraları sarmaktan başka bir önceliğimiz olamaz. Dolayısıyla alınan kararı içimiz buruk bir şekilde uygulamak durumundayız.

Maraş depremlerinin ekonomik zararı hesaplandıMaraş depremlerinin ekonomik zararı hesaplandı

Hiç birimiz bu kararın eğitim öğretim süreçleri, ülkemiz ve gençliğimiz açısından bir maliyetinin olmayacağını düşünemeyiz …

Fakat gerçekçi de olmak gerekiyor.

Kış ayındayız, ülkenin dörtte birini etkilemiş bir deprem var ve bu bölgelerde yaşayan 15 milyon nüfus bulunuyor.

Hali hazırda bunların bir milyon yüz bini geçici barınma merkezlerine yayılmış durumda. Bir kısmı ise yakınlarının, akrabalarının bulunduğu yerlerde.

Can kayıpları ise 32 bine dayanmış. Öyle görünüyor ki yükselecek.

"GERÇEK AÇIK, EN AZ 150 BİN KONUTA İHTİYAÇ VAR"

Afet bölgesinde hasar tespit çalışmaları sürüyor. Sanırım bu hafta içinde sona erer. Şu ana kadar ortaya çıkan gerçek açık, en az 150 bin konut ihtiyacı var. Bu sayının artacağı da muhakkak.

Bölgenin arz ettiği tehlikeler, yıkılan evler, işyerleri, yaşanan panik, travmalar, psikolojik sorunlar insanların en azından bir süre bu şehirlerden uzak yaşamalarını beraberinde getirecek.

Tüm bunlar göz önüne alındığında Hükümet’in KYK Yurtlarını geçici olarak barınma merkezlerine dönüştürme kararı elbette yerindedir, doğrudur.

Deprem sadece on bir ilde gerçekleşti diye sorun bu illeri kapsayan bir sorun olarak görülebilir mi; elbette sorunlara çözümü buralar için arayacağız ama hep birlikte üreteceğiz.

Onun içindir ki, eleştirilerimizde ölçülü olmak, önerilerimizde mantıklı davranmak zorundayız.

"OTELLERİN TOPLAM YATAK KAPASİTESİ 1 MİLYON 600 BİN"

Ülkemizde otellerin toplam yatak kapasitesi 1 milyon 600 bin civarıdır. Bunların yediyüz bine yakını Antalya’da bulunmaktadır. Yüz bine yakını ise yıkılan vilayetlerimizde kalmıştır.

Afetzede vatandaşlarımızın sayısı, ihtiyaçları hesaba katıldığında soruna misafirhane ve otel temelli çözümler çok gerçekçi olmamaktadır.

TOKİ 'Asrın Felaketi' sınavından dimdik çıktıTOKİ "Asrın Felaketi" sınavından dimdik çıktı

Keşke böyle bir şey mümkün olsaydı ama, kamu hizmetlerinin devamı ve sağlıklı yürümesi bakımından misafirhanelerin, ülkede insan hareketliliğine bağlı işlerin yürümesi bakımından otellerin belli kapasitelerinin tüm vatandaşlar için açık olması şarttır. Kaldı ki, misafirhanelerin büyük bölümü afetzedelerle dolmuştur. Keza Antalya şu an itibariyle belirlenen yatak kapasitesinin üzerinde afetzedeye otellerde ev sahipliği yapmaktadır.

Faturanın üniversitelere ve öğrencilere çıkması gibi bir argüman da sağlıklı değildir. Kamunun elinde en yüksek kapasitede konaklama imkânı yurtlarla sağlanabilmektedir.

MÜSİAD deprem bölgesinde konteyner kent kuruyorMÜSİAD deprem bölgesinde konteyner kent kuruyor

THY deprem bölgesine bin konut yapacak!THY deprem bölgesine bin konut yapacak!

Kışın ağır şartları altında her vatandaşımızı çadırlarda, konteynırlarda konaklatmak da mümkün değildir.

