7'li masaya Zelenskiy görevi! ABD'nin kirli Türkiye planı

ABD'nin planı Ukrayna'da istediği gibi gitmezken, seçimden sonra Suriye, Karadeniz ve Orta Asya'da Türkiye'yi de Rusya'ya karşı kullanmak istiyor. 7'li masa, ABD ile görüşmelerinde 'Zelenskiy rolünü üstlenmeye hazırız' mesajı veriyor.

GİRİŞ 04.04.2023 06:51 GÜNCELLEME 04.04.2023 09:04
Bu Habere 75 Yorum Yapılmış

Ukrayna’da amacına ulaşamayan, Orta Doğu’da hızla güç kaybeden Amerika, seçim sonrasına ilişkin yeni arayışlar içinde. ABD, 7'li Masa’nın seçimleri kazanması durumunda Rusya ile Türkiye’nin arasını açarak Suriye’de, Karadeniz’de, Orta Asya’da karşı karşıya getirme hesapları yapıyor. Bunun için de 7'li Masa’ya verdiği görev Ukrayna/Zelenskiy rolünü üstlenmeleri. Aydınlık’ın edindiği bilgilere göre bu konuda ABD ile 7'li Masa ortakları arasında uzun süredir yapılan görüşmelerde belli bir anlaşmaya varılamadı.

YAPILAN AÇIKLAMALAR
7'li Masa’dan yapılan açıklamalara dikkat çeken bölge uzmanı kaynaklar, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun esrarengiz ABD ziyaretindeki konuşmalarını hatırlattı. Kılıçdaroğlu’nun ABD’de yaptığı, “Rusya-Ukrayna savaşında Ukrayna'nın yanında yer almamız gerektiğini düşünüyoruz” sözlerine dikkat çeken kaynaklar, bunun ABD ve NATO’ya açık mesaj olduğunu, iktidara gelmeleri halinde Rusya’ya tavır alacakları taahhüdü olduğunu ifade ettiler.

Kılıçdaroğlu’nun NATO geçmişi olan Başdanışmanı Ünal Çeviköz’ün, ABD merkezli Politico dergisine yaptığı açıklamalara ve çizdiği yol haritasına da vurgu yapan bölge uzmanı kaynaklar, Çeviköz’ün NATO’nun genişlemesi ve Ukrayna konusundaki görüşlerinin vahim, “Rusya’ya NATO üyesi olduğumuzu hatırlatacağız” ifadesinin de düşmanca bir tavır olduğunu bildirdiler.

İYİ PARTİ VE DİĞERLERİ
7'li Masa’nın diğer ortakları da aynı. Hepsi ABD planları üzerinden bölgeyi değerlendiriyorlar. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, “Ukrayna'nın cesur evlatlarını saygıyla selamlıyorum.” diye adeta Rusya’ya meydan okuyor. “Rusya’nın yayılmacılık tutkusu, Putin ile birlikte yeniden dirilmiş durumda. Bu şımarıklığa, bu hırsa daha fazla izin veremeyiz. Başta Kırım'daki kardeşlerimiz olmak üzere Putin'in zulmüne maruz kalan onca insanı kaderlerine terk edemeyiz. Putin haddini aşmıştır. Vakit, boş laf değil, yaptırım vaktidir.” diye konuşmalar yapıyor.

Diğer ortak DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan,“Ukrayna halkının amasız ve fakatsız yanındayız. Hükümet Ukrayna için net bir tavır koyamadı." dedi. ABD Dışişleri Bakanı ile tak-şak yapan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da Türkiye’nin NATO ile birlikte hareket etmesini savunuyor.

"ABD, TÜRKİYE-RUSYA ÇATIŞMASI PEŞİNDE"

Emekli Albay Dr. Eray Güçlüer de olası bir 7'li Masa iktidarında ABD’nin Türkiye’yi bölgede koçbaşı olarak kullanma, Türkiye ile Rusya’yı karşı karşıya getirme planlarına dikkat çekti. Güçlüer şu değerlendirmede bulundu:

15 TEMMUZ’DA CENTCOMzelen
15 Temmuz ‘da PKK’ya ‘askerleri değil polisleri vurun’ talimatı vermişlerdi. ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) helikopterleri sınıra yakın yerlerde konuşlanmıştı. Başarabilselerdi DEAŞ’lıları Güneydoğu bölgemizde, Irak, Suriye sınır boyunca şehirlere indireceklerdi. Silahlı PKK’lılar DEAŞ’la mücadele görüntüsü altında Güneydoğu bölgesine girecek ve bölgeye yerleşeceklerdi. Bugün Suriye’de Fırat’ın doğusunda yaşananlar Türkiye’de yaşanacaktı. Hem PKK’yı diriltecekler, hem de ABD desteğiyle bölgeyi kontrol altına alacaklardı. Aynı plan yeniden sahneye konulmaya çalışılıyor.

