Türkiye'ye yardımda dikkat çeken rakamlar! Hangisi zengin hangisi fakir?

Kahramanmaraş depremlerinin ardından Türkiye'ye dünyanın en zengin ülkelerinin oluşturduğu AB'den 5 milyon euro gönderilirken, dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Somali'den ise yaklaşık 5 milyon dolar yardım gelmesi dikkat çekti.

GİRİŞ 06.03.2023 11:56 GÜNCELLEME 06.03.2023 16:46
Bu Habere 252 Yorum Yapılmış

   Haber7-Özel

Kahramanmaraş'ta meydana gelen ve 11 ilimizde büyük yıkıma neden olan 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki depremlerin ardından Türkiye uluslararası yardım çağrısında bulundu. Türkiye'nin yardım çağrısına dünyanın pek çok ülkesi olumlu cevap verdi. Öncelikle arama kurtarma ekipleri gönderen ülkeler, sonrasında ise insani ve maddi yardımlara başladı. 

27 GELİŞMİŞ ÜLKEDEN 5 MİLYON EURO

Bu çağrılar kapsamında Türkiye'nin en büyük ithalat ve ihracat ilişkisi içinde olduğu Avrupa Birliği ülkeleri de yardım gönderdi. Dünyanın en gelişmiş ve en zengin 27 ülkesinin oluşturduğu Avrupa Birliği Türkiye'ye toplamda 5,5 milyon euroluk insani yardım gönderdi. Bu yardımlar içinde 18 AB üyesinin barınma malzemeleri, ısıtıcılar, jeneratörler, mobilya, tıbbi malzeme, hijyen kitleri, gıda ve giysi gönderdiği aktarıldı. Diğer yandan Belçika, Fransa, İtalya ve Arnavutluk'un tıbbi ekipler sevk ettiği, Hollanda'nın tıbbi tahliye uçağı gönderdiği kaydedildi.

Öte yandan AB ülkelerinin depremden etkilenen Suriye'ye gönderdiği yardımın ise 10 milyon euro olduğu kaydedildi. 

SOMALİ'DEN 5 MİLYON DOLAR

Dünyanın en zengin ülkeleri arasında yer alan ve her platformda Türkiye'nin yanında olduklarını, Türkiye ile dost olduklarını söyleyen bu 27 gelişmiş ülkenin sadece 5,5 milyon euroluk yardım göndermesi dikkat çekerken, dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Somali'den gelen yardım ise şaşırttı. Somali'de Kahramanmaraş merkezli depremlerde etkilenenler için başlatılan yardım kampanyası kapsamında 5 milyon dolara yakın para toplandı. 

Bu 5 milyon dolarlık yardımın 1 milyon dolarının hükümetten, geri kalanının ise halktan toplanan bağışların oluşturduğu öğrenildi. 

HANGİSİ GERÇEKTEN ZENGİN?

Dünyanın en zengin 27 ülkesinin ve dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Avrupa Birliği ile Somali'nin neredeyse aynı yardımı yapması kafalarda soru işaret oluşturdu. Yapılan bağışlar, "Hangi ülke gerçekten zengin, hangi ülkenin gönlü zengin?" sorusunu akıllara getirdi.

KAYNAK: HABER7
Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 252
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    O parayı iade etmek gerek ama kırmadan. Bişekilde. ordaki kardeşlerimizin daha çok ihtiyacı var. Allah razı olsun hepsinden.
    Cevapla
  • Hasan 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben kenya'ya geziye gitmiştim Orada somalilerle tanıştım camiye gittiğim zaman soruyorlardı yanımdaki tercümanıma hangi ülkeden olduğumu sorduklarında Türk olduğumu söylersem Somaliler beni bırakmıyorlardı mutlaka bana bir şey ikram ediyorlar bir hediye veriyorlar evlerine davet ediyorlar Afrika'da özellikle samanyeler Türklere çok hayran
    Cevapla
  • DEREKÖYLÜ 1 yıl önce Şikayet Et
    Bizim avrupada çalışan milletimiz bile en az 50 milyon toplamıştır.
    Cevapla
  • Cengiz yg 1 yıl önce Şikayet Et
    CHP'nin kapatacağım dediği TİKA ve karşı çıktığı Afrika açılımının sonucudur. Cibuti gibi çok daha fakir ülkelerde ellerinde ne kadar çadır varsa yolladı. 20 yıl önce bu ülkelerle hiçbir ilişkimiz yoktu. Gören gözler için büyük bir başarıdır. ve Sömürgecilerin Erdoğan düşmanlığının sebebidir.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    AB yardımını iade edelim.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İsrail ile anlaşmayı iptal et çağrısına cevap! Ürdün kararını duyurdu
İsrail'de bir bakanın aracı daha kaza yaptı! Otomobil hurdaya döndü