Prof. Dr. Okan Tüysüz: Marmara depremi olursa asrın değil ülkenin felaketi olur

Prof. Dr. Okan Tüysüz, Türkiye'de 24 il ve 110 ilçenin diri fay hattı üzerinde yer aldığını belirterek "Marmara depremi olursa asrın değil ülkenin felaketi olur." dedi.

Prof. Dr. Okan Tüysüz: Marmara depremi olursa asrın değil ülkenin felaketi olur
Prof. Dr. Okan Tüysüz: Marmara depremi olursa asrın değil ülkenin felaketi olur
GİRİŞ 07.04.2023 12:44 GÜNCELLEME 07.04.2023 13:44
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

TBMM Deprem Araştırma Komisyonu'nda konuşan Jeoloji Mühendisleri Odası Başkanı Alan, Türkiye'de 48 bin 600 okulu incelediklerini belirterek, 191 okulun fayın üzerinde yer aldığını söyledi.

MARMARA DEPREME HAZIR DEĞİL

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından işin uzmanları ve STK'ların da katılımıyla oluşturulan Meclis Araştırma Komisyonu, AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Veysel Eroğlu başkanlığında toplandı. Komisyonda odalar, STK'lar ve uzmanlar sunum yaptı. Yapılan açıklamalarda Marmara'nın depreme hazır olmadığı kaydedildi:

"MARARA ASRIN DEĞİL ÜLKENİN FELAKETİ OLUR"

■ TMMOB Mimarlar Jeoloji Mühendisleri Odası Deprem Danışma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Okan Tüysüz, Türkiye'de 24 il ve 110 ilçenin diri fay hattı üzerinde yer aldığını, bunların bir kısmında uzun dönemde deprem olma olasılığının olduğunu kaydetti. Oda olarak 18 ile uyarıcı raporlar gönderdiklerini belirten Tüysüz, illerden bu konuda geri dönüş yapılmadığını belirtti. Tüysüz, "Marmara depremi olursa asrın değil ülkenin felaketi olur. Marmara depreme hazır değil. Yerleşim yoğunluğunu azaltmamız lazım. Sanayi ve önemli yapıları, deprem tehlikesi bulunan bölgelerden uzaklaştırmamız gerekiyor" dedi.

TÜRKIYE'DE 191 OKUL FAY HATTI ÜSTÜNDE

■ TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Alan, afet sonrası kullanılması gereken hastane, okul, yurt, ulaşım, enerji alt yapısının güvenli olmadığını savundu. Oda olarak Türkiye'de 48 bin 600 okulu incelediklerinin bilgisini veren Alan, "48 bin 600 okulu inceledik, bunların aşağı yukarı yüzde 8.5'unun gözden geçirilmesi gerekiyor yani 4 bin 500'e yakın bina. 191 okul fayın üzerinde yer alıyor" dedi.

5 MİLYON ÇÜRÜK

■ İnşaat Müteahhitleri Konfederasyonu Genel Başkanı Tahir Tellioğlu, kentsel dönüşüm yasasının çıktığı yıllarda 7 milyon çürük yapı stokunun bulunduğunu, şu anda 4-5 milyon civarında çürük yapı stokunun olduğunu kaydetti. Tellioğlu, "İstanbul Fikirtepe örneğinde de olduğu gibi vatandaşın bir kısmı maalesef 'Başıma talih kuşu kondu' gibi meseleyi algıladı. Bu da ayrı bir tıkanıklık oluşturdu" dedi.

■ Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, "Şu anda usta, operatör bulamıyoruz. Mühendis çok var ama karşımıza alıp konuştuğumuzda sorumluluk verip işin başına getirecek yeterlilikte göremiyoruz" diye konuştu.

Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Genel Sekreteri Necati Ersoy: "İkinci el araba alıyoruz sanayide götürmediğimiz usta kalmıyor. Ev alırken sorsana projesi nasıl diye? Önce senin sorumluluğun. Arabada kaybedeceğin 5 bin lira ama evde bütün ailen."

KAYNAK: AKŞAM GAZETESİ
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 4
  • sezayi 1 yıl önce Şikayet Et
    hiç birşey olmaz sadece olan ekmek parası için istanbula gelen anadolu insanına olur.göçük altında kalarak.şu anda korkanda onlar çaresizde onlar.artık çoğunun dönecek köyleride yok.çare olun insanlığa felaket tellallığı yaparak değil.bilimin çaresizliği insanlıkta karşılık bulmayınca başlar önemini kaybeder.bunu yaşıyoruz.öğretilmiş çaresizlik kuramı.
    Cevapla
  • Ali 1 yıl önce Şikayet Et
    Maalesef evlerimizin çoğu güvenlikten çok ticari düşüncelerin etkisinde inşaa edilmiş. Önemli bir kısmında deniz kumu, düz demir, yetersiz çimento kullanılmış. Deprem güvenliği acil ve birinci derece önemde değerlendirilip gerekli dönüşümler yapılmazsa gerek İstanbul ve gerekse fay üzerindeki şehitlerimiz de Kahramanmaraş depreminden daha kötü acılar yaşayabiliriz.
    Cevapla
  • haydi bre 1 yıl önce Şikayet Et
    Bu zavallılarda maneviyat hiçmi yok ya hu....
    Cevapla
  • harun 1 yıl önce Şikayet Et
    herne hikmetese ülkenin can alıcı herseyi fay üstünde iç ve güvenli bölgelere gereken seylerin yapılması neden zor
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Şov bitti, yüzüstü bıraktılar! Özel ve İmamoğlu'nun 1 Mayıs provokasyonu pes dedirtti
1 Mayıs gösterileri adı altında yasa dışı sol örgütler polise saldırdı