Yurt içi ve yurt dışı operasyon bölgelerindeki Mehmetçiğe hayati uyarı! Telefonlara dikkat

Terör unsurlarına yönelik başarılı operasyonlar icra eden güvenlik güçlerimizle ilgili kritik 'cep telefonu' uyarısı geldi. Haber7'ye konuşan askeri uzmanlar, video ve fotoğraf paylaşımı konusunda uyarılarda bulundu.

GİRİŞ 26.04.2023 18:14 GÜNCELLEME 27.04.2023 09:50
Bu Habere 44 Yorum Yapılmış

Yerli ve milli teçhizatla operasyonel kabiliyeti artan, terör örgütü PKK'ya kırsalda ve dağda büyük ölçüde darbe indiren, hudut ötesinde başarılı harekatlarla karanlık mahfillerin asırlık planlarını bozan güvenlik güçlerimizin her biri büyük değer görüyor. Vatanın gözbebeği olan asker, polis, jandarma gibi güvenlik güçlerinin operasyonlarında hata payını en aza indirmek için büyük titizlikle planlamalar yapılıyor. Gelişen teknolojinin büyük fayda sağladığı silahlı kuvvetlerimizin bu konuda bir de zafiyet unsuru meydana geliyor.

Plansız cep telefonu kullanımının konum bilgisinin sızması gibi riskler barındırdığı yönünde uyarılar yapılırken, operasyon noktalarından paylaşılan video ve fotoğrafların da kimlik gizliliğini açığa çıkarması yönünde tehlikeler barındırdığı ifade ediliyor.

KORUCU ŞEHİT Mİ EDİLDİ?

Son olarak 27 Mart 2023 tarihinde icra edilen istihbarata dayalı nokta operasyon sonucunda Gri kategorideki "Harun Elbak" kod adlı PKK'lı terörist Selim Adıyaman’ı ele geçirildi. Telefon kaydıyla görüntülere yansıyan koruculardan birinin şehit edildiği öne sürüldü. Olayla ilgili terör örgütü PKK'nın korucu olmayan ve katlettiği şahıslar üzerinden propaganda yaptığı da iddialar arasında. İçişleri Bakanlığı'ndan ise iddialara ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı. 

UZMAN İSİMLERDEN HAYATİ UYARI

İddiaların ardından uzmanlar, HABER7’ye önemli açıklamalarda bulundu. Operasyon yapan güvenlik güçlerinin cep telefonu kullanımına kısıtlama getirilmesi gerektiğini vurgulayan uzmanlar, alınan bir görüntülerin can kayıplarına sebep olabileceği ve bunun önüne geçilmesi gerektiği uyarısını bir kez daha yineledi.

İSMAİL HAKKI PEKİN: SOSYAL MEDYADA PAYLAŞILMASI YANLIŞ

Genelkurmay İstihbarat Daire Eski Başkanı Emekli Korgeneral İsmail Hakkı Pekin, terör operasyonlarla ilgili sosyal medyada video ve resim paylaşımının yanlış olduğunu vurguladı. Pekin, "Operasyon görüntülerinin sosyal medyadan kullanılması yanlış. Yüzü açık bir şekilde bu tür resim ve video kayıtları alınmaması gerekir." uyarısında bulundu. 

"HER ŞEYİ İLAN ETMEK ZORUNDA DEĞİLİZ"

İstihbarata karşı koyma konusunda tedbirlerin artırılması gerektiğini kaydeden Pekin, şunları söyledi:

"Her şeyi ilan etmek zorunda değiliz. İlan ettiğimizde de suikast tarzı olaylar olur. Bunları ilan ederken de kontrollü bir şekilde etmek gerekir.

İstihbarata karşı koyma konusunda tüm unsurların ikaz edilmesi lazım. Yoksa canlarımız yanar. Özellikle güvenlik personelinin buzlanmadan yüzlerini vermek uygun bir şey değil."

"TELEFON KULLANIMININ ÖNÜNE GEÇİLMELİ"

Sosyal medyada fotoğraf ve video kayıtlarının paylaşıldığına dikkat çeken Pekin, cep telefonu kullanımının zaafiyetlere yol açtığına vurgu yaptı. Askeri personelin can güvenliği için uyarılarda bulunan Pekin, şunları söyledi:

"Telefonlar keşke kullanılmasa. Açık telefonlar üzerinden bile bu tür konuların konuşulmaması lazım. Dinlenebilirler. Telefon kullanılmasının önüne geçmek lazım. En azından operasyona giderken güvenlik güçlerinin telefonlarını bir yere bırakması gerekir. Telsiz irtibat konusunda yeterli olur. Emirle kullanımını önleyemiyorsak telefonların kullanılmasını yasaklanması gerekir."

YETKİLİLER BİLGİLERİ YÜZEYSEL VERMELİ

İlgili bakanlık ve kurumların operasyonlar konusunda yüzeysel bilgiler vermesi gerektiğini kaydeden İsmail Hakkı Pekin, "İlgili kurumların açıklamalarında da çok ayrıntılı bilgiler vermemeli, açıklamalar yüzeysel geçirilmelidir. Bilgilerin asgari düzeyde verilmesi gerekiyor." ifadesinde bulundu. 

