Duyunca inanamayacaksınız! İşte Türkiye'de ilk TV yayınını yapan kurum

İstanbul Teknik Üniversitesinin (İTÜ) 250. yıllık tarihine ışık tutan eserler ziyarete açılacak. Müzede Türkiye'de ilk TV yayını yapan İTÜ TV'ye ait eserlerde yer alıyor.

GİRİŞ 16.06.2023 17:44 GÜNCELLEME 17.06.2023 13:58
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Müzenin açılmasının hemen öncesinde Haber7 muhabiri Yavuz Selvi ve kameraman Mutlu Şahin ise üniversiteye giderek bu görkemli eseri yerinde inceleme fırsatı buldu.
Müzede 1216'da İspanya'da üretilen ve III. Selim tarafından Mühendishane'ye hediye edilen, dünyanın en eski ve değerli usturlablarından (astronomi ölçümlerinde kullanılan tarihi alet) biri de ilk kez sergilenecek.

Türkiye'nin ilk analog bilgisayarının yanı sıra ilk nükleer reaktör ve Türkiye'de rahmetli Prof.Dr. Necmettin Erbakan tarafından üretilen'' ilk dizel motor da sergilenen eserler arasında yer alacak.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kumral ise Haber7'ye yaptığı açıklamalarda, "Sayın rektörümüz talimatıyla yaklaşık 2 sene evvel İTÜ'nün 250 yıllık geçmişini geleceğe nasıl anlatabiliriz diyerek düşündük. Rektörümüz, "burada müze yapalım, burada da 250 yıllık geçmişi yansıtalım" dedi. Ve gördüğünüz müzeyi ortaya çıkarmış olduk.  Buradaki hiçbir eseri ayırt edemeyiz. Çünkü İTÜ ilklerin ve enlerin okuludur. Burada gördüklerinizin hepsi ilkler ve enlerdir.  İlk televizyon kameramız burada. Rahmetli Erbakan hocanın pancar motorundan önce ürettiği motoru görüyorsunuz. İhsan Ketin hocamız, ilk kuzey anadolu fayını keşfeden hocamız, onun arazide giydiği ayakkabıları görüyorsunuz. Üçüncü Selim'e hediye edilen usturlabımız, ilk baş hoca İshak Efendi'nin eserleri da burada. Hepsi birbirinden çok önemli eserlerdir." dedi.

KAYNAK: HABER7
Yavuz Selvi Haber7.com - Muhabir editör
Haber 7 - Yavuz Selvi

Editör Hakkında

İstanbul Medipol Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Daha sonra aynı bölüm ve üniversitede yüksek lisansa başladı. 6 ay Haberler.com'da gündem editörü olarak çalıştı. Mart 2023'ten itibaren ise Haber7.com'da muhabir olarak çalışmasına devam etmektedir.
YORUMLAR 3
  • Mustafa 10 ay önce Şikayet Et
    Evet doğru.ispanya değil Endülüs yazmaları gerekir.
    Cevapla
  • Öğretmen 10 ay önce Şikayet Et
    1216 da Endülüs te üretilen olmalı değil mi
    Cevapla
  • Ertuğrul Gazi 10 ay önce Şikayet Et
    Takunyalılar, motor, uçak, helkopter, İHA SİHA, kaan , gökbey yapıyorlar rakıcı tayfası kısa şort giyip ucube heykel yapıyorlar
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Süper Lig'e yükselen 2. takım belli oldu!
Trabzonspor'dan müthiş geri dönüş! Onuachu şov yaptı