Deprem dede olacakları bir bir anlatmış! Ahmet Mete Işıkara'nın Hatay uyarısı ortaya çıktı

Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara'nın, Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin en çok hissedildiği Hatay hakkında 2011'de "tedbir alın" uyarısını yaptığı ortaya çıktı.

Deprem dede olacakları bir bir anlatmış! Ahmet Mete Işıkara'nın Hatay uyarısı ortaya çıktı
Deprem dede olacakları bir bir anlatmış! Ahmet Mete Işıkara'nın Hatay uyarısı ortaya çıktı
GİRİŞ 25.02.2023 01:11 GÜNCELLEME 25.02.2023 01:11
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Merkezi Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan peş peşe meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki büyük depremler büyük yıkıma yol açtı. "Asrın felaketi" olarak nitelendirilen depremler en çok Hatay'dan hissedildi. 

HATAY İÇİN YAPTIĞI DEPREM UYARISI ORTAYA ÇIKTI

10 yıl önce yaşamını yitiren Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi Deprem Araştırmaları Enstitüsü Müdürü ve dönemin Kızılay Derneği Başkan Başdanışmanı Prof. Dr. Mete Işıkara'nın (Deprem dede) Hatay depremi için uyarılar yaptığı ve bir an önce tedbir alınması gerektiği konusunda açıklamalarda bulunduğu ortaya çıktı.

"HATAY'DA UZUN BİR SÜREDİR DEPREM YOK"

2011 yılında Adana'da düzenlenen bir panelde konuşan Işıkara, 7 büyüklüğündeki olası bir Hatay depremi için şu uyarıları yapmıştı:

"Hatay'da da uzun bir süredir deprem yok. Özellikle 7'nin üzerinde deprem yok. Ama geriye baktığınız zaman Hatay'da 7'nin üzerinde depremler olmuş. Hatta Hatay'a gidip Hataylılarla konuşursanız, onlar 'Hatay, 1-2 kez yerle bir olmuş. Yerin altına göçmüş' diye ifade ederler. Hatay'da olabilecek bir deprem Adana'yı da, Mersin'i de Gaziantep'i de etkileyecek. Kocaeli nasıl geniş alanı etkilediyse, burada aynı şekilde etkileyebilir. Bu gerçeği bilip korkmak yerine, tedbir almak gerekiyor."

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 25
  • profesör Fahri 1 yıl önce Şikayet Et
    bunun için profesör olmaya gerek yok bilmek gereken okuma yazma ve azıcık tarih merakı örnek büyük Bursa depremi 28 Şubat 1855 de 7,5 büyüklüğünde olmuş 300 kişi ölmüş artçısı Nisan'da 7 büyüklüğünde olmuş 1300 kişi vefat etmiş Bursa'da vakit daraldı Bursa ovası büyük risk altında binalar eski zemin zayıf concon mekanları Özlüce de altı bataklık binalar yüksek şimdi sıra yine tarım arazileri olan Hasanağa kayapayı yağmalamakta bakın bende buraya yazdım ama 10 yıl ama 20 yıl bekleyin görün
    Cevapla
  • ankaralı 1 yıl önce Şikayet Et
    türkiyede her şey neden göz göre göre oluyor biraz tarih okuyalım hep aynı şeyleri yaşıyoruz tarih tekerrrüden ibaret ama akıllanmıyoruz
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    hatay belediye baskani ne yapti yada ibb baskani kentsel donusum butcesini niye dusurdu
    Cevapla
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Geçmişinde büyük deprem olmuş yerde yine deprem olabileceğini söylemek bir öngörü değilki. Elbette tedbir açısından dikkate alınsın.
    Cevapla
  • Lale 1 yıl önce Şikayet Et
    benmi alacağım bakanlık,afad,kızılay tedbir alacaktı
    Cevapla
  • suphi 1 yıl önce Şikayet Et
    HİÇMİ haber takip etmiyorsun yıllardır . sözünü ettiğin kurumlar dışında yerel belediye muhtarlık vs. hatay için sağlam demişler ve kentsel dönüşüm istenmemiş, mahkeme oluru da alınarak gereken yapılmamış.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kâbe'nin içinden son görüntüler paylaşıldı
İçişleri Bakanlığı duyurdu: Yeni tasarruf tedbirleri açıklandı