Bosna Hersek'te "Turhan Emin Bey Ödülleri" Mehmet Görmez’e verildi

Bosna Hersek'in ilk camisi olan Osmanlı mirası Turhan Emin Bey Camisi'nin kuruluşunun 575'inci yıl dönümü vesilesiyle "Turhan Emin Bey Ödülleri" düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

GİRİŞ 18.06.2023 02:55 GÜNCELLEME 18.06.2023 03:44
Bu Habere 10 Yorum Yapılmış

575 yıl önce Bosna topraklarına İslâm'ın rahmet mesajını taşıyan Turhan Emin Begova adına beş yılda bir verilen, İslâm’a hizmet ödülü olan Hayır Kapısı (Kapıja Hajra) beratı bu yıl, Bosna Riyaseti tarafından Türkiye Diyanet İşleri eski başkanı Mehmet Görmez’e takdim edildi.

Gorazde Müftülüğü tarafından düzenlenen etkinliğe Bosna Hersek İslam Birliği Reisu’l-uleması Hüseyin Efendi Kavazoviç, Gorazde Müftüsü Remziya Pitiç ve önde gelen çok sayıda âlim katıldı.

"OSMANLI BU TOPRAKLARA İSLAM'I GETİRDİĞİ İÇİN ŞANSLIYIZ"

Kavazovic, burada yaptığı konuşmada, Bosna Hersek'te İslam'ın korunduğu ve nesilden nesile aktarıldığını söyleyerek, "Osmanlı, bu topraklara İslam'ı getirdiği için şanslıyız. Bu topraklardaki kültür ve medeniyet temellerinin bilgiden geçtiğini biliyorlardı. Osmanlı, medreseler, tekkeler, okullar açtı." dedi.

Ustikolina'da inşa edilen Turhan Emin Bey Camisi'nin "zirve"yi temsil ettiğini dile getiren Kavazovic, böyle köklü mirasların kurumlar tarafından büyük özenle korunması gerektiğini kaydetti.

Ödül töreninde Bosna’nın İslâm’ı, İslâm’ın Bosna’sı başlıklı bir konuşma yapan Görmez: "Bosna İslâm’ının üç temel özelliği vardır; birincisi Bosna, İslam Tarihi boyunca kurulan bütün medeniyetlerin bir hülasasıdır. Müslüman Bosna’nın varlığı hem Balkanlar hem de parçası olduğu Avrupa için bir umut ve bir rahmettir. İkincisi Bosna İslâm’ı akıl ile vahyi, doğu ile batıyı, mazi ile istikbali, birleştiren bir anlayıştır. Bu anlayışın en güzel göstergesi Bilge Kral Aliya’nın Doğu Batı Arasında İslam kitabıdır" dedi.

"AĞIR BEDELLER ÖDEDİLER"

Üçüncü olarak ise; bölgede her millet kimliğini diline, ırkına göre belirlerken Boşnakların daima İslâm’a aidiyeti en üst kimlik olarak kabul ettiklerini vurguladı.

"Bu üst kimlik için ağır bedeller ödediler diyen Görmez, "Binlerce evladını şehid verdiler. Bulunduğumuz salon, Bosna savaşında şehit düşen yüzlerce çocuk için yapılan bir şehitliğin yanı başında. O çocuk şehitlerin ruhu İslâm’ın rahmeti ile buluşarak ilelebet bu topraklarda silmin, selamın ve emanın daim olmasını sağlayacaktır” ifadelerini kullandı.

Bosna, farklı medeniyetlerin nasıl birleşip bir arada olabildiğinin en güzel örneğidir diyen Görmez, ortak yaşama ahlakı üzerinde ısrar ederek barış ve güvenliği inşa etmenin önemini vurguladı.

TURHAN EMİN BEY CAMİSİ

Bosna Hersek'in ilk camisi, 1448 yılında adını aldığı Turhan Emin Bey tarafından inşa edildi.

Ahşap biçimde inşa edilen daha sonra taş kullanılan cami, İkinci Dünya Savaşı'nda yakıldı. Bosna Hersek'te 1992-1995'te yaşanan savaşta hasar gören Osmanlı mirası tarihi cami, 2007'de onarılarak yeniden hizmete açıldı.

"Turhan Emin Bey Ödülleri" ise 2018'den bu yana bu yıl ikinci kez verildi.

 

KAYNAK: AA, HABER7
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 10
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    saçmlama.!Mehmet Görmez gerçek bir âlim ve münevverdir.
    Cevapla
  • Mimi 10 ay önce Şikayet Et
    Şia imamının arkadında namaz kılan birine ödül vermeleri ilginç ordada küreselciler hakim olmuş demekki
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    görmez arkadaş görmeeeez......en son verilecek zartlardan
    Cevapla
  • Misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Bize ödül verme FETÖcüleri ver Reis.
    Cevapla
  • 111 10 ay önce Şikayet Et
    Görmez güçlü bir hadis alimidir. Sıkıntı yok,
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'de seçim! Yeni genel başkan belli oluyor! Seçim 2. tura kaldı! İşte oy oranları
500 milyon euro'luk proje! Avrupa'nın en büyük gaz hattına Türk eli değdi