Konya Büyükşehir Belediyesi, Hatay için seferber oldu!

Kahramanmaraş'ta meydana gelen iki büyük depremle birlikte yaşanan yıkım sonrası Konya Büyükşehir Belediyesi, tüm imkanlarıyla depremzedelere yardım için canhıraş bir şekilde seferber oldu.

GİRİŞ 14.02.2023 18:33 GÜNCELLEME 14.02.2023 19:09
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Konya Büyükşehir Belediyesi, depremin gerçekleştiği ilk andan itibaren teyakkuza geçti. Depremin hemen ardından ilk olarak sabaha karşı arama kurtarma ekipleri ivedilikle bölgeye gönderildi. Hemen sonrasında yemek tırları, iş makinaları ve diğer arama kurtarma ekipleri de yola çıktı.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, aynı gün Konya Valisi Vahdettin Özkan ile birlikte Hatay’a yola çıktı ve orada çalışmaları koordine etmeye devam ediyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Uğur İbrahim Altay, Büyükşehir ve ilçe belediyeleri tarafından bölgede depremzedeler için yapılan sayısız hizmeti şu şekilde sıraladı; 

TÜM İMKÂNLARIMIZLA HATAYLI KARDEŞLERİMİZİN YANINDAYIZ

Hatay’daki kardeşlerimizin yaralarını sarmak adına Büyükşehir Belediyemizin tüm imkanlarını seferber ettik.

Şu anda ilçe belediyelerimizle birlikte Konya Büyükşehir Belediyemizin Hatay’da 730 aracı, 2.860 personeli, 134 jeneratörü, 760 projektörü çalışmalarda kullanılıyor.

ARAMA KURTARMA EKİPLERİMİZ 167 KARDEŞİMİZİ ENKAZDAN CANLI OLARAK KURTARDI

Hatay’a ilk ulayın ekiplerden olan Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Dairesi Başkanlığı arama kurtarma ekiplerinin hummalı çalışmaları sonucu şu ana kadar 167 kardeşimizi enkazdan sağ olarak çıkardık.

HATAY’A 304 TIR YARDIM MALZEMESİ ULAŞTIRDIK

Hatay’a Selçuklu, Meram ve Karatay Belediyelerimizle birlikte yaptığımız koordinasyon ile şu ana kadar 304 TIR gıda ve diğer ihtiyaçlar konusunda yardım ulaştırdık.

Yüzbinlerce ekmek, Gıda Yardım Kolisi, Kumanya, Konserve ve Yemek Malzemesi bölgeye gönderilmeye devam ediyor. Bunların dışında çocuk bezi, biberon, emzik, hijyen malzemesi, battaniye, ısıtıcı, gibi yüzbinlerce ihtiyaç malzemesini de ilk günden itibaren bölgemize ulaştırmaya devam ediyoruz.

YARDIMLARIN KOORDİNASYONU İÇİN HATAY’DA LOJİSTİK MERKEZ KURDUK

Konya’dan giden tüm yardım TIR’ları Hatay’da öncelikli olarak üç noktada oluşturduğumuz Lojistik Merkeze geliyor. Burada paletli ya da paletsiz olmasına göre ayrılarak küçük kamyonetlere gıda, su, battaniye, giyecek ve hijyen malzemesi olarak sınıflandırılarak buradan gelen taleplere göre mahallelere yönlendiriyoruz.

Hem belediyelerimizin hem odalarımızın hem de sivil toplum kuruluşlarımızın yardımlarını Lojistik Merkezden koordine ediyoruz. Gönderilen bütün yardımları en hızlı şekilde ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için çaba sarf ediyoruz.

Köylerimize yardım dağıtımında da önemli bir yol aldık. Ekiplerimiz ve askerlerimiz ulaşabildiğimiz kadar fazla vatandaşımıza el uzatma gayretinde.

DEPREM BÖLGESİNDE ARAÇ ŞANTİYESİ KURDUK

Konya Büyükşehir Belediyesi olarak koordinasyonu sağlamak için Hatay'da araç şantiyesi kurduk. Burada Büyükşehir Belediyemizin ve ilçe belediyelerimizin iş makinaları bulunuyor. Başka illerden gelen iş makinalarının da koordinesi yapılıyor.

Ayrıca tankerlerle gelen yakıtlar bizim koordinasyonumuzda iş makinaları, kamu araçları, motorlu kuryeler ve jeneratörler için dolduruluyor.

HATAY’IN İÇME VE KULLANMA SUYUNU KONYA SAĞLIYOR

Konya Büyükşehir Belediyesi olarak depremin hemen ardından arama kurtarma, destek ve yardım faaliyetleri için ulaştığımız Hatay’da, hayati bir öneme sahip olan sağlıklı içme ve kullanma suyu ihtiyacına da çözüm üretiyoruz.

