Adli Tıp'a dikkat! Öcalan'ı hapisten böyle çıkarabilirler

Kılıçdaroğlu'nun ziyaretinin ardından aday çıkarmama kararı alan HDP peşpeşe “Öcalan cezaevinden çıkacak” mesajı paylaşıyor. Olası 6'lı masa iktidarında Öcalan tahliye edilebilir mi? Bunu Anayasa uzmanlarına sorduk...

Adli Tıp'a dikkat! Öcalan'ı hapisten böyle çıkarabilirler
Adli Tıp'a dikkat! Öcalan'ı hapisten böyle çıkarabilirler
GİRİŞ 13.04.2023 16:13 GÜNCELLEME 14.04.2023 17:17
Bu Habere 150 Yorum Yapılmış

Altılı masanın cumhurbaşkanı adayı olarak büyük krizler sonrası CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun ilan edilmesiyle birlikte HDP ve terör örgütü PKK tarafında bir hareketlilik yaşanmaya başladı. Terör örgütü PKK'nın sözde yöneticileri peş peşe Kılıçdaroğlu'nu destekleyen açıklamalar yaparken, seçimde cumhurbaşkanı adayı çıkarmayan HDP'den ise terörist başı Abdullah Öcalan'la ilgili 'Özgürlük' çağrıları gelmeye başladı. 

Kılıçdaroğlu'nun HDP ile görüşmesinin ardından DBP Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz, HDP’li Ahmet Türk, HDP Milletvekili Sırrı Sakık, HDP Gençlik Meclisi Sözcüsü Rohat Gövercin, HDP Batman Milletvekili Feleknas Uca, HDP Hakkari Milletvekili Said Dede ve Yeşil Sol Parti milletvekili adayı Hasan Cemal'den gün aşırı teröristbaşı Abdullah Öcalan için özgürlük vaadi verildi.

Kılıçdaroğlu HDP görüşmesinin perdesi aralandı! Kirli pazarlıklar böyle ifşa oluyorKılıçdaroğlu HDP görüşmesinin perdesi aralandı! Kirli pazarlıklar böyle ifşa oluyor


HDP tarafından gelen bu açıklamaların ardından Haber7 Öcalan'ın hapisten çıkarılmasının hukuken mümkün olup olmadığını hukukçulara sordu. TBMM Anayasa Komisyonu Başkanvekili AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ali Özkaya, CHP Antalya Milletvekili ve emekli Cumhuriyet Savcısı Rafet Zeybek ve eski MHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı, Türk Hukuk Enstitüsü Genel Sekreteri avukat Serkan Toper, teröristbaşı Abdullah Öcalan'ın hapisten çıkarılma ihtimalinin şu anki siyasi şartlarda mümkün olmadığını belirtti. Hukukçular, Adli Tıp Kurumu'na dikkat çekerek "ağır hastalık haline dair ‘cezaevinde kalamaz’ raporu" ile bir oyun oynanabileceği konusunda uyardı. 

ÖZKAYA: DEĞİŞİKLİK YAPILMADAN MÜMKÜN DEĞİL

TBMM Anayasa Komisyonu Başkanvekili ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Avukat Ali Özkaya, Abdullah Öcalan’ın mevcut kanunlarla cezaevinden tahliye edilmesinin mümkün olmadığını, Meclis’te Anayasa’yı değiştirecek çoğunlukta vekil sayısına ulaşılmadan böyle bir girişimin yapılamayacağını söyledi. Hukukçu Özkaya, geçmişte 10’uncu Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer’in af yetkisiyle tahliye ettirdiği terör hükümlülerin benzer uygulamayla Öcalan için yapılabilmesi için ise Adli Tıp Kurumu’nun anahtar kurum olduğunu vurguladı. Adli Tıp’a PKK’ya müzahir bir başkan atamasıyla sahte rapor oluşturulma tehlikesine dikkat çeken Anayasa Komisyonu Başkanvekili Özkaya, ihanet girişimine karşı milletin teyakkuzda olması gerektiğini vurguladı.



