Yeni bir müteahhit skandalı daha ortaya çıktı: Sapasağlam binayı böyle yıkıma uğrattı

Deprem yönetmeliğine uymayan müteahhitlerin skandalları bitmek bilmiyor. Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesinde bir müteahhidin yaptığı binaların yan tarafındaki sapasağlam binanın yıkımına neden olduğu öğrenildi.

Yeni bir müteahhit skandalı daha ortaya çıktı: Sapasağlam binayı böyle yıkıma uğrattı
Yeni bir müteahhit skandalı daha ortaya çıktı: Sapasağlam binayı böyle yıkıma uğrattı
GİRİŞ 30.03.2023 16:55 GÜNCELLEME 24.07.2023 18:05
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

Kahramanmaraş depremlerinin ardından bir kısım müteahhitler, deprem yönetmeliğine uymadan inşa ettikleri binalar binlerce insana mezar oldu.

Binalardan kar amacıyla malzemeden çalan veya ihmallere neden olan müteahhitlerin birçoğundan hesap sorulmaya başlandı.

BİR MÜTEAHHİT SKANDALI DAHA ORTAYA ÇIKTI

Müteahhitlerin usulsüzlük skandallarına bir yenisi daha eklendi. Adıyaman’ın Gölbaşı ilçesinde inşaat şirketi sahibi Adnan A. isimli müteahhidin yaptığı binalardan bazıları yıkılırken bazılarının ise yanındaki binalara zarar verdiği belirtildi. Adnan A.'nın yaptığı binalar nedeniyle çok sayıda insanın hayatını kaybettiği öğrenildi.

DEPREM YÖNETMELİĞİNE AYKIRI BİNA DİKİLDİ

Müteahhit Adnan A.’nın inşa ettiği binaların Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği’nde yer alan 'deprem derzleri' esaslarına aykırı olduğu belirlendi.

Müteahhit A.’nın 2015 yılında inşa ettiği Zübeyde Hanım Caddesi'ndeki Gazikent 1 aparmanı ile Gazi Caddesi'ndeki 103 numaralı Gazikent 2 apartmanının, yanındaki Gazi Caddesi 101 numaralı sağlam apartmanı yıkıma uğrattığı öğrenildi.

6 Mart 2007'de 26454 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik'in Ek'inde yayımlanan Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Esaslar.

  • Müteahhit Adnan A.’nın 2007’den 2018 yılına kadar yürürlükte olan “Deprem Bölgelerinde Yapılacak Binalar Hakkında Yönetmelik ve Esaslar'ın “4.9.3. Deprem Derzleri” maddesine aykırı yapı inşa ettiği tespit edildi.

 

DEPREM DERZ BOŞLUĞU BIRAKILMADI

Minimum derz boşluğu 6 metre yüksekliğe kadar 30 milimetre, 6 metreden sonraki her 3 metrede en az 10 milimetre boşluk bırakması gereken müteahhidin bu kurallara uymadığı belirlendi. 

Edinilen bilgilere göre, müteahhit A.’ın inşa ettiği Zübeyde Hanım Caddesi'ndeki Gazikent-1 apartmanı ve Gazi Caddesi üzerindeki Gazikent-2 apartmanı, derz boşluğu (dilatasyon) bırakılmadan Gazi Caddesi'ndeki 101 numaralı 25 yıllık 4 katlı  komşu apartmana çimentolanarak inşa edildi.

İnşaatın yapımı sırasında Google Maps tarafından kayda geçirilen görüntüde binaların arasına boşluk bırakılmadığı belirlendi.

Komşu binadaki ailelerle ihtilaf yaşayan müteahhit Adnan A.'nın köpük olarak adlandırılan levhaları 2-3 sıra halinde göstermelik olarak yerleştirdiği tespit edildi.

Deprem sonrası alınan görüntülerde, köpüklerin yüksek giriş kat penceresinin üst hizasından itibaren dizildiği görüldü. Ayrıca köpüklerin tüm bina yüzeyine uygulanmadığı görüntülere yansıdı. 

ÜSTTEN VURDU, ALTTAN KOLONLARI KIRDI, 1 KAT ÇÖKERTTİ

Adnan A.’nın inşa ettiği binanın asılması nedeniyle, 101 numaralı komşu binanın kolonlarının kırıldığı görüldü.

Deprem sırasında üstten vurarak komşu apartmanın terasındaki duvar ve kolona hasar veren Gazikent apartmanlarının, alttan da çimentolanan kolonları çekmesiyle sağlam yapıyı 1 kat çökertti.

