Doğrusunu yapıyormuşuz! Dikkat çeken yaz saati uygulaması araştırması

Ülkemizde kış saati uygulaması 2016 kaldırıldı ve kalıcı olarak yaz saatine geçiş yapıldı. Artık, geçmişte olduğu gibi yılda 2 kez saatlerimizi ayarlamıyoruz, ancak buna devam eden birçok ülke var.

GİRİŞ 17.03.2023 14:46 GÜNCELLEME 17.03.2023 15:25
Bu Habere 27 Yorum Yapılmış

ABD’de yapılan bir ankete göre, halkın 3’te 1’i yılda 2 kez saatleri değiştirmekten hoşnut değil. 3’te 2’si ise bu uygulamanın tamamen kaldırılmasını tercih ediyor. Katılımcıların %21’i bu konuda kararsız, %16’sı ise saatleri ileri ve geri alma uygulamasından memnun.

Ancak uygulamanın pratik olup olmamasının dışında bir de sağlık tarafı var. ABD’li araştırmacılar her yıl Mart ayında saatleri ileri almanın ciddi, olumsuz sağlık etkileri olduğuna dikkat çekiyor. Gençler arasında uykusuzluk ve kalp krizleri, bunlardan bazıları.

Öte yandan sonbahar aylarında saatleri geri alınarak standart zamana geçilmesinin, söz konusu sağlık sorunları ile ilişkili olmadığı da biliniyor. 

Nöroloji ve Pediatri Profesörü, aynı zamanda Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi’nin Uyku Birimi Direktörü olan Beth Ann Malow 5 yıl boyunca bu konu üzerinde araştırmalar yaptı.

Çalışmada, her yıl bahar aylarında yaz saati uygulamasına geçilmesinin sağlığı hemen etkilediği, bu etkinin yaz saati uygulamasının sürdüğü 8 ay boyunca devam ettiği görüldü.

VERİLE, YIL BOYU SABİT SAATİN FAYDASINA İŞARET EDİYOR

Yaz saati uygulaması, saatlerin yılda 2 kez değiştirilmesi anlamına geliyor. Ancak bu değişimler birbirinden farklı. Çalışmanın yapıldığı ABD’de, standart zaman dilimi doğal ışığa daha yakın, öğlen vakti güneş tepede veya tepeye yakın bir konumda oluyor.

Mart ile Kasım ayları arasında, gün ışığından tasarruf etmek amacıyla kullanılan zaman dilimi ise doğal ışığın sabahları 1 saat geç ortaya çıkmasına yol açıyor.

SABAH IŞIĞI NEDEN ÖNEMLİ?

Sabah ışığı vücudun doğal ritmi açısında oldukça önemli. Bizleri uyandıran vezinde olmamızı sağlayan sabah ışığı, ruh halimizi de olumlu etkiliyor. Mevsim geçişlerindeki sorunlar için doğal ışığı taklit eden, sabahları güneşin doğuş saatlerinde kademeli olarak açılan ışık kutuları öneriliyor.  

Işığın ruh halimizi nasıl etkilediği tam olarak bilinmese de, bunun kısmen ışığın stres tepkisini düzenleyne kortizol hormonu üzerindeki etkisi veya ışığın amigdala (beynin duyguları düzenleyen bölümü) üzerindeki etkisiyle ilgili olduğu düşünülüyor.

Çocuklar ve gençler okul, spor ve sosyal faaliyetler sebebiyle kronik uyku eksikliği yaşayabiliyor. Birçok çocuk için okulun başlama saati 8 civarında. Bu da zaman saat diliminin değiştiğin dönemlerde birçok çocuğun zifiri karanlıkta kalkarak okula gitmesi anlamına geliyor. Aynı durum ülkemizde de söz konusu.

ABD’de yapılan araştırmaya göre gittikçe artan sayıda veriler ülke genelinde tek bir kalıcı saat dilimine geçilmesinin faydalı olacağın işaret ediyor.

ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 27
  • Sabit doğru 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu uygulamanın amacı kuzey avrupada finlandiya gibi yerlerde kışın 11 de aydınlanan havanın 10 da aydınlanmasını sağlamak zaten almanyada falan da kışın hava 8 buçuk da aydınlanıyor yani bizim uygulama doğru biz neden 7 buçuk da aydınlanmıyor diyoruz bu doğru yaklaşım değil saati 1 saat daha ileri almalıyız o zaman gün ışığından daha fazla yararlanırız
    Cevapla
  • adn 1 yıl önce Şikayet Et
    bir de olumsuzluğa var. hava geceye nazaran biraz olsun ısınmaya başlamadan araçlar işe gitmek için yola çıkıyor. buzlanmadan dolayı kazalar artıyor. nüfusun yoğun olduğu batı illerine göre ayarlanmalıydı.
    Cevapla
  • adn 1 yıl önce Şikayet Et
    saatler sabitleneceğinde 1 saat değil, yarım saat ileri olacak şekilde sabitlenmeliydi.
    Cevapla
  • Mustafa 1 yıl önce Şikayet Et
    adı ileri yaz saati uygulaması... yani biz normal olanda değil ileri olanda kaldık... inşaallah dedikleri gibi kâr ediyoruz yoksa gerçekten kişisel olarak saçma bulduğum bir durum... asıl olanda kalmayı tercih ederdim
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Sabah öğle akşam saatlerinde mecburiyeti olmayan insanlar doğal oynanmamış kaydırılmamış gerçek saate göre hayatını devam ettirebilyor. Saati öne veya ileri alarak sadece mecburen uymak zorunda olan insanlara uygulatılabilyor. Enerjiden tasarruf ancak trrbiyeli insanlar yetiştirip düzgün yaşamaları sağlanarak olur. O kadar çok insan gördüm ki gündüz lambayı açıyor kapatmıyor. Su faturası çok geliyor diye yakınıyor ama suyu heba ediyor
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'den İsrail'e Suudi Arabistan uyarısı
Türkiye'den 36 milyar TL'lik görüşme! ABD'den açıklama geldi