Öte yandan hedef imkân ve kabiliyetleri bir an önce kalıcı konutların inşasına teksif etmek gerekmektedir. Olabildiğince hızlı bir süreç işletip zaten kıt olan kaynaklarla en verimli neticeler almak zorunda olduğumuzun bilinciyle hareket etmeliyiz.

Selçuk Bayraktar açıkladı! Baykar'dan dev bağış!Selçuk Bayraktar açıkladı! Baykar'dan dev bağış!

Baykar'dan 300 milyon TL'lik yeni yardım: 655 milyonu aştıBaykar'dan 300 milyon TL'lik yeni yardım: 655 milyonu aştı

Türkiye’nin büyük sanayicilerinin, işadamlarının, holdinglerinin, hayırseverlerinin kalıcı konutlar için il il sorumluluk üstlenmesinin tam zamanıdır. Tıpkı BAYKAR’ın yaptığı gibi ilk 500’de, 1000’de yer alan sanayi ve ticaret kuruluşlarımızın bu millete dönüş yapmaları meselenin kolay çözümü için elzemdir.

Politik duruşlarımızla değil, insani yaklaşımlarımızla ancak sorunu aşabiliriz.

Sonrasında deprem ve afet konusunda en ciddi ve kararlı politikalar için el ele veririz, bu günlere nasıl geldik muhasebe ederiz, hesap sorulacaksa hesap sorarız, eleştirilecekse eleştiririz. Ama şimdi değil. Şimdi sadece yaraları saralım…

KAYNAK: SÜPER HABER - B. ZAKİR AVŞAR
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 7
  • Dallı 1 yıl önce Şikayet Et
    ADAM İYİ ANALİZ ETMİŞ.BİRLİK OLUNMALI KISA SÜREDE KALICI KONUT İNŞAASI BAŞLANMALI.BİRİLERİ ORTALIK BULANDIRIP POLİTİKA YAPIP İŞLERİ GECİKTİRMEMELİ.Bakalım belki 15 şubat tv yardım kampanyasından güzel fikirler çıkar.Baykar gibi,Katar gibi kızdığımız suudiler gibi hareket başlatan olacak mı meşhur zenginlerimizden.
    Cevapla
  • mrly 1 yıl önce Şikayet Et
    Milletimin cebinden 21 senedir milyar dolarlar kazanan koç, sabancı vd holdingler, tüsiad, tobb vs organizasyonlar, migros, carrefour, a-101, şok, bim vb zincirlerden niye bir çaba yok, milyar dolarları yurtdışı bankalarda esir edeceklerine TÜRK insanına, ekonomisine kazandırsınlar..
    Cevapla
  • Bir adam 1 yıl önce Şikayet Et
    Koç gurubunun, Sabancı holdingin sesini duyan oldumu? Diğerlerinin...hani her sene ülkenin en zenginleri listesinde isimleri yazılıyor ya...? Sessiz sedasız yapıyorlarsa bilemem...ama duymak istiyorum...
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Evet, İş İnsanları, Holdingler, SERVETİMİ BU ÜLKEDEN KAZANMIŞLAR.. Herkes birer Mahalle yapabilir.. ZOR DEĞİL, İMKANSIZ DEĞİL..
    Cevapla
  • Nokta 1 yıl önce Şikayet Et
    TOKİ inkâr edilemez bir başarı hikayesi oldu. TOKİ konutları art arda meydana gelen 7.5'ten daha büyük iki depreme dayanabildiğini gösterdi. TOKİ modelini tüm ülkeye yaymak lazım. Hükümet depreme dayanıklı bina yapımı konusunda rüştünü ispatladı, becerisini kanıtladı. Zaman hükümete ayak bağı olmak değil, destek olma zamanıdır. Değilse ülkede çürük ve dayanıksız binalarda yaşamaya devam edeceğiz milletçe.
    Cevapla
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Gercekci olmayin. Olmasi gereken neyse onu yapin.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD ve İran'dan gizli toplantı
Eski Mossad Başkan yardımcısından itiraf: Savaşı kaybettik İsrail ekonomisi çöküyor