Bakan Soylu 'mülteci' gerçeğini açıkladı! İşte en net arakamlar...

Son dakika haberi... 'Ahmet Hakan ile Tarafsız Bölge' programına konuk olan İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, mültecilerle ilgili merak edilenleri tek tek rakamlarla açıkladı.

GİRİŞ 23.05.2023 14:10 GÜNCELLEME 24.05.2023 06:16
Bu Habere 51 Yorum Yapılmış

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, 'Tarafsız Bölge' programında gündeme dair önemli açıklamalarda bulundu. 

Türkiye'deki sığınmacılarla ilgili konuşan Soylu, "Sınırımızda komple 6 milyon insan var." dedi. 

1 milyon 750 bin sığınmacığının Kara ve deniz üzerinden Avrupa'ya geçtiğini de açıklayan Soylu, "Bunların hiçbiri kayıtsız değil hepsi kayıt altında." dedi.

Sınırda kurulan hat sayesinde 2016'dan bu yana 2 milyon 836 bin 775 kaçak göçmenin engellendiğini de açıklayan Soylu, "Buralarda tarihi işler yapıldı." ifadelerini kullandı.

553 bin göçmenin bugüne kadar geri döndüğü bilgisini paylaşan Bakan Soylu, Kılıçdaroğlu'nun vadettiği gibi bu bölgelerden Türk askerinin çıkması durumunda 6 milyon göçmenin daha Türkiye'ye geleceğini açıkladı.

Biriket evleri devletin yapmadığını, bağışlarla yapıldığını açıklayan Soylu, Katar'ın ise bölgede 240 bin konut yapacağını açıkladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun konuyla ilgili yaptığı açıklamalar şu şekilde;

Rakam meselesi ciddi bir iştir. Ben 2011'de iç savaş çıkmadan önce baktığımda Suriye'nin nüfusu 21,5 milyon civarındaydı. Uluslararası kuruluşlar şunu diyor. 6.5 milyon insan yurdu terk etti, 500 bin insan hayatını kaybetti, 6 milyon insan da yer değiştirdi diyor. Suriye'nin nüfusu şu anda 16,5 milyon civarında. 4 milyon İGAP'da nufüs var. Yani bizim sınırımızda komple 6 milyon insan var.

'1 MİLYON 750 BİN GÖÇMEN AVRUPA'YA GEÇMİŞ'

10 milyonu da iç bölgelerde. Rejim ve PYD'nin bölgesinde toplam 10-10,5 milyon üzerinde insan var. Şimdi size iki rakam diye söyleyeceğim, Ürdün'de, Lübnan'da, Mısır'da ve Avrupa'da 800 bin kayda geçmiş Suriyeli var. Bu zamana kadar Yunanistan'a geçen 1 milyon 200 bin kişi var denizden geçen.

İtalya'ya da 50 bin kişi geçmiş. Karadan da 500 bin kişi Avrupa'ya geçmiş. Toplamda 1 milyon 750 bin kişi buradan Avrupa'ya geçmiş. Türkiye'de şu anda toplamda 3 milyon 381 bin 429 kişi var geçici koruma statüsünde.

'CHP BU ŞARTI KALDIRIYOR'

İkamet izniye ülkede kalan yabancıların hepsi 1 milyon 308 bin 514 kişi var. Uluslararası koruma kapsamında bulunan 300 bin 720 kişi var. Ama biz mülteci alırken diyoruz ki biz Doğu'dan mülteci almayız. Biz Batı'dan mülteci alırız. CHP de başka bir şey diyor burada. CHP diyor ki biz bu şartı kaldıracağız Doğu'dan da göç alacağız diyor.

Şu an Avrupa, Ukrayna'ya bu formülü uyguladı. Burada da bir prosedür var. Belirli şartlarda siz bu insanları istediği ülkeye de gönderebilirsiniz. Dünya diyor ki burada bazı kişiler var. Bu insanlar hangi ülkeye giderse ben yardımcı olayım diyor. Yaklaşık 7 bin 500 kişi hayatını kaybetti Suriyeli.

