Çağatay'dan hasarlı köprü uyarısı: Komple çökebilir

Adana'da Mersin yolu üzerindeki bir bağlantı köprüsünde kirişlerin ağır hasarlı olduğunu belirten Prof. Dr. İsmail Çağatay, köprünün komple çökme riski taşıdığını söyledi.

GİRİŞ 26.03.2023 10:42 GÜNCELLEME 26.03.2023 16:48
Bu Habere 17 Yorum Yapılmış

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Çağatay, Adana'da Mersin yolu üzerindeki bir bağlantı köprüsünde yaptığı incelemede kirişlerin ağır hasarlı olduğunu gördüğünü belirterek, "Köprünün bu haliyle kullanılması durumunda bir deprem etkisine gerek yok. Şu anda depremsiz hali bile can güvenliği açısından risk taşıyor. Onarım ve güçlendirme mümkün değil gibi görünüyor. Bir an önce bu kirişlerin yerinden çıkarılarak yenisinin yapılması lazım. Bu durumda kullanılması doğru değil. Köprü bu haliyle komple de çökebilir" dedi. 
 



Adana-Mersin kara yolu üzerindeki Karaisalı gişeleri otoyol bağlantı köprüsü kirişlerindeki hasar dikkat çekti. Köprü kirişlerinin betonundan ayrılmış açıkta görülen demirleri, kopan kabloları ve dökülen beton parçaları korkutan bir görüntü sergiliyor. Üzerinden ağır araçların geçtiği köprünün hasar gören kirişlerin altından geçen yola da güvenlik amaçlı dubalar yerleştirildi. 



KÖPRÜYÜ TAŞIYAN KABLOLARDA KIRILMALAR VAR 

Otoyol bağlantı köprüsünde inceleme yapan ÇÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Çağatay, yüksek tonajlı bir aracın çarpması sonucu köprü kirişlerinin ağır hasar almış olduğunu söyledi. Köprünün kirişlerinde bulunan kabloların da kırıldığını, "Bu ön gerilmeli kirişler otoyol köprülerinde yaygın olarak kullanılıyor. Bu, içerisinde yüksek mukavemetli çeliklerin olduğu, yedi telli kabloların bulunduğu bir sistem. Ancak burada köprüyü taşıyan kablolarda çok büyük gerilmeler var ve birkaçının da kırılmış olduğu görülüyor. Köprünün üzerinden ağır vasıtalar da geçiyor. Dolayısıyla bu haliyle kullanılmasında büyük bir risk var" diye konuştu. 



DONATILARDAKİ KIRIK BETONLAR ARAÇLARA DÜŞEBİLİR

Bu tür köprülerde C30 ve üzerinde yüksek mukavemetli betonlar kullanıldığını ancak bu köprüde çarpma etkisiyle betonun gövde kısmının parçalandığını vurgulayan Prof. Dr. İsmail Çağatay, "Kirişlerdeki donatıların arasında bir miktar beton var ama onlar köprünün altından geçen araçların üzerine de düşebilir. Köprü bu haliyle komple de çökebilir. Kiriş elemanları çökebilir. Çünkü yan yana kiriş elemanları birleştirilerek köprü oluşturuluyor. Deprem riski her zaman var. Ama bu köprünün şu anda depremsiz hali bile riskli. Bu haliyle kullanılması durumunda bir deprem etkisine gerek yok. Mevcut hali can güvenliği açısından son derece tehlikeli" dedi.



GÜÇLENDİRME MÜMKÜN GÖRÜLMÜYOR, DEĞİŞTİRİLMELİ

Bir an önce köprü kirişlerinin tamir edilmesi gerektiğini belirten Prof. Dr. Çağatay, "Aslında onarım ve güçlendirme de mümkün değil gibi görünüyor. Dolayısıyla bir an önce bu kirişlerin yerinden çıkarılarak yeniden kiriş yapılması lazım. Bu durumda kullanılması doğru değil. Burada gördüğümüz kirişler I kesitli kirişlerdir. Amerika'da standart tipte köprü kiriş kesitleri kullanılıyor. Ülkemizde de bu uygulanırsa köprülerin hızlı bir şekilde kirişlerini üretmek ve yerine monte etmek mümkün olabilir" dedi.

