Deprem vatandaşın psikolojisini alt üst etti! Son araştırmadan çarpıcı detaylar

Ruh Sağlığı Derneği, Kahramanmaraş depremlerinin akabinde bir grup katılımcıyla 'Ruh Sağlığı Araştırması' yaptı. Çarpıcı detayların yer aldığı kapsamlı raporun detayları kamuoyuna sunuldu.

Deprem vatandaşın psikolojisini alt üst etti! Son araştırmadan çarpıcı detaylar
Deprem vatandaşın psikolojisini alt üst etti! Son araştırmadan çarpıcı detaylar
GİRİŞ 27.02.2023 19:12 GÜNCELLEME 27.02.2023 19:14
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Kahramanmaraş depremlerinin yurt genelindeki olumsuz etkisine yönelik hazırlanan 'Ruh Sağlığı Araştırması' başlıklı raporun detayları vatandaşla paylaşıldı. 3455 kişinin katılımıyla oluşturulan çalışmada vatandaşın kimi sorulara vermiş oldukları cevaplar öne çıktı.

'Halsizlik', 'İrkilme', 'Kaygı' ve 'Hüzün' temalı sorularda vatandaşların psikolojik açıdan alt üst oldukları görüldü. Öte yandan katılımcıların önemli bir bölümü 'Depremi hissettiniz mi?' sorusuna 'Hayır' cevabını verdi. İşte, 'Ruh Sağlığı Araştırması' çalışmasının çarpıcı detayları!

GÜVENLİ YER ARAYIŞI

İnternet ortamında gerçekleştirilen çalışmada vatandaşlar, 'Şu an deprem öncesine göre güvenli yer arayışım arttı' şeklindeki envanter sorusuna 'Kesinlikle katılıyorum' ve 'Katılıyorum' cevaplarını verdi. Katılımcıların bir bölümü 'Kararsızım' derken geri kalan azınlıkta olanları 'Katılmıyorum' ve 'Kesinlikle katılmıyorum' dedi.

Bir sonraki soruda vatandaşa bu kez 'Ağlama hissi' yöneltildi. Bu noktada 150'den daha fazla kimse 'Katılıyorum' derken, 100 kişi 'Kesinlikle katılıyorum' seçeneğini işaretledi. 50 kişi kararsız kalırken, 60 kişi 'Katılmıyorum' cevabını verdi.

Yine vatandaşın psikolojisini gözler önüne sermesi açısından Ruh Sağlığı Derneği'nin yönelttiği 'Şu an deprem öncesine göre binalarda daha çok kaygılanıyorum' sorusu dikkat çekti. Katılımcıların 200'den daha fazlası bu soruya 'Kesinlikle katılıyorum' derken yine önemli bir bölümü 'Katılıyorum' cevabını verdi. 'Katılmıyorum' diyenler azınlıktaydı.

ÇOĞUNLUK DEPREMİ HİSSETMEDİ

3455 katılımcıyla gerçekleştirilen raporda bu kez Kahramanmaraş'ta meydana gelen depremi hissedip hissetmedikleri soruldu. 608 kişinin yanıt verdiği soruda vatandaşın yüzde 72,9'u 'Hissetmediğini' söyledi. Yüzde 26,3'ü kapalı alandayken depreme yakalandıklarını, sadece yüzde 0,8'i açık alandayken korku anlarına şahit olduklarını belirtti.

KAYNAK: HABER7
Ramazan Dengiz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ramazan Dengiz
YORUMLAR 2
  • ALİ 1 yıl önce Şikayet Et
    O anı Allah kimseye yaşatmasın, kıyamet gibi bir durum vardı, 8.kattaydık bina öyle sallandı öyle titredi, öyle sesler geldi ki artık bitti bu hayat dedik, çocukların çaresizce gözlerine bakması, hiç bir şey yapamaman , eşyaların ordan oraya savrulduğu, her an herşeyin olabileceği, hiç bitmeyen bir zaman..., psikolojimi kaldı, herşey altüst oldu,
    Cevapla
  • zafer gülten 1 yıl önce Şikayet Et
    bu normal,en sağlam insanın bile psikolojisi bozulur elbet.kolay değil,yakınlarını,malını,mülkünü,işini herşeyini bi anda kaybediyorsun,Allah kolaylık versin,bi daha göstermesin.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
32 milyon çalışanın sorunu masaya geliyor! 5 yıl sonra bir ilk
İstanbul'da ağaç katliamı! Esnaf ve vatandaş tepki gösterdi