'AVRUPA BUNA GEÇ UYANDI'

Bunların hiçbiri kayıtsız değil hepsi kayıt altında. Biz 2011-2012'den beri bir politika setimiz var. Biz bunu uyguluyoruz. Avrupa buna geç uyandı. Bunlar Avrupa'ya geçmeye başlayınca Avrupa dedi ki bir şey yapalım. Ben Çalışma Bakanıydım, Ahmet Davutoğlu o zaman Dışişleri Bakanı'ydı. Davutoğlu orada kendime göre bir pozisyon alayım, Avrupa'yı arkama alayım diye alelacele bir anlaşma yaptı.

'100 BİN KİŞİ AFGANİSTAN'A GÖNDERDİK'

Biz burada yine anlaşma gereğince üstümüze düşeni yaptık ama Avrupa hala bu konuda doğru düzgün bir şey yapmadı. Ben 7 yıldır devletin içerisindeyim. Hollanda güvenlik bakanı bir ara bana geldi, bir sürü operasyonlarda onlarla diyoloğumuz var. İngiltere Bakanı, Almanya Bakanı bir çoğuyla iletişimimiz var. Taliban'la esas itibariyle iletişimimiz yok ama direkt olarak iletişimimiz var. Buradan sadece 100 bin kişi Afganistan'a gönderdik. Bunları iletişime geçmeden gönderemezsiniz.

'KURDUĞUMUZ HAT SAYESİNDE 2 MİLYON 836 BİN 775 KİŞİ ENGELLENDİ'

Sınırda kurduğumuz hat sayesinde 2016'dan bu yana 2 milyon 836 bin 775 kişi engellendi. Bizim sınırlarda sadece güvenlik duvarımız yok. Optik kuleler var. 25 kilometre aydınlatama, kamera ve termal kamera sistemleri var. Biz şu anda ilave güvenlik duvarı inşa ediyoruz.

Buralarda tarihi işler yapıldı. Düz arazilerde bunu yaparsınız. Van Çaldıran'da yapmak daha zordu. En soğuk yeridir. Arazi dağlıktır.Van Gölü'nü Sahil Güvenliğe vererek oradan kaçak göçleri de durdurduk. Burada toplam sınırlar bu yılın sonuna kadar biter. DSİ ile Hezil çayının üstüne setler yaparak buradan geçici de engelliyoruz. Biz ne kadar yakalamak için çaba versek de onlarda geçmek için çaba veriyor.

'3 YIL ÜST ÜSTE 1 TON, 2 TON EROİN YAKALADIK'

İran sınırı aynı zamanda bir uyuşturucu hattıdır. ABD Afganistan'dan çıktığında afyon tarlası 300 bindi. Dünyada uyuşturucuyu CIA yönetir. Biz İran eroin hattını kestik. 3 yıl üst üste 1 ton 2 ton eroin yakaladık. Eskiden yüzde 25 uyuşturucu kaçağı burada yakalanırdı yüzde 75'i batı da artık batı da yüzde 25'ini sınırda yüzde 75'ni yakalıyoruz. PKK'nın yeni Karargâhı İran'dadır. Bu duvar hem de teröre karşıdır da. Tendürek dağı sınır hattının önemli bir bölümünü görür. Şimdi buraya elektronik sistemler kurduk, şimdi de ağrı dağına kuracağız.

'553 BİN KİŞİ BUGÜNE KADAR GERİ DÖNDÜ'

Göçmenlere yönelik birçok eylemi gerçekleştiriyoruz. Suriyelilerde bir suç oranı artmıyor. Suriyeliler bizim iklimin insanı Suriyeliler otokontrolü olan insanlar. İstanbul Suriyeli yerleşime kapalı. Bazı ilçelerde kapattık. Buralarda bu sayı belli bir oranı geçtiğinde gettolar oluşabilir. 553 bin kişi bugüne kadar geri döndü. Yüzde 80' i terörden arındırılmış yerlere döndü. Bir kısmı barınamadı tekrar geri geldi. Onları orada barındırmak istemiyorlar ve göçe zorluyorlar. 

'BURADAN ASKER ÇIKARSA 6 MİLYON GÖÇMEN GELİR'

Biz devlet politikası olarak Türkmenlerin buraya gelip vatandaş olmasını istemiyorduk. Orada Türkmen varlığı kalsın diye. Bu işler ortaya çıkınca onları da aldık.