HABER7’ye konuşan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanvekili Avukat Ali Özkaya, şunları söyledi:

“Yürürlükteki ceza infaz kanununun 107’inci maddesinin, yanlış hatırlamıyorsam son fırkasında denilirki ki; ‘Devletin güvenliğine karşı işlenen terör suçlarında Türk Ceza Kanunu 309’uncu madde ve devamındaki suçlardan ağırlaştırılmış müebbete mahkum olanlar şartlı salıvermeden yararlanamaz ve hayatlarının sonuna kadar hapishanede kalır’. Bu hüküm olduğu müddetçe Öcalan’ın ceza şartlarında bir değişiklik olamaz. Bu hükmü değiştirmek benim şahsi kanaatim, Anayasa Mahkemesi’nin infaz kanununda verdiği kararlardaki af yetkisine girer. Af da Meclis’te nitelikli çoğunlukla kabul edilmesi gereken, yani Anayasa değişikliği çoğunluğuyla kabul edilmesi gereken bir durum. Dolayısıyla böyle bir değişiklik yapılamadan Öcalan asla cezaevinden çıkarılamaz.”

Terör örgütü elebaşı Öcalan’ın cezaevinden çıkarılmasını düşünmenin bile akla ziyan olduğunu ifade eden Ali Özkaya, “Bunları söylemek bu millete, şehitlere hakaret, vatana ihanettir. Bunu yapabilmeleri için Anayasa’yı değiştirebilecek bir çoğunluğun sağlanması gerekir. Onun dışında çıkma şansı yoktur.” sözlerini sarf etti.

ADLİ TIP’A DİKKAT!

6’lı koalisyonun adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun olası cumhurbaşkanlığı görevine gelmesi durumunda PKK elebaşı Öcalan’ın, cumhurbaşkanının af yetkisiyle tahliye edilmesi tehlikesiyle ilgili de yorum yapan hukukçu Ali Özkaya, Adli Tıp Kurumu’nu işaret ederek şunları şu açıklamada bulundu;

“Bireysel olarak cumhurbaşkanının af yetkisi ancak Adli Tıp Kurumu’nun ağır hastalık haline dair ‘cezaevinde kalamaz’ raporuna bağlıdır. Aksi halde mümkün değildir. Peki Adli Tıp Kurumu’ndan böyle bir belge çıkarılabilir mi? Geçmişte Ahmet Necdet Sezer’in DHKP-C ve PKK’lıları serbest bıraktığı olaylar vardı. Şebnem Korur Fincancı gibi PKK yanlısı kişileri Adli Tıp Kurumu’nun başına getirip, sahte Adli Tıp raporuyla çıkarabilirler mi? Türk milleti böyle bir şeye müsaade etmez diye düşünüyorum.”

HDP KİMLERLE GÖRÜŞÜYOR BİLMİYORUM

Konuya ilişkin açıklamalarda bulunan CHP Antalya Milletvekili ve emekli Cumhuriyet Savcısı Rafet Zeybek, HDP'nin bu vaatlerinin içinin boş olduğunu ifade ederek Öcalan'ın hapisten çıkarılmasının mümkün olmadığını söyledi. Zeybek "HDP yetkilileri bunu hangi düşünceyle söylediler bilmiyorum ama ben hukukçuyum ve hukuken değerlendiriyorum çıkamaz. Ama siyasi bir hareket yapılır mı onu bilemiyorum. HDP kimlerle görüşüyor bu konuyla ilgili neler yapılıyor bilmiyorum." dedi. 

ONA KİMSE CESARET EDEMEZ

Affın gündemde olduğunu ancak genel af düşünülmediğini belirten Zeybek, "Belli suçlar ayrılacak ve terör bunun başında gelecektir. Cumhurbaşkanı af yetkisini kullanır mı bilmiyoruz o onun görüşüne kalmış bir şey ama şu anki şartlarda onu kullanmaya kimse cesaret edemez diye düşünüyorum. Öcalan'la ilgili siyasi bir takım pazarlıklar yapılıp yapılmayacağını bilmem ama bizim partimizde öyle bir düşünce yok." şeklinde konuştu. 

