Sandık görevlisi ücretleri ne zaman yatacak? 2. tur seçim görevlileri belli oldu mu?

Türkiye 28 Mayıs'ta cumhurbaşkanlığı seçimi için 2. kez sandık başına gidecek. Seçimlere az bir süre kala ilk turda olduğu gibi ikinci turda da sandık görevli yerleri ve ücretleri araştırılıyor. Peki YSK sandık görevlisi ücreti ne kadar? Seçim görevlileri belli oldu mu?

Sandık görevlisi ücretleri ne zaman yatacak? 2. tur seçim görevlileri belli oldu mu?
Sandık görevlisi ücretleri ne zaman yatacak? 2. tur seçim görevlileri belli oldu mu?
GİRİŞ 25.05.2023 11:35 GÜNCELLEME 25.05.2023 11:37
Bu Habere 4 Yorum Yapılmış

Türkiye, 14 Mayıs'ta sandığa giderek vatandaşlık hakkını kullandı. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunda yeterli salt çoğunluğa ulaşılamaması sebebiyle, seçim 2. tura kaldı. Sandıklarda yeniden görev alacak görevliler ise seçim görevli ücretlerinin yatacağı tarihleri merak ediyor. Peki, sandık görevlisi ücreti ne kadar, seçim görevli ücretleri ne zaman yatacak? 

İLK TURDA GÖREV YAPANLAR İKİNCİ TURDA GÖREV ALABİLECEK Mİ?

Sandık görevlilerinin büyük bir çoğunluğu kamu kurumu çalışanlarından oluşuyor. Belediyelerde, kaymakamlıklarda ve diğer devlet dairelerinde çalışanlar YSK tarafından sandıklarda görevlendiriliyor. 14 Mayıs Pazar günü yapılan seçimlerde görev alanlar ikinci turda da görev yapabilecek. Yüksek Seçim Kurulu 2. tur Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde görev almak isteyenler için henüz bir tarih açıklaması yapmadı.

Seçimde görev yapan iki çeşit sandık görevlisi bulunmaktadır. Bunlardan birincisi sandık kurulu görevlisidir. Bu görevli kamu çalışanları arasından YSK tarafından belirlenir. Diğeri ise siyasi partilerin belirlediği sandık görevlileridir. Siyasi partiler, seçime girecekleri bölgedeki sandık görevlilerini belirlemek için Yüksek Seçim Kurulu'na başvuruda bulunurlar.

PARTİLERİN SANDIK GÖREVLİLERİ NASIL SEÇİLİR?

İkincisi çeşit sandık görevlileri ise partilerin sandık görevlisidir. Seçime girecek olan siyasi partilerin sandık görevlileri için başvurular YSK'ya yapılmaktadır. Partiler, sandık görevlisi olarak belirleyecekleri kişileri Yüksek Seçim Kurulu'na bildirir ve başvuru formu doldurulıur. Sandık görevlisi başvurusu internet üzerinden alınmaz, başvuru için YSK'ya müracaat edilmeli.

*Herhangi bir siyasi parti üyeliğine sahip olanlar sandık görevlisi olamıyor fakat müşahitlik yapabiliyor.

YSK SEÇİM SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ NE ZAMAN YATACAK?

14 Mayıs Pazar günü Türkiye genelinde kurulan binlerce sandıkta gerçekleştirilen seçimlerde sandık görevlileri yer aldı. Sandık görevli ücretleri ise henüz hesaplara yatırılmadı. Cumhurbaşkanlığı seçimleri tamamlanamadığı için seçimler 2. turu ile 28 Mayıs’ta yeniden yapılacak. Sandık görevlisi ücretlerinin de 28 Mayıs 2023 tarihinde gerçekleştirilecek 2. turun ardından yapılacağı tahmin ediliyor. Sandık görevlilerine yapılacak ödemeler, önceki seçimde olduğu gibi il ve ilçe seçim kurulu başkanlıkları adına açılacak hesap aracılığı ile gerçekleşecek. Ödemeler elden yapılmayacak.