Orada 6 milyon vatandaşı tutuyoruz biz TSK'nın terörden arındırdığı bölgede Kemal Kılıçdaroğlu diyor ki ben orada asker barındırmayacağız. Bir buradan asker çıkarsa 6 milyon göçmen gelir. ABD'nin yapmak istediği de bu orada bir terör devleti kurmak. Türkiye buna rıza gösterir mi?

'BİRİKET EVLERİ DEVLET YAPMADI, BAĞIŞLARLA YAPILDI'

Katar emiri ile Sayın Cumhurbaşkanımız bir araya geldi. Katar emiri Suriyeliler konusunda destek olmak istedi. Biz biriket evleri yapmaya başladık. Bunu devlet yapmadı, bağışlarla yapıldı. Biz ne yaptık biz oradaki sistemin içerisinde onlara yer gösterdik.

'150-200 BİN KENDİ KENDİNE YAPTILAR BU EVLERDEN'

650 bin civarında burada, 150-200 bin kendi kendine yaptılar bu evlerden. Biriket evi biz kendimiz bulduk. 1 buçuk milyon insan barınıyor buralarda.

'KATAR 240 BİN KONUT YAPIYOR'

Bizim DEAŞ'ı süpürdüğümüz bölgeden 240 bin konut yapılıyor. Bunu Katar yapıyor. Şu anda çarşamba günü yapımına başlanacak. Konutların kalan masrafları ise dünyadan bağışçı bulacağını söyledi Katar. Katar'ın bu evler için koyduğu şart ise bu evlere Türkiye'de kalan Suriyelilere verilmesi oldu.

'YÜZDE 70'İ GİDERİM DİYOR'

'Biz Suriyelilere soruyoruz gider misiniz?' diye yüzde 70'i yap diyor gideyim. Konutlar 2 buçuk yıl içerisinde bitirilecek. Katar bu evlerden para almayacak, burada '10 yıl kalabilirsin ben daha sonra bu evleri sana sahiplendireceğim.' diyecek.

Siz böyle bir imkan hazırlarsanız dönecekler tabii, siz onlara ev veriyorsunuz iş veriyorsunuz.

Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 51
  • Selim 10 ay önce Şikayet Et
    Çerkezköy’de ellerinde kılıçlarla gezen 5 kaçak yakalanmış asıl sorulması gereken soru bu 5 kaçak ülkeye nasıl girdi? Nasıl Çorlu'ya kadar geldiler? Kılıçla racon kesecek cesareti nereden buluyorlar?
    Cevapla
  • Kamil İlbey 11 ay önce Şikayet Et
    Kaset ile başa geçen, çirkin Kaset iftiraları ile aday eleyen HDPkk adayı Kılıçdaroğlu Mülteciler üzerinden kaos çığırtkanlığı yaparak, HDPkk verdiği yerelden yönetim maskeli Özerklik vaadini gerçekleştirip, Türkiye yi Amerika mandasına sokmak istiyor, Rabbim Türk İslâm düşmanlarına fırsat vermesin Amin
    Cevapla
  • CcCan 11 ay önce Şikayet Et
    Yaparsa ak parti yapar. Güvenli şekilde kardeşlerimizin geri dönüşünü akparti sağlar! Kemal gelirse (gelmeyecek tabi) her şeyi mafeder. Bütün ev inşa planlarını vs. Yok eder ve 3 milyon Suriyelinin en az 300bini PKK'ya paralı asker olacak çalışır. PKK'yı bölgeden temizleyip suriyelilerin güvenli şekilde geri dönmesini sağlamak lazım. Kalmak isteyen Türkçe öğrenip çalışma izni alan kalır
    Cevapla
  • misafir 11 ay önce Şikayet Et
    sayın soylu adın gibi bakansın maşşallah.iyiki varsın sayın soylu iyiki varsın kardeşim eten bülbül rabbim rahmet eylesin mekanın cenneti ala olsun .amin
    Cevapla
  • Misafir 11 ay önce Şikayet Et
    Sayın bakanım taksiye aldığımız yolcu kaçak çıkyıyor ceza alıyoruz bu işlere bir el atın taksici olarak biz ne bilelim kaçakmı diye
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kırmızı şehir! Bu kez görüntü Türkiye'den
Mahalle kafeleri Çırağan’la yarışıyor! Zıvanadan çıktılar