COŞKUN BAŞBUĞ: SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI YAPILMAMALI

Psikolojik Harp ve Güvenlik Uzmanı Emekli İstihbarat Albay Coşkun Başbuğ, ilgili kurumların her defasında güvenlik kuvvetlerini uyardığını belirtti. Askeri personel ve korucuların sosyal medya paylaşımlarında bulunmaması gerektiğini söyleyen Başbuğ, şu ifadelerde bulundu:

"İlgili kurumlar, her türlü görüntünün kullanılmaması konusunda sürekli ihtar ediyor. Günümüzde bu dijital bir hastalık. Terör örgütü paylaşılan görüntüleri kullanabilir." 

"PKK, CIA İLE DESTEKLENİYOR! PERSONELİN BİLİNÇLİ OLMASI GEREKİR"

“Terör örgütü, CIA ile desteklenen bir yapı.” diyen Başbuğ, güvenlik güçlerinin dikkatli olması gerektiğini kaydetti. Başbuğ, şunları söyledi:

"Orada görev yapan personelin bu konuda bilinçli olması gerekir.

Operasyonlarda cep telefonu ve kamera kaydı alabilecek cihazlar, operasyon bölgesine götürülmemesi kurumlar tarafından sağlanmalı. Çünkü operasyon sahasında bunu kontrol etmeniz çok zor. Maalesef fotoğraf ve video kaydı personel tarafından çekilebiliyor." 

"GÖRÜNTÜ PAYLAŞIMI ENGELLENEMİYORSA TELEFONLAR KISITLANMALI"

Görüntü paylaşımının engellenmesi gerektiğini ifade eden Coşkun Başbuğ, telefonun sadece tim komutanında bulunması gerektiğine vurgu yaptı. Başbuğ, şöyle konuştu:

"Bunu ne yaparsanız yapın engelleyemiyorsanız, bunun en doğru yolu, sadece tim komutanında telefon olabilcek şekilde tedbir alınması ve bu cihazların yasaklanması gerekir. Her ne kadar emir tebliğ etsen de, talimat versen de zaafiyet olabiliyor."

"PERSONELİN BU KONU EĞİTİLMESİ ŞART"

Terör örgütünün en kritik anı beklediğini kaydeden Başbuğ, Personelin konunun hassasiyetine yönelik eğitimler verilmesi gerektiğini söyledi ve sözlerine şunları ekledi:

"Bu konuda idari tedbirin yanında en düşük rütbeli askere ve güvenlik korucusuna kadar bu durumun hassasiyeti konusunda eğitimler verilmeli. Çünkü burada örgüt, en uyuştuğun anı seçer. 'Olmuyor' dersin en beklemediğin anda size hatırlatırlar bu hayati durumu. Basit bir kayıt önemli faturalara neden olabilir. Hem maddi, hem manevi zararı var. O nedenle personele eğitim verilmeli. Bazı konularda ise kısıtlamalar uygulanmalı. İlgili kurumların bu tür tedbirleri alması şart."

KAYNAK: HABER7
Nurullah Alpay Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Nurullah Alpay

Editör Hakkında

2014 yılında Yeniakit.com.tr'de basın hayatına başladı. Çeşitli basın kuruluşlarında görev aldı. Son olarak Haber7 Özel Haber Biriminde editör olarak çalışmaktadır.
YORUMLAR 44
  • HIDIR BUDUR 11 ay önce Şikayet Et
    İlginç bir gündem yaşıyoruz. "Aman Mehmetçik telefonlarına dikkat etsin" diyen geçmişin Genelkurmay İstihbarat Başkanı " İsmail PEKİN'in Geçmişte GES K.lığının tüm verilerinin ABD'ye gittiği ortaya çıkması ve GES K.lığının MİT'e bağlanması " sonrası bile TV'ye çıkıp " GES KOMUTANLIĞI TEKRAR GENELKURMAYA BAĞLANSIN" fikirlerinin temel sebebi ne acaba??
    Cevapla
  • mesut gs 11 ay önce Şikayet Et
    kumutanlarıma katılıyorum eskerimize sonsuz güveniyoruz hiç bir olayı yayınlamak zorunda deyiller biz onların ne zorlular içinde görev yaptıklarını biliyoruz yarım iş bırakmazlar o yüzden kendi hayatlarına mal olabilecek paylaşımlar yapmamaları daha iyi olur
    Cevapla
  • Realite 11 ay önce Şikayet Et
    İsmail Hakkı Pekin Adamsin .
    Cevapla
  • A.A.A 11 ay önce Şikayet Et
    Cep Telefonu Herkesin Baş Düşmanıdır. Bu sadece Askere değil, Sivil Halkında Baş Düşmanıdır.!!
    Cevapla
  • Dogru 11 ay önce Şikayet Et
    Bi o kalmıştı günümüzün teknolojisinde uzaydan yerdeki karıncayı görürken derdiniz telefon personele nasıl koleleştiririz derdindesiniz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
O soru çileden çıkarmaya yetti! Mehmet Büyükekşi, kritik toplantıyı terk etti
Türkiye ile üç ülke arasında tarihi anlaşma! 'Bu proje İsrail'in projesini kesiyor...'