Şanlıurfa'da insanları ölüme götüren alt geçitle ilgili çarpıcı gerçek

Depremle birlikte selin de vurduğu Şanlıurfa’da Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül kendisine yapılan protestolara Haber7’ye yaptığı özel açıklamalarda cevap verdi.

GİRİŞ 18.03.2023 11:12 GÜNCELLEME 18.03.2023 11:14
Bu Habere 81 Yorum Yapılmış

Şanlıurfa’yı depremden sonra şimdide sel vurdu. Can kayıplarının olduğu felaketin ardından Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı Zeynel Abidin Beyazgül Haber7 muhabiri Yavuz Selvi’ye özel açıklamalarda bulundu.

Zeynel Abidin Beyazgül açıklamalarında şunları söyledi.

16 tan can kaybımız var. Bir tane kayıp var. Şu anda yaralar sarılıyor. Dere yataklarının yanında yapılan bodrum katlarda sular var. O suları ve çamurları çıkarmamız gerekiyor. Yine dere yatağının yanında su birikintileri var, onları temizleme çalışmaları sürüyor.  İlk yağan yağmur, Şanlıurfa’nın bir senede aldığı yağışın üçte birinden fazla bir yağmuru bir günde alınca felakete dönüştü. Elbette burada halkımız acı yaşadı. Şu anda bu zararları sarmaya çalışıyoruz. Şanlıurfa son yıllarda böyle bir yağışla karşılaşmamıştı. Önlemler alındı fakat dere yatağında olan ev geçmişten bu yana var.  Bodrum katlar geçmişten bu yana var. Bir takım yanlış yapılaşmalar geçmişten beri var. Dereler şunu söyler, ‘buralarda yapılaşma, buralar piknik alanıdır. Buralar dinlenme alanıdır.’

KÖPRÜLÜ ABİDİN KAVŞAĞI VE KENDİSİNE YÖNETİLEN PROTESTOLAR 

CHP Genel Kurultay üyesi benim Abide kavşağında bulunduğum sırada geldi yakama yapıştı ve tartaklamaya başladı.  Daha sonra korumalar kendisini götürdü. Kendisi de daha sonra pişman olduğunu söyleyerek aradı ve özür diledi.  Bu halkın geniş kısmının tepkisi olarak ortaya çıkan bir şey değil. 

2012’de yapılan Abide altgeçit ile ilgili şu ana bir hesap çıkartmaya çalışıyorlar. O vatandaşlarımıza yanlı bilgiler verilmiş. Vatandaşlarımız da öyle bir şey olmadığını anlayınca onlar da şu an üzgünler. Tepki oluşabilecek bir durum ortada yok. Bizim zamanımızda yapılan bir şey yok. Orası 2012 yılında yapılmış.  Bizim zamanımızda yapılan köprülü üst kavşak. Üst geçidin yapılması ile alt geçidin yükünü azalttı.  Köprülü kavşak yapılmamış olsaydı, belki bugün yoğunluklar alt geçitte daha fazla olacaktı. Yanlış bilgiler vardı, bunları insanlara inandırmak istediler. Ama bu da tutmadı.

DEPREM VE SEL FELAKETİNİN DE YAPILAN ÇALIŞMALAR

Depremde ağır hasarlı, orta hasarlı ve yıkılacak binalar var. Bizler gerek AFAD’a gerekse valilerimize yardımcı oluyoruz. Ekiplerimiz depremin başından bu yana sahadaydı. Arkasından sel baskını geldi. 100 noktada tankerle su dağıttık.  Esnafımıza, fırınlarımıza pet sular verdik ki fırınlar açık olsun. Yine pet sular birçok kanaldan şehre geldi ve bunları da halkımıza dağıtıyoruz.  Vatandaşımıza nasıl yardımcı olmamız gerekiyorsa onu yapıyoruz.  Evlerden suları çekiyoruz, yolları açıyoruz, dere yataklarında biriken enkazı kepçelerle kaldırıyoruz. 

Biz belediye başkanı olduktan sonra dere yataklarına ilişkim çalışmalar başlattık. 3 tane dere var Şanlıurfa’da. Geçmişte bu derelerinin etrafı tamamen yapıydı. Biz burada bazı yerleri kamulaştırdık. Eğer bunlar boşaltılmamış olsaydı felaketin boyutu daha fazla olurdu. Biz tabi bu derenin batı kısmını kamulaştırdık.  Gelir gelmez arkadaşlarımıza talimat verdim. ‘Dere yatağında ne kadar satılık yapı varsa alın ve hemen parka çevirin.’  Bunlara devam edeceğiz. Kalemizin eteğinde 309 ev vardı. Bu evler sel ve deprem baskını olmasaydı yıkılacak durumdaydı. Bunları bir buçuk yılda geldik ve yıktık.  Geçmişte yapılan yanlış şeyleri düzelterek bugünlere geldik.

KAYNAK: HABER7
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 81
  • Urfalı. 1 yıl önce Şikayet Et
    Urfalıyım, 50 yaşındayım, Urfa Urfa olalı böyle bir yağmur görmedi. Kimsenin ön görebileceği bir durum değildi. Meteoroloji de Afad da uyarsa Urfada bu düzeyde bir felaket beklenmiyordu. Urfa burası kardeşim yağmur nadir yağar burda. Ama şu artık bir gerçek iklim değişikliği denen bir olgu ile karşı karşıyayız. Ve bu afet bir ders oldu. Ağır bir ders oldu. Bundan sonra bu derse göre yapılaşma yapılmalı, insanlar acı çekmemeli...
    Cevapla
  • Sahin 1 yıl önce Şikayet Et
    Allah yardımcınız olsun afet büyük gerekli ders cikarilmali yapılaşma dere yatakları vs uyarı geliyor
    Cevapla
  • Vatandaş 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu tur yapıların altına bir su tahliye kanalı, gideri yapmak akıllarına gelmez mi bunların anlamıyorum
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Aynı olay japonyadada oluyor bu ve böyle yol olan yerde. Normal
    Cevapla
  • Reisin Askeri 1 yıl önce Şikayet Et
    Kardesim asrin felaketi diyoz, yani siradan bir deprem degil bu. Allahin takdiri.AK parti ne yapsin? Reis ne yapsin? Adi üstünde Asrin felaketi. Asil AK parti degilde cehape iktidarda olsaydi kaybi zarari düsünün , en az 10 kati olurdu.sükredin biraz ya
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sur Belediyesi'nde DEM Partililer Atatürk ve Erdoğan'a hakaret etti! Skandal görüntüler
CHP "dosyalı" vekil iddiasıyla çalkalanıyor: Özel "git" dedi, vekil reddetti