Son dakika: Büyük tehlike konuşulurken yeni raporla müjdeli haber geldi!

Son yılların en yağışsız kışını geçirdiğimiz ocak ve şubat aylarının ardından kuraklık tehlikesini sıklıkla duymaya başlamıştık. Türkiye'nin gündemine giren büyük tehlikeye karşı Meteoroloji yüreklere su serpen müjdeli raporu açıkladı.

GİRİŞ 27.03.2023 09:24 GÜNCELLEME 29.03.2023 12:39
Bu Habere 35 Yorum Yapılmış

Kuraklık sıkıntısı dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de beklenen yağışların gelmemesi üzerine kendisini hissettirmişti. Barajların genelinde doluluk oranları en dip seviyeleri görmüştü. Ancak Meteoroloji'nin son raporu yüreklere su serpti...

KAR VE YAĞMUR GELİYOR

"Mart kapıdan baktırır, kazma kürek yaktırır" atasözü bir kez daha doğru çıktı. 

Meteoroloji Genel Müdürlüğü 5 günlük yeni hava tahmin raporunu paylaşırken, kutuplardan gelen soğuk hava dalgasının hafta ortasında birçok ilde etkili olacağını duyurdu.

Mevsim normalleri üzerinde seyreden hava sıcaklığının Salı gününden itibaren batı kesimlerde başlayarak hissedilir derece azalacağı, Çarşamba ve Perşembe günleri ülkemiz genelinde mevsim normalleri altında seyredeceği tahmin ediliyor.

Salı gününden itibaren yaklaşaık 60 ilimizde sağanak yağışlı bir hava beklenirken Çarşamba günü birçok ilimizde sağanak yerini kar yağışına bırakacak...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemiz genelinin parçalı ve çok bulutlu, Doğu Akdeniz, Doğu Karadeniz, Doğu ve Güneydoğu Anadolu ile Ordu, Tokat, Niğde, Kayseri, Sivas ve Edirne çevrelerinin yağmur ve sağanak yağışlı, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun kuzeyinin yükseklerinin karla karışık yağmurlu geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Doğu Anadolu'nun batısı, Güneydoğu Anadolu ile Bingöl ve Muş çevrelerinde yerel olmak üzere kuvvetli ve yer yer çok kuvvetli olması bekleniyor.Marmara ile iç kesimlerde yer yer sis ve pus olayı bekleniyor. Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun eğimli ve yüksek kesimlerinde çığ tehlikesi riski bulunmaktadır. Güneydoğu Anadolu'da toz taşınımı beklenmektedir.

METEOROLOJİ'NİN 27 MART PAZARTESİ HAVA DURUMU TAHMİNİ

Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan son değerlendirmelere göre: Ülkemiz genelinin parçalı ve çok bulutlu, Karadeniz ve (Malatya hariç) Doğu Anadolu Bölgelerinin, Güneydoğu Anadolu'nun kuzey ve doğusu ile Sakarya, Eskişehir, Afyonkarahisar, Konya, Çankırı ve İskenderun Körfezi çevrelerinin yağmur ve sağanak yağışlı, Doğu Karadeniz’in yüksekleri ile Doğu Anadolu’nun kuzey ve doğusunun yükseklerinin karla karışık yağmurlu geçeceği; yağışların Güneydoğu Anadolu'nun doğusunda yerel kuvvetli olacağı tahmin ediliyor. Güneydoğu Anadolu’da toz taşınımı görülmesi bekleniyor. Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun eğimli ve yüksek kesimlerinde çığ tehlikesi riski bulunmaktadır.

HAVA SICAKLIĞI: Sıcaklıkların yarın (Pazartesi) yurt genelinde mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi bekleniyor.

RÜZGAR: Genellikle güneyli yönlerden hafif, yer yer orta kuvvette, Marmara’nın batısı ve Ege Bölgesinde kuvvetli (40-60 km/sa) esmesi bekleniyor.

UYARILAR

KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Yağışların; Güneydoğu Anadolu'nun doğusunda yerel kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek ani sel, su baskını, yıldırım, yerel dolu yağışı ve kuvvetli rüzgar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

ÇIĞ TEHLİKESİNE DİKKAT: Doğu Karadeniz’in iç kesimleri ile Doğu Anadolu’nun eğimli ve yüksek yamaçlarında çığ tehlikesi riski bulunduğundan dikkatli ve tedbirli olunmalıdır.

TOZ TAŞINIMI: Güneydoğu Anadolu'da toz taşınımı beklendiğinden hava kalitesinde azalma, çamur yağışı, ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.

SON 22 YILIN EN KURAK KIŞI

Meteoroloji Genel Müdürlüğü (MGM) verilerine göre; Türkiye'de son 22 yılın en kurak Ocak ayı yaşandı. Yağışlar normaline göre yüzde 52, geçen yıl ocak ayı yağışlarına göre ise yüzde 62 azalma gösterdi.

OLAĞANÜSTÜ KURAKLIK TEHLİKESİ ALTINDA OLAN İLLER

Standart Yağış İndeksi (SPI) metoduna göre hazırlanan haritada birçok il olağanüstü kuraklık durumu dikkat çekmişti.

Yayınlanan haritaya göre; Erzincan, Yalova, İstanbul, Kocaeli, Bursa, Kütahya, Afyonkarahisar, Konya, Ankara, Karaman, Mersin, Osmaniye, Mersin, Bayburt, Ağrı ve Muş olağanüstü kuraklık tehlikesi altında.

KAYNAK: HABER7
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 35
  • umut 11 ay önce Şikayet Et
    en büyük tehlike içimizdeki hain alçakların bir araya toplanıp şeytanın uşağı masası adı altında türkiyeyi parçalatmak üzere abd teslimö eden lerin seçime girmeleri . dahada büyüğü onları umut gören safların oluşu
    Cevapla
  • zeki 11 ay önce Şikayet Et
    ya meyve sebzeleri soğan patatesleri yol kenarlarına dökenlere ne deyicen allah genede iyi doyuruyor nankör kullarını fakir fukara ucuz yemesin diye dökenleri allah kahru perişan eylesin
    Cevapla
  • Neco 11 ay önce Şikayet Et
    Günlerce ormanı cayır cayır yak sonra yağmur bekle Allah'ın gazabı bitmez
    Cevapla
  • Neco 11 ay önce Şikayet Et
    Tüm ağaçlar çiçek açtı üstüne -7 soğuk gitti meyva ağaçları meyva yok bu sene
    Cevapla
  • Sevim 11 ay önce Şikayet Et
    Çok doğru söylüyorsunuz yanlışlıkla şikayet et basmıştım silmeyi bilemedim kusura bakmayın sonra beğendim
    Cevapla
  • HMit 11 ay önce Şikayet Et
    İstanbul'u terk etmek için bir sebep daha. Hayırlısı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Yeni gelişmeyi duyurdular! İsrail ve Hamas'tan beklenmedik ateşkes adımı!
Para sayma skandalı! Canan Kaftancıoğlu ifadeye çağrıldı! Bomba itiraf: CHP adına...