Zekat parası ile konut yapılabilir mi? Diyanet açıkladı!

Diyanet İşleri Başkanlığı, "Deprem, sel ve benzeri nedenlerle barınma ihtiyacı ortaya çıkan ve zekat alabilecek durumda olan afetzedelere, kendilerine mülk olarak teslim edilmek üzere zekat parası ile konut yapılabilir." dedi.

GİRİŞ 22.03.2023 14:09 GÜNCELLEME 22.03.2023 15:40
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Diyanet İşleri Başkanlığı, "Deprem, sel ve benzeri nedenlerle barınma ihtiyacı ortaya çıkan ve zekat alabilecek durumda olan afetzedelere, kendilerine mülk olarak teslim edilmek üzere zekat parası ile konut yapılabilir." açıklamasında bulundu.

Başkanlık tarafından yayımlanan mesajda, Din İşleri Yüksek Kuruluna yoğun şekilde depremzedelerin ihtiyaçları ve özellikle kalıcı konut yapımı için zekat verilip verilemeyeceğine yönelik soru geldiği belirtildi.

Konuya ilişkin cevabın kamuoyuyla paylaşıldığı belirtilen mesajda, vatandaşların zekatlarını daha çok ramazan ayında vermeyi tercih ettikleri ifade edildi.

Kurulun 8 Şubat'ta "Depremzedelere zekat verilmesi" ve 15 Şubat'ta da "Afetzedeler için zekat parasıyla barınma yerleri yapılması" konularında açıklama yayımladığı hatırlatılan mesajda, şunlar kaydedildi:

"Dolayısıyla deprem, sel ve benzeri nedenlerle barınma ihtiyacı ortaya çıkan ve zekat alabilecek durumda olan afetzedelere, kendilerine mülk olarak teslim edilmek üzere zekat parası ile konut yapılabilir. Depremzedelerin ihtiyaçlarını giderme noktasında yapılan yardımları organize etmek için yetkili ve sorumlu kılınan AFAD'ın açtığı özel zekat hesaplarına, Kurulumuzca daha önce yayımlanan açıklamalar çerçevesinde, zekat almaya hak sahibi olan depremzedelere kalıcı konut yapılması için zekatların verilmesi uygundur."

"DAYANIŞMA VE YARDIMLAŞMA SADECE ZEKATTAN İBARET DEĞİLDİR" 

Ramazanın Kur'an ve ibadet ayı olduğu kadar yardımlaşma, paylaşma ve dayanışma ayı da olduğu vurgulanan mesajda, Başkanlığın bu yılki temasının "Ramazan ve Dayanışma" olarak belirlendiği kaydedildi.

Mesajda, ramazan ayı boyunca dayanışma bilincini daha güçlü kılacak faaliyetlerin yapılması gerektiği belirtilerek, şu ifadeler kullanıldı:

"Dinimize göre, dayanışma ve yardımlaşma sorumluluğu sadece zekattan ibaret değildir. Zekat dışındaki infak ve bağışlarla da yardıma muhtaç olanlara ulaşmak ve yaralarını sarmak inancımızın bir gereğidir. İlahi rahmetin yeryüzüne sağanak sağanak indiği ramazanda yapacağımız ibadetlerin ruhlarımıza sükunet, gönüllerimize letafet, kalplerimize ve zihinlerimize feraset kazandırmasını temenni ediyoruz. Bu mübarek mevsimi, ailelerimizin, ülkemizin, İslam aleminin ve bütün insanlığın huzur ve selametine vesile kılmasını yüce Rabbimizden niyaz ediyoruz."

KAYNAK: AA
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 13
  • CCC 1 yıl önce Şikayet Et
    Musti İslam'da DİNİ ve ŞER'İ hükümlerin kaynağı 4 tür. 1Kitap 2Sünnet. 3 Kıyâs. 4 İcmâ-i Ümmet ictihad'ta bunlara bakılır kafana göre yorum yapma senin aklına uyanlarıı günaha sokma vebali sana olur.
    Cevapla
  • SEDAT Antalya 1 yıl önce Şikayet Et
    Ben şahsen, zekatı gözümle gördüğüm kalben emin olduğum yoksul düşkün gerçekten yardıma muhtaç ilişkilere veriyorum, diyelim ki ev yapılsın diye depremzedelere bağışladım, Ve evlerde yapıldı, ben nereden emin olabilirim ki benim zekâtım doğru birine gitti, eğer benim zekâtım, ya vatan hainine, din düşmanına giderse Her depremzede düzgün insan mı, suistimal edenlerin sayısı az değil
    Cevapla
  • erkan 1 yıl önce Şikayet Et
    beyler ben şuanda dükanda kalıyorum hem iş yeri hem dükan.para biriktirmeye çalışıyorum tahmini olarak 150 bin tl gibi bi param var evim yok iken başkasına ev için zekat vermek olurmu
    Cevapla
  • Şehri 1 yıl önce Şikayet Et
    Parayı kesin olarak ev için biriktiriyorsanız ve başka ihtiyaçlara harcamıyorsanız zekattan muaf diyen fetvalar var. Ancak yıllar sonra ev almaktan vazgeçerseniz ve başka şekilde değerlendirmeye karar verirseniz birikmiş zekatı verilmeli. Bu şekilde bir fetva okudum internette. Siz de araştırabilirsiniz. Farklı görüşler var. Sonuçta borçlanarak almak yerine biriktirip alıyoruz.
    Cevapla
  • Misafir 1 yıl önce Şikayet Et
    Musti yorumcusunun fikrine katılıyorum
    Cevapla
  • Ottoman 1 yıl önce Şikayet Et
    Kardeşlerim Devletin Bir Kurumu Olan AFAD Dışında Hiçbir Kurum ve Kuruluşa Para Yatırmayın. Devlet ve Millet El Ele Vererek Bütün Şehirlerimizi Allah'ın İzniyle İhya Edeceğiz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'de seçim günü: Akşener veda konuşmasını yaptı
Ünlü EuroLeague hakemi maç sonu hırsızlık yaparken yakalandı!