KAYNAK: DHA
İbrahim Can Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - İbrahim Can

Editör Hakkında

İbrahim Can, 1993'te İstanbul'da doğdu. İnternet haberciliği kariyerine 2011’de başladı. İki yıla yakın küçük ölçekli sitelerde çalıştıktan sonra, 2012'nin Ekim ayında yenisafak.com'a başladı. 6,5 yıl çalıştığı yenisafak.com'da Gündem, Eğitim, Hayat, Dünya, Spor ve Video kategorilerinde çalıştı. Bir süre akşam sorumluluğu yaptı. Son olarak Ana Sayfa Editörü oldu. 2019'un Haziran ayında Haber7'de Gündem Editörü olarak göreve başladı. Hem Haber7 hem de Yeni Şafak'ta kültür sanat, eğitim ve siyaset alanları başta olmak üzere birçok alanda özel haber, infografik ve video hazırladı. Hala Haber7'de Haber Şefi olarak çalışmalarına devam etmektedir.
YORUMLAR 17
  • Şehircilik 1 yıl önce Şikayet Et
    İstanbul basaksehir konutlarında sular vadisi içindeki viyadük köprü ayaklarının benzer durumu var herkes felaketi bekliyor.
    Cevapla
  • Tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    Çöksün,ölümlü bir kaza olsun ondan sonra yaparlar,oda belki..!
    Cevapla
  • Fahri Özcan 1 yıl önce Şikayet Et
    Köprüyü yapmak,la kim sorumluysa belediye yada devlet biran önce yapması lazım köprüyü gösteren profa kızmaya gerek yok
    Cevapla
  • Arif 1 yıl önce Şikayet Et
    Videoda görüldüğü üzere yola dubalar konulduğuna göre bir muhtemelen bir işlem yapılmaya çalışılıyor. Köprü için gereken koca kolonları iskambil kağıdı gibi fırlatıp getiremeyeceğine göre haliyle biraz yavaş ilerleyecektir. Üstteki yol güzergahının alternatifi yoksa şimdilik sınırlı geçiş veriliyor olabilir.
    Cevapla
  • Makifb100 1 yıl önce Şikayet Et
    o taşıyıcıları kim bilir kaç araç çarparak ohale getirdi.
    Cevapla
  • Arif 1 yıl önce Şikayet Et
    Herkes şöhret olma peşinde. Televizyona açıklama yapmak yerine Kara Yollarına Şikayet yada Öneri sunmak çok mu zor? Yoksa Hasarlı köprü gören masum prof. olmak daha kolay mı? Nerenin profesörü amerikanın mı? Batı hayranlığından kendiyle çelişen açıklama yapmayı becermiş. I tipi kiriş standart kiriş değil mi? Genellikle yollar üzerindeki köprüler hepsinde I tipi kiriş var.
    Cevapla
  • Arif 1 yıl önce Şikayet Et
    Normal bir vatandaşın şikayetiyle video çeken prof denen kişinin şikayeti aynı mı? Daha önce hasarlı köprü şikayet ettin de bakılmadı mı? Şikayette bulunup takip etmezsen başka kurumlara atıp kurtulmaya çalışırlar. Şikayette bulunduğun kurumun sorumluluk alanını bilmezsen geçiştirilebilirsin. Şikayetini geçiştirmek için sundukları gerekçelerle beraber CİMER'e bildir bakalım neler oluyor.
    Cevapla
  • Tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    Siz şimdiye kadar kaç şikayette bulundunuz da hangi sorununuza çare bulunduz acaba merak etttim..!Kamu sağolsun bu konuda adamı derdinin üzerine dert sahibi yapar da yine sorununa çözüm olmaz..!Ya saçma sapan gerekçeler sunar,yada topu farklı kurumlara atmada yarışır,iş yapmamak için ayak diremekten başka işi yok gibidir..!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Ankara'yı sel aldı! Cadde ve sokaklar göle döndü
Süper Lig'de 34. haftanın VAR kayıtları yayınlandı