Deprem incelemelerinin sonucu şok etti! Mimar Sinan mucizesi

Kahramanmaraş depremlerinde büyük yıkıma uğrayan Hatay'da Mimar Sinan'ın inşa ettiği Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi depremden yara almadan çıktı. Sultanahmet ve Süleymaniye Camilerindeki inceleme sonuçları ise mucizeyi gözler önüne serdi.

GİRİŞ 01.03.2023 15:30 GÜNCELLEME 01.03.2023 15:45
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

Türkiye Kahramanmaraş depremleriyle 11 ilde büyük yaralar aldı. 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerde binlerce vatandaşımız hayatını kaybederken, on binlerce yapı yerle bir oldu. Yaşanan büyük depremin ardından depremin en büyük etkilerine maruz kalan kentlerimizden biri olan Hatay'da Osmanlı'nın en önemli isimlerinden biri olan Mimar Sinan'ın inşa ettiği yapı dikkat çekti. 

DEPREMZEDELERE KUCAK AÇTI

Hatay’ın Payas ilçesinde 1574 yılında Mimarbaşı Mimar Sinan tarafından dönemin sadrazamlarından olan Sokullu Mehmet Paşa adına yaptığı külliye depremden sağlam çıktı. Yalnızca caminin minaresi devrilen külliye bugün deprem nedeniyle evleri kullanılamaz hale gelen vatandaşlarımıza kucak açtı. Depremin hemen ardından kullanıma açılan külliyede, çok sayıda depremzedenin barınma ihtiyacı karşılanıyor. 
Birkaç yıllık evlerin yıkıldığı Hatay'da Mimar Sinan'ın yaklaşık 500 yıl önce inşa ettiği Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi'nin zarar görmemesi Mimar Sinan'ın ustalığını bir kez daha gözler önüne serdi. 

MİMAR SİNAN'IN DİĞER YAPILARINDA DA HASAR YOK

Sokullu Mehmet Paşa Külliyesi'nin depremde zarar görmemesinin ardından Mimar Sinan'ın inşa ettiği diğer yapılar da merak konusu oldu. Konuyla ilgili gazeteci Vahap Munyar bugünkü köşe yazısında bazı bilgileri paylaştı. Munyar, 1557 yılında Mimar Sinan tarafından yapılan Süleymaniye Camii ve Mimar Sinan’ın öğrencisi Sedefkar Mehmed Ağa’nın 1617 yılında inşa ettiği Sultanahmet Camii'nin test sonuçlarını paylaştı.


SULTANAHMET VE SÜLEYMANİYE CAMİLERİ SAĞLAM ÇIKTI

Munyar, yazısında bir doktora öğrenicisinin Malzeme Test ve İnovasyon Laboratuvarları A.Ş.’ye giderek "Süleymaniye Camisi’nde kullanılan demirlerin durumuyla ilgili bir test hedefliyorum. Yapabilir miyiz?" sorusuyla başlayan camilerin test aşamasını anlattı. Teste Sultanahmet Camii de katılarak başlanıldı. 

Alınan bilgiye göre MATİL ekibi caminin kubbesine kadar tırmanarak her noktada demir araması gerçekleştirdi. Kullanılan demirlerden örnek alındı ve kolonları kontrol edildi. Yüzyıllar önce inşa edilen camilerde demir kullanılmamış olabileceği düşünülürken, direklerde döküm çelik kullanıldığı ortaya çıktı. 


KOROZYON İZİNE BİLE RASTLANMADI

500 yıl önce yapılan camilerde önemli ölçüde demir kullanılmış olduğunu tahmin etmediğini belirten uzmanlar, camilerde kullanılan demirlerde korozyon izine bile rastlanmadığını söyledi. Günmüzde yapılan yapılarda u demirinin zıvana demiri parçalarının birleştirilmesiyle kullanıldığını ancak, Süleymaniye ve Sultanahmet Camiilerinde söz konusu demirlerin yekpare kullanılmış olduğu belirtildi. Bu yapıların 500 yıl içinde meydana gelen depremlerde neredeyse hiç hasar almadığı ortaya çıktı. 

Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 47
  • Mustafa Akın 1 yıl önce Şikayet Et
    Denge ağırlıklarını da inceleyin. Mimar Sinan depreme karşı yapıların tepesine denge ağırlıkları koymuştur depremde dengeli sallansın diye. Ve Japonlar bu tekniği bizden alıp kendi binalarına uygulamışlardır. Her gökdelenin tepesinde bir denge ağırlığı vardır. Ama bizim mimarlar mühendisler bilmez bunu. Tepesinde denge ağırlığı olan bir tane gökdelen gördünüz mü Türkiyede?
    Cevapla
  • bayram 1 yıl önce Şikayet Et
    iman ile besmele ile yapılan ecdadın yaptığı Allah ın izni ile sağlan duracaktır elbet
    Cevapla
  • mimar 1 yıl önce Şikayet Et
    Mimar sinan ın en büyük yanlışı arkasından adam yetiştirmemesi.
    Cevapla
  • VATANDAŞ 1 yıl önce Şikayet Et
    Babur Şah Taç Mahal için Osmanlıdan mimar ister, Mimar Sinanın talebesi iki mimar gider, Tac Mahali inşa eder. Bilir bilmez konuşmadan bir bakmak lazım.
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    "M.Sinanın yetiştirdiği mimarlar" yaz arat gör var mı yok mu
    Cevapla
  • Ömer 1 yıl önce Şikayet Et
    O yapılara abdest siz bir kürek bile toprak atılmamış
    Cevapla
  • Lokman ersoy 1 yıl önce Şikayet Et
    Kurandan uzaklaştık geri kaldık
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Biden'dan Filistin'e destek gösteri hakkında açıklama
Üsküdar’da feci olay: Beton pompası apartmanın üzerine devrildi! 2 balkon çöktü