SANDIK GÖREVLİSİ ÜCRETLERİ 2023

2019 yılında yerel yönetimlerin belirlendiği seçimde sandık görevlisi olarak görev yapan başkan ve üyelere 261 TL, siyasi parti temsilcilerine ise 130 TL ödeme yapıldı. Henüz 2023 sandık kurulu üyeleri ve sandık başkanı ücretleri açıklanmadı. Ancak genel hesaplama yönteminin 2000 x memur maaş katsayısı olması dolayısıyla 0,433684 x 2000 = 867 TL civarında belirlenmesi bekleniyor. 2023 Sandık görevlisi ücretleri ile ilgili açıklama geldiğinde haberimizde yer verilecektir.

SEÇİM GÖREVLİSİNİN GÖREVLERİ NELER?

Seçim görevlisi olarak atanan kişilerin görevleri, ülke veya bölgeye göre farklılık gösterebilir. Ancak genellikle, seçim görevlileri şu görevleri yaparlar:

- Oy verme yerlerinin belirlenmesi ve hazırlanması

- Oy verme sürecinin yönetilmesi ve denetlenmesi

- Oy pusulalarının ve oy verme kutularının hazırlanması

- Seçmenlerin kimliklerini doğrulama işlemlerinin yapılması

- Oy sayımı ve sonuçların ilan edilmesi

- Seçim görevlileri, seçim günü boyunca çalışırlar ve seçim sonrasında, oy sayımı ve sonuçların bildirilmesi işlemleri tamamlanana kadar görevlerini sürdürürler.

MÜŞAHİTLER PARA ALACAK MI?

Sandık işlemlerini takip etmek üzere, siyasi partilerin ve adayların kamu hizmetinden yasaklı olmayan ergin kişiler arasından belirlediği, oy kullanma, sayım – döküm, tasnif ve tutanakların tutulması işlemlerini takip eden yetkiliye “gözlemci” veya “müşahit” denmektedir.

Müşahitlik resmi bir görev değildir ve tamamen gönüllülük esasına dayalıdır. Bir partinin gönüllü bir görevlisi olan müşahitler para almazlar..

ÖDEMELER NASIL OLACAK?

Sandık görevlilerine yapılacak ödemeler, bir önceki seçimlerde olduğu gibi il ve ilçe seçim kurulu başkanlıkları adına açılacak hesap aracılığı ile gerçekleşecek. Ödemeler elden yapılmayacak.

Ahmet Işık Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Ahmet Işık

Editör Hakkında

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünden (İngilizce-Almanca) 2015 yılında mezun oldu. 6 yıllık gazeteci. TRT’de staj yaptı. Haber7.com’da mesleğe ilk adımı atarak internet haberciliğine başladı. Halen Haber7.com’da SEO editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 4
  • salman 11 ay önce Şikayet Et
    güvenlik görevlileri seçimlerin en çok çalışanıdır, onlara da her hangi bir ücret düşünülüyor mu, yoksa onlara gelince vatan millet sakarya muhabbeti mi yapılacak, hani onlar da insan ya
    Cevapla
  • Misafir 11 ay önce Şikayet Et
    zaten sandık görevlileri alacakları bu üç kuruş için ordalar dava için kimse çalışmıyor ibb seçimlerinde gördük başı bozuklugu özellikle bayrampaşa bölgesinde
    Cevapla
  • doğrucu polis 11 ay önce Şikayet Et
    görevli polislerede verilecekmi bütün yükü polis çekiyor sabah5 te görev alıp gece 3 te bitiyor polisin işi eve gidene kadar saat 4 yada 5 oluyor
    Cevapla
  • tepki 11 ay önce Şikayet Et
    iyi de guzel kadersim 4 ønce para yerine bu zaman ne ødenecek direk yazin tam sacmalik olmus adam gibi olsa idi gereksiz bu iki tur olmaz ulkemiz bosuna masraf etmez zarar etmez idi
    Cevapla
DİĞER HABERLER
İzmir'de ortalık savaş alına döndü!
3,5 trilyon dolar değerinde! Türkiye'nin cari açığını kapatacak öneri