SEÇİM SONRASI ABD PLANI
Türkiye seçim sürecine girerken ABD muhalefete destek veriyor. HDP’nin aday çıkarmaması da ABD’nin isteği doğrultusunda verilmiş bir karar. Bütün bunların bir parçası olarak 7'li Masa’dan yapılan açıklamalar çok dikkat çekici. Kılıçdaroğlu’nun, Dış Politika Başdanışmanı Ünal Çeviköz’ün, İYİ Parti yöneticilerinin ve diğer ortakların açıklamaları vahim. Rusya-Ukrayna geriliminde Türkiye’nin Ukrayna’nın yanında olması gerektiğini üstüne bastıra bastıra vurguluyorlar. ABD’ye bir taahhütte bulundukları anlaşılıyor. Türkiye ile Rusya’yı karşı karşıya getirecek bir planın devreye sokulmaya çalışılıyor. Bu Türkiye açısından çok tehlikeli.

TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİNE ÇOMAK
Türkiye ile Rusya karşı karşıya gelirse, Suriye ve başka yerlerde gerilim çatışmaya kadar gidebilir. ABD bunun için her yola başvurabilir. Provokasyonlara girişebilir. ABD önümüzdeki süreçte 7'li Masa üzerinden Türkiye’ye Ukrayna, Zelenskiy rolü biçiyor. Ne yazık ki 7'li Masa da bu konuda taahhütte bulunuyor. Yapılan açıklamalar da bunu gösteriyor.

TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİ DAHA DA İYİLEŞMELİ
Türkiye’nin çıkarları Rusya ile birlikte hareket etmeyi gerektiriyor. Rusya Türkiye için gerçek stratejik ortaklık yapacağı ülke. Amerika açıkça Türkiye’yi tehdit ediyor. Bizim savaş uçağı ihtiyacımız var. ABD ve diğer NATO ülkelerinden almamız zor. Rusya savaş uçağı ihtiyacımızı karşılayabilir. En geç bir yıl içinde bir karar vermemiz lazım. Bunun dışında Suriye’de birlikte hareket etmemiz lazım. Fırat’ın doğusundan ülkemize yönelik tehdidi bertaraf etmemizin için bu zorunlu. Ayrıca enerji, nükleer enerji başta olmak üzere çok yönlü ilişkilerimiz var. Türkiye’nin stratejik çıkarları Rusya ile ilişkilerinin zarar görmemesini gerektiriyor.

KARADENİZ
Bir başka konu da Karadeniz. ABD, Türkiye ile Rusya arasında gerilim yaratıp Montrö’yü delme, Karadeniz’e çıkma hesapları yapıyor. 7'li Masa iktidara gelirse ve Rusya ile çatışma noktasına varılırsa ne olacak? İktidar, NATO’dan yardım isteyecek.  NATO da Karadeniz’e çıkacak. Türkiye için tuzaklarla dolu bir dönem karşımıza çıkabilir.

 

KAYNAK: AYDINLIK
ÖzgürBayrak Haber7.com - Editor
Haber 7 - ÖzgürBayrak

Editör Hakkında

Ankara'da doğan Özgür Bayrak, ilk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da tamamladı. Erciyes Üniversitesi İletişim Fakültesi "Gazetecilik" bölümünden mezun oldu. Üniversite döneminde çeşitli yerel gazetelerde muhabir ve editör olarak görev aldı. Star.com'da internet editörü olarak stajını tamamladıktan sonra Medya Takip Merkezi'nde 3 yıl boyunca Gündem, Siyaset, Spor, Ekonomi kategorilerinde haber ve SEO içerikleriyle birlikte galeri ve video hazırladı. 2019'un Şubat ayından bu yana ise Haber7.com'da Gündem Editörü olarak habercilik kariyerine devam etmektedir.
YORUMLAR 75
  • dedem 1 yıl önce Şikayet Et
    bunlardan bır cacık olamıyacagını malzemelerın kötü bozulmus oldugunu aylar onceden soyledık, bunlar hala tarıh olduklarının farkında degıl, son kullanma tarıhlerınız coktan gectı beylerr,aplaa
    Cevapla
  • ŞİRKETOKRASİ 1 yıl önce Şikayet Et
    ABD de bu sapkın Global Çete Projelerinden muzdarip. Yerli-Milli olmaya çalışan Trump da Kaset Darbeleriyle uzaklaştırılmaya çalışılıyor. Orada da Zelenskiler-Fetöler parlatılıyor.
    Cevapla
  • KUKLA TİYATROSU 1 yıl önce Şikayet Et
    KK, Unuttun mu Balkan ve Sadabat Paktını ? Unuttun mu "Bağımsızlık benim karakterimdir" diyen Atatürk'ü?
    Cevapla
  • vatandaş. 1 yıl önce Şikayet Et
    bu 7 li şer çetesinde 7 dirhem akıl yok. ya. Türkiyeyi kaosa sürüklüyorlar.. sırf koltuk davasına.. yada efendilerinden öyle emir aldıklarından
    Cevapla
  • Turk 1 yıl önce Şikayet Et
    Yuz yil oncede bizi Ruslarla savastirdilar iki tarafidi zayiflattilar boylece hem osmanli hem carlik Rusyasi yikildi ikisinin yerinde siyonistlerin kurdugu iki devlet cikti.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Şırnaklı damatla Ukraynalı gelinin düğününde servet takıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'la Hollanda Başbakanı ortak basın toplantısı düzenledi