HUKUKEN MÜMKÜN AMA UYGULANABİLİR DEĞİL

Eski MHP İstanbul İl Başkan Yardımcısı ve Türk Hukuk Enstitüsü Genel Sekreteri avukat Serkan Toper ise Öcalan'ın hapisten çıkmasının genel afla mümkün olabileceğini bunun içinde 360 milletvekilinin oyunun gerektiğini şu anki şartlarda Millet İttifakı'nın böyle bir oyunun olmadığını söyledi. Toper Öcalan'ın özgürlük tartışmalarına ilişkin şu açıklamada bulundu;

Genel af çıkarsa bu mümkün olabilir. Genel af mahkumiyeti, devam eden yargılamaları, kovuşturmaları, soruşturmaları tüm sonuçlarıyla ortadan kaldıran bir durum. Bunun hukuken mümkünatı var mı? Var. Ama nasıl çıkaracaksınız bunu. Bunun için Meclis'ten bir karar  çıkarmaları lazım, bu da Anayasa 87'de 360 milletvekilinin kabul oyu lazım. 360'ı da Millet İttifakı'nın bulabilmesi mümkün görünmüyor. Meclis'te teröristbaşı özgür kalsın diye 360 vekilin eli kalkar mı? soru işareti. Hukuken mümkün ama uygulanabilir değil. 360 vekil böyle bir garabete asla el kaldırmaz. 



Oldu ki Millet İttifakı bu konuda çok kararlı davrandı ama vekil sayıları yetmeyecektir. AK Parti ve MHP bloğu zaten böyle bir şeye hayır oyu verirler. Bu kapsamda çıkması mümkün değil.

BUNU YAPABİLİRLER

Genel af dışında da bir konuya dikkat çeken Toper, Meclis'teki salt çoğunlukla infaz yasasında bir takım değişiklikler yapılabileceğini ve bu değişiklikle birlikte Öcalan'ın cezası ev hapsine çevirmeyi gündeme getirebileceklerini söyledi. 

Toper cumhurbaşkanının af yetkisine ilişkin ise "O sürekli hastalık, sakatlık, aşırı yaşlanma durumlarında cezaları hafifletip kaldırabiliyor. Ancak yaşlandı, sakatlandı diyerek Öcalan'ın mahkumiyetini kaldırabilecek cumhurbaşkanının da sanırım Türkiye'de mümkünatı yok." şeklinde konuştu. 

 

  • Teröristbaşı Öcalan'a Sezer yöntemi! HDP'ye verdikleri sözü böyle mi tutacaklar?
KAYNAK: HABER7
Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 150
  • Hicabi 1 yıl önce Şikayet Et
    Ahmet Türk unkim cikartti
    Cevapla
  • ali 1 yıl önce Şikayet Et
    çıkaramazlar çıkarırlarsa dışarda 1 saniye yaşatmayacağımızı biliyorlar o yüzden içerde devlet korumasında
    Cevapla
  • Ozca n 1 yıl önce Şikayet Et
    Bakisi bile caniligini yansitiyor bu cani her ne pahasina olursa olsun cikmamali sehit yakinlarini dusunun
    Cevapla
  • Turgut Reis 1 yıl önce Şikayet Et
    Niye engel olamadkniz arabamiza, siha anka 3 ve diger yapilanlara. Bu sefer gücümüz yetmedi dimi? Satin alacak insanlar azaldi dimi ? Akilli telefon sosyal medya geldide baskn sadece onlarin elinde kalmadı. Ylksa halen onlsrin söylediklerine inanmak zorund kalirdik.
    Cevapla
  • Turgut Reis 1 yıl önce Şikayet Et
    Amerikali dostlarinizla öldürdünüz. Sanki sizin kara gözünüze hayran kaldilar. Bunlar sevmedigi horozun seseni dinlermi? Seni istedigi gibi sömüremedigi zaman ortada olan engeli kaldirir ve ipini cekince oynayan sizin gibi palyacolsri koyar. Halen anlamadinizmi enailer, sizin sayenizde ücüncü dünya ülkesi olarak kaldik. Ne güzel insanlarımız var halbuki, bakin nasil yapiyorlar, niye
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
1. Lig'de 8 kritik maç! Düğüm çözülüyor | CANLI
Venezuela ordusu hava sahasına giren iki uçağı düşürdü