İbn Haldun Üniversitesinden depremzedelere psikososyal destek

İbn Haldun Üniversitesi (İHÜ) Psikoterapi Uygulama ve Araştırma Merkezi (İPAM) akademisyenlerinin rehberlik ve gözetiminde, 53 kişilik uzman ekip, deprem bölgesinde psikososyal destek ve psikolojik ilk yardım hizmeti veriyor.

GİRİŞ 02.03.2023 13:57 GÜNCELLEME 02.03.2023 14:38

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, İHÜ, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerden etkilenen bölgedekilerin özellikle de çocukların yaşadıkları travmayı atlatmaları ve rutin hayatlarına dönmeleri amacıyla depremin ardından harekete geçti.

Bu kapsamda, İPAM bünyesinde yer alan akademisyenlerin rehberlik ve gözetiminde, klinik psikoloji doktora ve yüksek lisans programları mezunları ile doktora tez dönemi öğrencilerinden oluşan 53 kişilik uzman bir ekip oluşturuldu.

12 Şubat'ta 3 kişilik öncü bir ekip, Şanlıurfa Birecik, Gaziantep İslahiye ve Nurdağı, Kahramanmaraş Pazarcık ve Adıyaman'da tespitlerde bulundu.

Değerlendirmelerin ardından ilk ekip depremzedelere psikososyal destek ve psikolojik ilk yardım hizmeti vermek için Kızılay ve AFAD koordinasyonunda 19 Şubat'ta Adıyaman'a intikal etti. 24 Şubat'ta 16 kişilik ikinci uzman ekip de bu kente gitti.

Psikososyal destek faaliyetleri büyük oranda Adıyaman'da bulunan iki farklı çadır kentte yürütülüyor. Bu çalışmalar arasında her yaş grubuna yönelik psikolojik ilk yardım, çadır ziyaretleri, bireysel görüşmeler, ergenlere yönelik terapötik grup çalışmaları ve çocuklara yönelik etkinlikler önemli yer tutuyor.

Başakşehir'de, İstanbul'a gelen depremzedeler için İPAM mensubu bir psikologla psikososyal destek veriliyor. Gerekli görülen danışanlar Kayaşehir Millet Bahçesi'ndeki İPAM hizmet binasında psikolojik ilk yardım verilmek üzere ağırlanıyor.

PSİKOTERAPİ SÜREÇLERİ YAZILIM SAYESNDE ÇEVRİM İÇİN SÜREBİLECEK 

Ayrıca Rektör Prof. Dr. Atilla Arkan'ın bölgede yaptığı temaslarla deprem bölgesindeki üniversitelerin öğrencilerine çevrim içi destek vermeye yönelik bir yazılım da geliştirildi. Bu yazılımla bölgede temas edilen depremzedelerin ihtiyaç duymaları halinde psikoterapi süreçleri çevrim içi devam ettirilebilecek.

Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Üsküdar'da akaryakıt istasyonu çalışanlarını ziyaret etti
Afrika'da BM'nin ülkedeki en büyük üssüne kilit vuruldu!