Depremden 3,5 ay önce kritik araştırma! Kazı sonrası 'büyük deprem' uyarısında bulunmuşlar

6 Şubat depremlerinin büyük tahribata yol açtığı Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinde depremden 3 buçuk ay önce akademisyenlerin bölgedeki fay hattına ilişkin çalışma yürüttüğü öğrenildi. Muhtar Erinmez, o çalışmayı Haber7 ekibine anlattı.

Depremden 3,5 ay önce kritik araştırma! Kazı sonrası 'büyük deprem' uyarısında bulunmuşlar
Depremden 3,5 ay önce kritik araştırma! Kazı sonrası 'büyük deprem' uyarısında bulunmuşlar
GİRİŞ 15.03.2023 15:10 GÜNCELLEME 22.03.2023 12:06
Bu Habere 40 Yorum Yapılmış

Kahramanmaraş merkezli yıkıcı depremlerde en ağır hasarı gören bölgelerden biri Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesi oldu. Asrın felaketinde büyük tahribat yaşanan Gölbaşı’na bağlı Ozan Köyü’nde, depremden kısa süre önce fay hattına ilişkin kritik bir çalışma yapıldığı belirlendi.

6 Şubat’ta yaşanan çifte depremlerden 3 buçuk ay önce bölgeye gelen deprem uzmanı akademisyenlerin Gölbaşı’ndan geçen fay hattının bazı noktalarından numune aldığı ve 7 şiddetinin üzerinde deprem beklenildiğine ilişkin ikazlarda bulunduğu öğrenildi.

FAY HATTINI İNCELEDİLER, KRİTİK UYARIYI YAPTILAR: TEHLİKEDESİNİZ

HABER7’ye konuşan Ozan Köyü Muhtarı Şerif Erinmez, kritik zamanda yapılan çalışmalara eşlik ettiğini söyleyerek o kritik çalışmaya ilişkin şunları söyledi:

"Buraya 22 Ekim’de Elazığ Fırat Üniversitesi’nden deprem araştırması yapan hocalar geldi. Gölbaşı’ndan kiralanan paletli bir kepçeyle, Ozan Köyü’nün 3 kilometre ilerisindeki ‘Kandıl’ diye isimlendirilen mevkiye geldiler. Bölgedeki fay hattını incelediler. Kepçeyle arazide bir yer açtılar. Orada biraz çalıştılar ve numune aldılar. Çalışmadan sonra, ‘Burada büyük bir fay hattı var. Fay hattının üzerindesiniz.’ dediler."

Muhtar Şerif Erinmez, uzmanların, depremin zamanını tahmin edemeyeceklerini ancak 7 şiddetinin üzerinde deprem beklenildiğini söylediklerini aktardı.

  • Ozan Köyü Muhtarı Şerif Erinmez, bölgede bulunan Haber7 Editörü Nurullah Alpay’a açıklamalarda bulundu.

“DEPREM EVİMİ HAVAYA KALDIRDI”

Muhtar Erinmez, deprem anında evinin 80 santimetre yukarı kalktığını, bir tarafının ise aşağı bastığını söyledi. Erinmez, evinin yaklaşık 50 santimetre yürüdüğünü sözlerine ekledi.

Erinmez, evinin altında yaklaşık 2 metrelik yarık oluştuğunu söyleyerek, “Fay hattı mezarlığın başından bastı geldi ve benim evimin altından geçti. Abartmıyorum, deprem benim evimi 80 santim kaldırıp yere vurdu.” diye konuştu.

Deprem sonrasında zeminde yarıklar oluştuğunu belirten Muhtar Erinmez, “Fay hattının derinliği yaklaşık adam boyu kadardı. Artçı depremlerle zamanla birazı kapandı. ” dedi.

“DEVLET İMDADIMIZA HEMEN YETİŞTİ”

Devletin yardımlarının kesintisiz şekilde devam ettiğini belirten Ozan Köyü Muhtarı Erinmez, “Devlet yanımızda, devletimiz var olsun, sağ olsun. Öncelikle gıdada, temizlik malzemesinde hiçbir sıkıntımız yok. Odun da, kömür de ulaştırıldı bizlere.” ifadesini kullandı.