Hatay’ın su sorununu çözmek için de KOSKİ ekiplerimiz çalışmalar yapıyor. Yer altı sisteminde patlakları tek tek belirleyip onarıyoruz. Depremden zarar gören vatandaşlarımıza su vermek için aralıksız çalışıyoruz.

Hatay’da içme suyu isale hatları, içme suyu şebekesi ve içme suyu tesislerinin bakımı ve onarımı için gayret ediyoruz. Kuyuları çalıştırdık, ihtiyaç olan bölgelere gücümüz yettiğince temiz su sağlıyoruz. İlgili kurumlarla sürekli olarak koordinasyon halinde olan KOSKİ ekiplerimiz, elektrik enerji ihtiyacına büyük ölçüde çözüm bulurken; hasar görmeyen bölgelerin de büyük oranda su sorununu çözdü.

Hatay’ın muhtelif yerlerindeki su şebekelerinde bakım onarım çalışmaları gerçekleştirdik. Depremin tahrip ettiği su borularını onardık. Onarılamayacak durumda olan boruları da yenileriyle değiştirdik. Bununla birlikte deprem bölgesinde hasar gören evlerin abone hattı iptali işlemlerini de gerçekleştirirken, kullanılamaz halde olan vanaları da yenileriyle değiştirdik.

Önceki gün itibariyle Hatay ilinin depolarına suyu vermiş olduk. Ancak şebekeye suyu veremiyoruz. Sebebi, şehirde büyük yıkımın oluşması nedeniyle enkaz çalışma alanlarındaki zeminde meydana getirecek olan gevşeme daha büyük facialara yol açabilir. Bundan dolayı şehrin iç kesimlerine su veremiyoruz.

Asıl hedefimiz, Hatay ilinin şehir şebekesinin çalıştırılması. Şu anda ekiplerimizle yoğun bir şekilde çalışma yapıyor. İnşallah önümüzdeki hafta içerisinde şehirde suyu vermiş olacağız.

Yine, depremin ardından tahribata uğrayan ve işlevsiz hale gelen Karaçay İçmesuyu Arıtma Tesisi’nde de bakım ve dezenfeksiyon çalışması yaptık.

TANKERLERLE İÇME SUYU ULAŞTIRIYORUZ

Evi yıkılan ve suya ulaşmakta güçlük çeken depremzedeler için tatlısu tankerlerimizle mahalle mahalle gezerek suyu ulaştırıyoruz. Depremzedeler, arama kurtarma görevlileri, askerler, polisler, insani yardım gönüllüleri ve diğer kamu personelinin kullanımı için seyyar WC kurulumlarını da tamamladık.

KURDUĞUMUZ 4 FIRINLA EKMEK ÜRETİYORUZ

Tüm hemşehrilerimizle, belediyelerimizle, odalarımızla, sivil toplum kuruluşlarımızla, sanayicilerimizle Konya olarak topyekûn bir destek halindeyiz.

Hatay’da kurduğumuz 4 fırınla deprem sonrası bölgede ekmek çıkardık. Günlük olarak üretime devam ediyoruz. Günlük üretim kapasitemiz 70 bin.

16 MOBİL MUTFAK

Hatay’da 16 noktada kurduğumuz mobil mutfaklarla hem bölgede çalışan ekiplere hem de depremzede kardeşlerimize günlük sıcak yemek çıkarıyoruz. Günlük kapasitemiz 75 bin.

KONYA HATAY’A KONTEYNER KENT KURUYOR

Hatay’da iki farklı bölgede depremzede vatandaşlarımızın barınma ihtiyacına katkı sağlamak için kolları sıvadık.

Büyükşehir Belediyemiz, Ticaret Odamız, Sanayi Odamız, Ticaret Borsamız ve ilçe belediyelerimizle ortaklaşa, AFAD koordinasyonunda bölgede konteyner kentler kuracağız.

Belirlediğimiz ilk noktada KOSKİ ekiplerimiz altyapı çalışmalarına hızlıca başladı. Altyapıdan sonra kısa sürede üst yapı çalışmalarını da tamamlayarak bu soğuk kış aylarında depremzedelerimizin barınma ihtiyacını gidermeyi arzu ediyoruz.

Konya olarak deprem bölgesinde yaraları sarmak için var gücümüzle çalışıyoruz.

KONYA BÜYÜKŞEHİR, HATAY HATSU ALTYAPISINI YERLİ VE MİLLİ KOSKİCBS’YE ENTEGRE ETTİ

Depremin yaralarını sarmak için Hatay’daki altyapı çalışmalarına yoğunlaşan Konya Büyükşehir Belediyesi, Hatay HATSU altyapısını KOSKİ Genel Müdürlüğü’nün Türkiye’de yerli ve milli ilk Coğrafi Bilgi Sistemi olan KOSKİCBS’ye entegre etti.