1 kat çöken 101 numaralı bina, depremden sonra temelden yaklaşık 1-1,5 metre yola doğru kaydı. Binada yüzde 5'e yakın bir eğilme yaşandı. 

Komşu binanın kırılan kolonu ve temeli.

Adnan A.'nın inşa ettiği bina, deprem sırasında üstten vurarak komşu binanın üst kısmını tahrip etti.

SAPASAĞLAM BİNA: DUVARDA ÇATLAK BİLE YOK

Deprem sonrası komşu binanın dükkan katının kolonları kırılsa da, üst katlardaki kolon ve duvarlarında ne patlama ne de çatlak meydana geldi.

Bina içerisinde duvarlarda çatlak bile yok.

  • DEPREMDE OLAĞANÜSTÜ KURTULUŞ

  • Aileler, gece saat 4.17’de yaşanan 7.7 büyüklüğündeki depreme evlerinde yakalandı. Uzun süren depremle birlikte evin dükkan katı çöktü. Felaketten olağanüstü bir şekilde kurtulan vatandaşlar, merdivenlerin tahrip olması nedeniyle balkondan korkulukların yardımıyla binadan çıkabildi. 2 araç ise binanın altında kaldı.

DEPREM ÖNCESİ ALARM VERMİŞ

Müteahhit Adnan A.'nın temel kazısında sağlam binayı sarstığı da öğrenildi. Edinilen bilgiye göre, usulsüz inşa edilen bina, yerine oturdukça komşu binaya hasar verdi. Yönetmeliğe aykırı inşa edilen binanın yapımı sonrası, yağışlı havalarda mağdur vatandaşların evlerine tavandan su damlamaya başladığı öğrenildi.

MAĞDURLAR ADALET BEKLİYOR

Mağdur ailelerin evlerinin başına gelenler deprem derz boşluklarının önemini gözler önüne serdi.

Daha önce adli ve idari şikayetlere rağmen işlem yapılmadığını ifade eden mağdur aileler, ihmal ve mağduriyete sebebiyet verenler hakkında gerekli işlemlerin yapılmasını bekliyor.

Binanın 2015 yılındaki hali.

İLGİNÇ SORU: BU ARABA EVİN ALTINA NASIL GİRDİ?

Aileler mağduriyetlerini Haber7’ye anlattı. Mağdurlardan Hasan Alpay, “Üniversiteden bir ekip geldi. Bizim arabamız da binanın altında kalmıştı. Gelen ekip, ‘Bu araba evin altına nasıl girdi’ diye konuştu. Böyle bir ilginç olay da yaşadık” dedi.

KAYNAK: HABER7
Nurullah Alpay Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7 Özel Haber Biriminde editör olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR 28
  • Hamdolsun 1 yıl önce Şikayet Et
    Su testisi kırılmadan önce denetleyecektiniz hesap soracaktınız, belediyelerin , inşaat denetim şirketlerinin ve mutahitlerin muhterisliği yüzünden dönen rüşvet çarkları, torpiller yüzünden , onbinlerce insanımız öldü. Yine sistemde değişen bir şey yok. Sadece göstermelik 300 mütahhit tutuklandı hepsi okadar, peki ya bundan sonra yapılar ne olacak ?
    Cevapla
  • tepki 1 yıl önce Şikayet Et
    bir yere kime zarar verir ise kendisi ødeyecek bir yer yapmadan ønce ilk mallarina el konacak bir sey olur ise el koy ve yapilan butun yere 30 yil garanti olacak agac gazete yorgan ile kolan yapilmaz bunlari bilmeyen mallarin bina yapmasina izin vermeyin
    Cevapla
  • Z b 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu mütahhitler bu inşatları Yaparken devletin yetkili kurumları Hangi işlemeşgul oluyorlardı bunun Cevabını kim verecek
    Cevapla
  • Abdurrahman 1 yıl önce Şikayet Et
    Yapı denetim nerede imis belediye nerede imis yapı denetim ve belediye yetkililerinin dde mal varlığına el koyun
    Cevapla
  • ahmet aslan 1 yıl önce Şikayet Et
    gözünü toprak doyursun bu müteahitlerin. kendi yaptığı yıkılıyor hasar alıyor neyse artık bir de yanındakine zarar veriyor çökertiyor. devletimiz gerekeni yapmalı. acımasın hiçbirine
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Sİyonist İsrail destekçisi Alman Cumhurbaşkanı'na  "Leva Palestina" şarkısı dinlettiler
Türkiye ile Irak arasında yeni dönem! İşte madde madde 26 anlaşma