“GECE DEMEDEN GÜNDÜZ DEMEDEN ÇALIŞTI”

Gölbaşı Kaymakamı İhsan Ayrancı’nın gece gündüz çalışarak halkın derdine derman olduğunu belirten Muhtar Erinmez, şunları söyledi:

“Kaymakamımız baba adam. Halkımıza çok büyük faydası oldu. Felaketin hemen ardından gece demeden gündüz demeden çalıştı. Allah razı olsun. Yardımları peş peşe bizlere yetiştirdi. Hatta geçen sene yağan kar nedeniyle ulaşılamayan köylere kendisi ulaştı. Yaya gitti. Takdire şayan bir kaymakamımız var.”

___________________

KAYNAK: HABER7
Faruk Arslan Haber7.com - Özel Haber Sorumlusu
Haber 7 - Faruk Arslan

Editör Hakkında

İstanbul’da doğdu. Aslen Erzurumlu. Anadolu Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu. 2010 yılından bu yana gazete ve internet haberciliğinde. 2013-2022 yılları arasında Akit Medya bünyesinde birçok vazife üstlendi. Dosya haberleriyle ödül ve plaketler aldı. Alanında uzman isimlerle röportajlar, mülakatlar, beyanatlar gerçekleştirdi. Çeşitli kurum, kuruluş ve STK’lara metin yazarlığı desteği verdi. Alanıyla ilgili seminerlerde, konferanslarda, çalıştaylarda, panellerde yer aldı. Uluslararası Medya Enformasyon Derneği ve İletişim Platformu Derneği üyesi. Kasım 2022’den beri Haber7 kadrosunda.
YORUMLAR 40
  • battalgazi66 1 yıl önce Şikayet Et
    Sadece konusuyoruz simdi devlet deseki evin depreme dayanikli degil yikilacak yuzde dosanimiz karsi cikip engellemeye calisir biraz dogru ve cesur olalim bilhassa eski yapilarimizi kendimiz kontrol ettirip gerekiyorsa yiktiralim yada guclendirelim devlet tum halka bir ev veremez bunu hicbir devlet yapamaz onlarca yildir biriken yanlislarimiza karakoyun bulup suclu aramakla bitmez
    Cevapla
  • Lütfü 1 yıl önce Şikayet Et
    Kentsel dönüşüm projeleri nin iptali için dava açan ve iptal kararı veren herkes yargılanmalı....
    Cevapla
  • Bolvadin 1 yıl önce Şikayet Et
    İsteyen olursa gelsin ben belgeleri göstereyim. 2017'de yaşamış olduğum Afyon Bolvadin ilçesi için araştırma ekibinin ilçenin taşınması, inşaatların durdurulması, fay hatlarının haritasını oluşturan bir rapor var. Ancak yetkililer hiç bir şey yapmadıkları gibi birde son 3 yıldır inşaatlar temelsiz olarak yapılıyor. Hiçbir denetleme yok! Anadolunun bu hiçbir özelliği olmayan ilçesinde 5 milyon liralara varan fahiş fiyatlar var ve en ufak depremde tamamı yerle bir olacak. Tarihe not düşmüş olayım, sizlerde şahit olun!
    Cevapla
  • Oldubittiyok 1 yıl önce Şikayet Et
    Herşeyin kokusu mum soner ortalıga cıkar.. gerisini bu vebalin ve planın hastalıklı ruhları dusunsün. Asıl değrem ozaman başlar...
    Cevapla
  • -Gözlemci 1 yıl önce Şikayet Et
    Abdullah Çiftçi son videosunda haarp değil doğal deprem Amerikayı büyütüp durmayın Allah'dan daha büyük değil diyordu isteyen dinlesin
    Cevapla
  • Linux 1 yıl önce Şikayet Et
    Muhakkak Allah en büyük olandır, fakat çalışan her kulu mükafatını alıyor.Amerikalılar haarp ile istedikleri yeri vuruyorlar.İnanmak istemeyen inanmaz ama sonuçlar ortada.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas: İsrail'in yeni engelleri olmadığı sürece atmosfer olumlu
Deprem uzmanlarından Hakkari uyarısı: Aktif fay tespit edildi