10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası anlam ve önemi: Engelliler Haftası etkinlikleri

Pek çok açıdan farklı engellerin aslında engel olmadığına dikkat çekmek ve her engelin kendi içinde pek çok farklı hikayeleri olduğunu göstermek adına bütün bir hafta kutlanan Dünya Engelliler Haftası toplumsal farkındalık için oldukça önemli.

10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası anlam ve önemi: Engelliler Haftası etkinlikleri
10-16 Mayıs Dünya Engelliler Haftası anlam ve önemi: Engelliler Haftası etkinlikleri
GİRİŞ 09.05.2023 17:33 GÜNCELLEME 09.05.2023 17:33
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

Her yıl 10 Mayıs ve 16 Mayıs tarihleri arasında engelliler haftası olarak ilan edilir. Engelliler haftası Birleşmiş Milletlere üye olan 156 ülke ile aynı haftada kutlanan özel bir gündür. Engellilerin toplum içerisindeki yaşam standartlarının yükseltilebilmesi amacıyla çeşitli yardım ve etkinliklerle desteklenen bu gün, engelli bireylere farkındalık kazandırıyor.

ENGELLİLER HAFTASI GÜNÜN ANLAM VE ÖNEMİ

Dünya Sağlık Örgütü’nün geçmişte yayınladığı Dünya Engellilik Raporu’na göre, yeryüzünde bir milyardan fazla engelli insan yaşıyor. TÜİK tarafından yapılan bir araştırmaya göre, ülkemizde nüfusun yüzde 12,3’ü engellilerden oluşuyor. Diğer bir ifadeyle yaklaşık 10 milyon insan hayatlarını devam ettirme konusunda kayda değer zorluklar yaşamaktadır.

Kişiler doğuştan veya sonradan oluşan herhangi bir hastalık veya kaza sonucu bedensel, zihinsel, ruhsal, sosyal yeteneklerini çeşitli oranlarda kaybedebilmektedir. Günlük hayatımızda kronik hasta olan, işitme, görme, konuşma engeli bulunan, ruhsal, zihinsel veya ortopedik engelli kişilerle bir arada yaşıyoruz. Engelli bireylerin engeli bulunmayan bireylere göre hak ve özgürlüklerinden kısıtlandığı gibi bir düşünce mevcut. Ancak bu oldukça sıkıntılı bir düşüncedir.

Bu düşünceyi değiştirmenin yolu, ülkede uygulanacak politikaların bütüncül biçimde “engelli dostu”  niteliğinde olmasından geçmektedir. Birleşmiş Milletler Engelli Hakları Sözleşmesi’ne göre; engelli bireyler herkesle aynı hak ve özgürlüklere sahiptir. Bu hak ve özgürlüklerden tam ve eşit olarak yararlanılması için alınması gereken tüm önlemler devletlerin insan hakları yükümlülükleri kapsamında değerlendirilmektedir.

10-16 MAYIS ENGELLİLER HAFTASI ETKİNLİKLERİ

Engelliler haftası etkinliklerine bakıldığında genel olarak engelli kişilerin yaşamış oldukları sıkıntılara dikkat çekmek ve onların sorunlarını dile getirip duyurmak açısından pek çok farklı panel ve seminer verilir. Bunun yanı sıra bu konseptte yer alan program ve bilgilendirici belgesel filmleri de genel olarak gündemdedir.

Engelli vatandaşların tüm problemlerinin en yakından ele alınmaya çalışıldığı bu haftada en önemli olan durum, empati tavrının diğer toplum üyeleri arasında ne şekilde benimsendiğidir. Çeşitli il ve ilçelerde özel bireyler tarafından hazırlanan gösteriler, koreografiler, yürüyüşler ve konuşma programları da Dünya Engelliler Haftası etkinlikleri arasında yer alır.

DÜNYA ENGELLİLER GÜNÜ MESAJLARI

  • Sevginin aşamayacağı engel yoktur. Hayatı paylaşmak için hep birlikte engelleri kaldırdığımız bir dünya temennisiyle, 10 - 16 Mayıs Engelliler Haftası kutlu olsun.

  • Engelli bir birey olmak sorunlar oluştursa da, en büyük sorun engelliye engel olma sorunudur. Tohum toprağın bağrına, engelli birey de topluma emanettir.

  • Bütün engelleri birlikte aşacağımız engellilerimizin engelliler haftası kutlu olsun.

  • Fark yaratmak istiyorsanız onların farkında olmanız ve eksik gibi davranmamanız yeterli olacaktır.

  • Engelsiz yaşam mümkündür, yeter ki; gönüllerde engel olmasın.

  • Onlara engel olan en çok da biziz. Onların ise yürekleri, düşleri her türlü engeli aşacak seviyede. Ve ben o kadar güzel bir mesleğe sahibim ki, onların düşlerini gerçekleştirmesine yardımcı oluyorum. Engelleri beraber aşacağız.

  • Engel fizikte değil, yürektedir.

  • Engelleri kaldıralım. Unutmayalım, Unutturmayalım... İşitme engelli çocuklarımızı duymazdan gelmeyiniz.

  • Sevgi varsa, engel yok!

  • Hepimizin her an birer engelli adayı olduğunu hatırlatarak Dünya Engelliler Günü'nde tüm engelli bireylere ve ailelerine ömür boyu sağlık ve huzur diliyorum.

  • Engel bedende değil, empati kuramayan zihinlerdedir. Gülümse hayat gülümse.

  • Yüreği, vicdanı, merhameti engelli sağlam bedenli insanlar, fiziken engelli insanların merhametine ve insani vasıflarına erişemezler...

  • Engel bedende değil, empati kuramayan zihinlerdedir. Gülümse hayat gülümse.

  • En büyük engel sevgisizliktir

  • Yaşama sevinci ile hayata tutunan bütün engelli bireylerin sadece bir gün değil her gün yanındayız.

  • Engellinin en büyük silahı sabır ve azimdir.

  • Bugünü kutlamak değil de onları anlamak farkında olma günü olmalı engel yeter ki kalplerde olmasın bütün engeller aşılmak içindir.

  • Zihinlerimizdeki engelleri yıkalım; engelleri birlikte aşalım. Sevelim birbirimizi. Sevgi “Engel” tanımaz.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 2
  • Engelli olmak. 11 ay önce Şikayet Et
    Bakım aylıkları yeniden düzenlensin %86 raporum var kismi engelli ibaresi var diye bana bakım vermiyorlar, iş istiyorum ama yapasın diyor işkur emekli deyilim gelir yok. 3 çocuğum okula gidiyor. 14. 13 ve8 yaşındalar. Sadece ben bir örnekim. Ondan sonra yok engelli hakları diye konuşuluyor. Allah bütün engelli kardeşlerime yardımcı olsun inşallah.
    Cevapla
  • Ayşe Yılmaz 11 ay önce Şikayet Et
    Esselamu Aleyküm, engellilere maaş verirken, kişi başına düşen gelir kaldırılsın istiyoruz zaten zor zahmet hayata tutunuyorlar Allahım yar ve yardımcıları olsun.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Gurur projeleri okullarda ders olarak anlatılacak
İnter'in şampiyonluk kutlamalarında Türk bayrağı!