Seçim barajı kaç? Barajı geçemeyen partilerin oyları ne oluyor?

Seçim barajının kaç olduğu ve ittifaklardaki seçim barajı sisteminin detayları Cumhurbaşkanı ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimlerinden önce merak konusu oldu. Birçok vatandaş ise Barajı geçemeyen partilerin oyların akıbetini araştırıyor.

Seçim barajı kaç? Barajı geçemeyen partilerin oyları ne oluyor?
Seçim barajı kaç? Barajı geçemeyen partilerin oyları ne oluyor?
GİRİŞ 14.05.2023 16:19 GÜNCELLEME 14.05.2023 16:19
Bu Habere 42 Yorum Yapılmış

Yeni seçim yasasının uygulamalarına göre 14 Mayıs günü ittifak olan partiler açısından kritik değişiklikler mevcut. Herhangi bir siyasi partinin Meclis’te temsil edilebilmesi için alması gereken asgari oy düzeyini ifade eden baraj oranı 2023 seçimleriyle birlikte tekrardan gündemde.

TÜRKİYE'DE SEÇİM BARAJI KAÇ? 

 Türkiye'deki seçim barajı ise yüzde 7'dir. Milletvekili Seçimi Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'a göre, seçimlerde şimdiye kadar yüzde 10 olarak uygulanan ülke seçim barajı yüzde 7'ye indirildi.

Yeni uygulanacak olan yasaya göre, ittifakı oluşturan siyasi partilerin her birinin ortaya çıkaracağı milletvekili sayısı ile seçim bölgesinde elde ettiği geçerli oy sayısı esas alınarak, D'hont sistemine uygun oranlanacak. Daha önce partilerin çıkaracağı milletvekili sayısı ittifakın toplam oyuna göre belirleniyordu. Değişen seçim yasası uygulamaları ittifak partilerin mevcut durumu için daha kritik olacak.

D'Hondt sistemi nedir? 14 Mayıs seçiminde uygulanan D'Hondt sisteminde oylar nasıl hesaplanıyor? D'Hondt sistemi nedir? 14 Mayıs seçiminde uygulanan D'Hondt sisteminde oylar nasıl hesaplanıyor?

SEÇİMDE BARAJI GEÇİNCE NE OLUR?

Seçimde barajı geçemeyen partilerin meclise girebilme ihtimalleri ortadan kalkmaktadır. 

SEÇİMDE BARAJI GEÇEMEYEN PARTİLERİN OYLARI NE OLUYOR?

Seçimde barajı geçemeyen partilerin oyları, barajı geçen partilerin oylarına göre, milletvekili yeniden belirlenip bu partilere tekrar paylaştırılır. 

İTTİFAKLARDA SEÇİM BARAJI

Seçim yasasında değişiklik yapan 7393 sayılı Kanunun 2. maddesine göre, ittifakta yer alan mevcut partilerin ayrı ayrı yüzde 7'yi geçmesi şart değil. İttifakın aldığı oy toplamı genel baraj olan yüzde 7'yi geçtiğinde ittifak içindeki bütün partiler barajı geçmiş kabul edilecek.

YÜZDE 7 BARAJI İÇİN KAÇ OY LAZIM

Son genel seçimlerde kullanılan geçerli oy sayısı olan 49 milyon 654 bin 706 üzerinden bir hesaplama yapıldığı takdirde, siyasi partinin yüzde 7 barajını aşabilmesi için 3 milyon 500 bin kişinin oyunu alması gerekiyor.

Yedi milyona yakın gencin 2023’te ilk kez oy kullanması beklenirken son seçimlerde geçerli oy sayısına bu rakam eklenerek hesap yapıldığında, yani 56 milyon 654 bin geçerli oy sayısı olacağı varsayıldığında, en az 4 milyon kişinin bir partiye oy vermesi halinde o parti yüzde 7 barajını aşabilecek.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 42
  • Nurol 11 ay önce Şikayet Et
    Daha seçime girmeden, kazanamasa bile icraatlarını ortaya koyup uygulanması konusunu garantiye alan en akıllı parti YRP oldu bana göre. Başından beridir stratejileri harika. Şimdi AKPye ortak değil ,başlarına mühettiş olacaklar. Devletin selameti açısından muhalefet olmaktan daha etkili bir yöntem sergilediler.
    Cevapla
  • Tek 11 ay önce Şikayet Et
    Temel ali davut nerde chp iyi kazik atti
    Cevapla
  • Türk 11 ay önce Şikayet Et
    insallah chp oy verenlerin akrabasi varsa asker enkisa zamanda lesini alirlar verdigin Yoda kursun olarak Döner insallah
    Cevapla
  • Gurbet kuşu 11 ay önce Şikayet Et
    Günah Günah..
    Cevapla
  • Destan 11 ay önce Şikayet Et
    Arkadas nasil bir millet olmuşuz, bir taraf yikacam diyor 43 oy aliyor Bir taraf yapacam , imar edecem diyor yuzde51 oy aliyor, temizlik şart ,hain çokmuş guzel vatanimda, namahrem ler
    Cevapla
  • Halil 11 ay önce Şikayet Et
    Çok IYI olacak
    Cevapla
  • Yozgatlı 11 ay önce Şikayet Et
    Kes lan pkk sevici sümüklü. nah iyi olacak sen öyle hayal et
    Cevapla
  • Ahmet 11 ay önce Şikayet Et
    Teröristlerle birlikte aynı adaya oy atmak nasıl bir duygu ? Bilmediğim ve hiçbir zaman öğrenemeyeceğim bir duygu.
    Cevapla
  • Kaan 11 ay önce Şikayet Et
    Çakma ülkücüler kaybedecek zaten seçim olmadan bile kaybetmişlerdi
    Cevapla
  • Yusuf 11 ay önce Şikayet Et
    Utanmadan pkk ya oy verip ülkücüyüm dersin akşama baraj altı kalıp ağlayacaksın pkk nın adayı değil milletin adayı Erdoğan kazanacak
    Cevapla
  • DesirE 11 ay önce Şikayet Et
    Hem tarihe hem mezara gömüleceksiniz. Çok iyi olacak
    Cevapla
  • Samet şahin 11 ay önce Şikayet Et
    Bu seçimin en büyük aymazı hainidir iyi
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kamuda yeni dönem! Memura toplu taşıma kartı geliyor
Namık Tan'ın ismi çok konuşulmuştu, Özgür Özel öneren ismi açıkladı