KOSKİCBS ile Konya Büyükşehir Belediyesi, Hatay’ın su ve kanalizasyon şebeke hatlarını dijital ortamda takip ederek daha hızlı müdahale etme ve ilgili kurumlarla paylaşma imkanına sahip oldu.

KOSKİCBS ile tıpkı Konya’da olduğu gibi Hatay’da da HATSU’nun tüm altyapı-üstyapı verileri ile kanal, içme suyu hatları ve kadastral verileri tek noktadan tüm kullanıcılara anlık veri olarak paylaşılabilecek. Bu sayede tahrip olan şehrin alt ve üst yapılarını onaracak, depremin yaralarının sarılmasına katkı sunacağız.

SOLAR MOBİL ŞARJ İSTASYONU

Solar Mobil Şarj İstasyonumuz cihazlardaki enerji ihtiyacını karşılıyor. Hatta cep telefonu şarjı için üretilen cihaz, hava makinesine ihtiyaç duyan bir vatandaşın hava makinesine enerji sağladı ve hava makinesine ihtiyaç duyan bir vatandaşımızın imdadına yetişerek hayata tutunmasına vesile oldu.

MOBİL TELSİZ RÖLESİ

Hatay’daki tüm ekiplerimizin haberleşmesini mobil telsiz rölesiyle gerçekleştiriyoruz. Bu altyapı ve sistemi bölgede ilk ve tek Konya olarak biz kullanıyoruz. Sistem, üzerindeki yeni nesil mobil haberleşme rölesiyle bulunduğu mevkide 40 kilometrelik yarıçapta dijital telsiz haberleşme imkânı sağlıyor.

BEYSU İLE İÇME SUYU TAKVİYESİ

İştirakimiz olan Beysu ile Hatay’a aralıksız su takviyesi gerçekleştiriyoruz. Şu ana kadar 48 TIR su sevkiyatı yaptık. 16 adet su tankeriyle 201 ton içme suyu sağladık.

JENERATÖRLERLE AYDINLATMA HİZMETİ

Bölgeye gönderdiğimiz 134 jeneratörle hem su kuyularını çalıştırdık hem de çalışma yapılan alanların aydınlatmasını sağlıyoruz.

HATAY’DAKİ DEPREMZEDE KARDEŞLERİMİZİ KONYA’DA AĞIRLIYORUZ

Yıkıcı depremlerin ardından depremzede kardeşlerimize Konya olarak kucak açtık. Şu ana kadar 9.919 kardeşimizi yurtlarda, 1.674 kardeşimizi ise Otel ve Tesislerimizde misafir ediyoruz.

Şehrimizin tüm imkanlarını depremzede kardeşlerimiz için tesis etmeye devam edeceğiz. Konya olarak tüm kardeşlerimizin yanındayız. İnşallah hep birlikte bu zor günlerin üstesinden geleceğiz.

KONYA OTOGARI’NDA DA SEFERBER OLDUK

Konya Büyükşehir Belediyesi Şehirlerarası Otobüs Terminali’mizde sağlık kabini, afet koordinasyon masası, turuncu masa ile depremzede vatandaşların barınma ve giysi ihtiyaçlarına çözüm bularak ve ikramlarda bulunarak 24 saat hizmet veriyoruz.

KONYA BÜYÜKŞEHİR PERSONELİMİZ DEPREM BÖLGESİ İÇİN KAN BAĞIŞINDA BULUNDU

Kahramanmaraş Pazarcık’ta meydana gelen depremin ardından oluşacak kan ihtiyacını karşılamaya destek olmak için Kızılay işbirliğinde belediye personelimize yönelik kan bağış çalışması gerçekleştirdik.

ALLAH BİZLERİ BİR DAHA BÖYLE ACILARLA SINAMASIN

Millet olarak her daim birlik ve beraberlik içinde kendi yaralarımızı sarmaya muktedir olduk. Asırlardır bizi biz yapan en büyük güç her türlü zorlukta birlik olabilme ferasetini gösterebilmemizdir.

Bu afette de tüm Türkiye, tüm Konya tek yürek olmayı başardı. Yüce Allah bizleri böyle acılarla bir daha sınamasın. Tekrardan deprem neticesinde hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Tedavileri devam eden kardeşlerime de acil şifalar temenni ediyorum.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 3
  • Selim aras 1 yıl önce Şikayet Et
    Dünyada görülmemiş hizmet Allah konya belediyesinden razı olsun
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Hataylı olarak size müteşekkirim Allah sizden razı olsun
    Cevapla
  • nuzumlalı 1 yıl önce Şikayet Et
    ALLAH razı olsun bir konyalı olarak gurur duydum başkanımızı kameralarda görmedik çünkü iş yapıyor ama malesef reklam yapanları bu vatandaş affetmeyecek örnek imamoğlu
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Flaş hamle geldi! Nuri Şahin'den Beşiktaş'a yanıt
CHP kurmayları açıkladı! İşte Özel'in Erdoğan'a götüreceği konular