2023 Oy pusulası nasıl katlanır? İlk defa oy kullanacaklar...

Cumhurbaşkanı Seçimi ve 28. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için oy verme işlemi saat 08.00 itibarıyla başladı ve 17.00'a kadar sürecek. Toplamda 60 milyona yakın seçmen sandıklara giderken oy pusulasını nasıl katlayacağını merak ediyor…

2023 Oy pusulası nasıl katlanır? İlk defa oy kullanacaklar...
2023 Oy pusulası nasıl katlanır? İlk defa oy kullanacaklar...
GİRİŞ 22.05.2023 13:59 GÜNCELLEME 22.05.2023 13:59
Bu Habere 2 Yorum Yapılmış

14 Mayıs 2023 Pazar seçim gününde oy kullanırken dikkat edilecek hususlar bir kez daha gündeme geldi. Oy pusulası içe katlandığında mühür diğer adaya bulaşabileceği için pusulanın geçersiz sayılıp sayılmayacağı da merak edilenler arasında. Peki, oy pusulası nasıl katlanmalıdır, seçmen kağıdı nasıl doğru şekilde katlar?

2023 OY PUSULASI NASIL KATLANMALI?

Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanlık binasında, oy verme sürecine ilişkin temsili oy verme kabinleri kuruldu ve bugün seçmenler, sadece kayıtlı oldukları sandıklarda, adrese gönderilen seçmen bilgi kağıdında yazan yer ve sandıkta oyunu kullanacak. Seçmene, cumhurbaşkanı seçimi ve milletvekili genel seçimi için iki ayrı oy pusulası verilecek. Tüm oy pusulaları ise tek zarfa katlanıp konulacak.

Seçmenler, birleşik oy pusulalarında tercih ettiği cumhurbaşkanı adayı, siyasi parti, ittifak veya bağımsız aday için ayrılan daire dışına taşırmadan "TERCİH" veya "EVET" mührünü basarak oyunu kullanacak. Oyun geçerli sayılması için "TERCİH" veya "EVET" mührü dışında oy pusulalarının herhangi bir yerine imza atılmaması, işaret konulmaması gerek. Zarfa pusulalar dışında bir şey konulmayacak. Yanlış oy kullandığını düşünen ve yeni pusula isteyen seçmene yenisi verilmeyecek.

Oy pusulasına tercih ettiğiniz partiye mühür bastıktan sonra mühür kısmı dışa bakacak şekilde katlanmanız gerekiyor. 2 adet seçim kağıdı olacağı için ikisini de dışa bakacak şekilde katladıktan sonra kağıtları sırt sırta vererek zarfa koymanız daha sağlıklı olacaktır. Bu şekilde yaptığınız takdirde oyların herhangi bir yere bulaşma riskini önlemiş olursunuz.

298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun'unun 102. maddesine göre, "Birleşik oy pusulalarında baskıda silinme veya yanlışlık yapılmış olsa bile, hangi siyasi parti veya bağımsız aday lehine kullanılmış olduğu "EVET" mührünün vurulduğu yerden kesin olarak anlaşılan oy pusulaları hesaba katılır." hükmü kanun ile sabit.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 2
  • Samsun 11 ay önce Şikayet Et
    O müdürü taşırmadan basmak mümkün deyil daha düzgün bir mühür olabilirdi herkesin doğru kullanaca bir mühür olmalıydı yaşlı kişilerin düzgün kullanması biraz zor O kadar dikkat ettim ama hafif dışa taştı muhurun dışında ki kaplama olmasa düzgün kullanılırdı çok iptal oy çıkar
    Cevapla
  • Mizah 11 ay önce Şikayet Et
    İstanbul'da birde alta doğru uzundu. Bu nasil bir pusula.
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Selçuk Bayraktar yeni gelişmeyi duyurdu: Gökte Akıncı, denize Albatros!
Apple yeni cihazlarını tanıttı! Sürpriz indirim kararı: Giriş seviyesi 15 bin 999'a düştü