Sosyal medyada yalan bilgi yayanlar için harekete geçildi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, dezenformasyon içeriği oluşturan sosyal medya hesap kullanıcılarının gerçek kimliklerinin tespiti ve haklarında işlem yapılması için emniyete talimat verdi. Sürekli sahte içerik üreten hesaplar araştırılıyor.

Sosyal medyada yalan bilgi yayanlar için harekete geçildi
Sosyal medyada yalan bilgi yayanlar için harekete geçildi
GİRİŞ 11.05.2023 20:38 GÜNCELLEME 12.05.2023 00:53
Bu Habere 7 Yorum Yapılmış

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığının suç duyurusu üzerine, sosyal medya ağları üzerinden birlikte hareket ederek dezenformasyon içerikleri oluşturdukları iddia edilen hesap kullanıcılarına yönelik soruşturma başlattı.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca sunulan suç duyurusu dilekçesinde, bazı sosyal medya hesaplarınca sistematik bir şekilde toplumda korku, panik ve kargaşa oluşturmak amacıyla dezenformasyon ve manipülasyon içerikli yayınlar yapıldığına dair tespitlerin ortaya çıktığı belirtildi.

Söz konusu hesapların, kullanıcı isimlerini ve içerik konseptlerini değiştirerek doğrudan veya dolaylı olarak 40 milyon sosyal medya kullanıcısına eriştiği, bu etkileşim sayesinde dezenformasyon içeriklerinin hızlı bir şekilde yayıldığı aktarılan dilekçe, Twitter üzerinden yapılan bu eylemlere yönelik tespitlerin medya organları ve internet ortamında da yer aldığı hatırlatıldı.

"HALKI YANILTICI BİLGİYİ ALENEN YAYMA"

Dezenformasyon içeriği oluşturan sosyal medya ağlarının nasıl işlediğine ilişkin yazılı ve görsel medyada yer alan bilgilerin de aktarıldığı dilekçede, "İzah olunanlar ve mezkur haber içerikleri doğrultusunda, Twitter sosyal ağ sağlayıcısı üzerinden kasıtlı ve sistematik şekilde içerik üreten hesap sahiplerinin tespit edilerek halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma suçu ve resen tespit edilecek suçlardan cezalandırılmalarını talep etme zarureti hasıl olmuştur." tespitine yer verildi.

Şüphelilerin "halkı yanıltıcı bilgiyi alenen yayma" suçunu işlerken, kamu düzenini bozmak amacıyla bilerek hareket ettikleri vurgulanan dilekçede, şüphelilerin tespit edilerek haklarında kamu davası açılması talep edildi.

ŞÜPHELİLERİN TESPİTİ İÇİN TALİMAT VERİLDİ

Alınan bilgiye göre, suç duyurusu dilekçesini işleme koyan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, dezenformasyon içeriği oluşturan hesap kullanıcılarının gerçek kimliklerinin tespiti ve haklarında işlem yapılması için emniyete talimat verdi.

KAYNAK: AA
Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 7
  • ülkücü 11 ay önce Şikayet Et
    Savcılar niye geç kaldı, fatih portakal, şirin pazıyan, zıvanadan çıktılar. 15 mayıs sabahına kadar twiter yasaklayın
    Cevapla
  • Erol 11 ay önce Şikayet Et
    Birinci sırada Kılıçdaroğlu maşşallah yalan makinesi adam
    Cevapla
  • Fatih sayan 11 ay önce Şikayet Et
    nihayet... savcılar uykudan uyandılar.
    Cevapla
  • değişik ilginç 11 ay önce Şikayet Et
    Vatana ihanetten idam edin. Ya da insaf edin ve halkın eline verin. Daha adil ve demokratik olur.
    Cevapla
  • Misafir 11 ay önce Şikayet Et
    O iş geçen sene bitmeliydi. Sokaklar algıcı şeref yoksulları ile doldu. Bunu engelleyenler kimlerse utanmalılar.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kadıköy'de tur penaltılarla gitti! Fenerbahçe yarı finalin kapısından döndü
Almanya'dan Türkiye açıklaması: Her zaman kolay olmayan bir ortak