Müslüman Kardeşler Türkiye ile Mısır'ın normalleşmesine nasıl bakıyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Abdulfettah es-Sisi ile ilişkileri geliştirmesine karşı olmayan Müslüman Kardeşler hareketi, Mısır'daki baskı ortamının dinmesini ve hapishanelerde bulunan mahkumların özgürlüğüne kavuşmasını umuyor.

GİRİŞ 18.06.2023 10:29 GÜNCELLEME 18.06.2023 10:37
Bu Habere 20 Yorum Yapılmış

Türkiye’nin Mısır ile ilişkileri Temmuz 2013’te Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin devrilmesiyle sonuçlanan askeri darbeyle bozulmuş ve iki ülke arasında siyasi alanda başlayan gerginlik karşılıklı ticaret olmak üzere ekonomik ilişkileri de bir miktar olumsuz etkilemişti. Yakın zamanda iki tarafın da attığı adımlarla başlayan normalleşme çabaları ve bu yönde ortaya konulan siyasi irade sonucu yeni bir dönemin kapısı aralandı.

MISIR İLE İLİŞKİLERDE YENİ DÖNEM

Bilindiği üzere Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Mısırlı mevkidaşı Abdulfettah es-Sisi, Katar'da düzenlenen Dünya Kupası'nda bir araya gelmişti. İki liderin ortaya çıkan samimi karelerinin ardından diplomatik anlamda yeni gelişmeler yaşandı. 10 yılın sonunda iki ülkenin karşılıklı olarak büyükelçi ataması kararlaştırıldı. Ayrıca Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, seçimlerden zaferle ayrılan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı tebrik eden isimlerden oldu.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'DAN SİSİ'YE DAVET

Yaşananların ardından Türkiye’nin Kahire Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Büyükelçi Salih Mutlu Şen, Russia Today’ın Arapça kanalına açıklamalarda bulundu. Şen, “Cumhurbaşkanı, Türkiye’yi ziyaret etmesi için Mısır Cumhurbaşkanı es Sisi’ye davet gönderdi. Mısırlıların, Erdoğan’ı Mısır’da görmeyi arzuladıklarını biliyorum. İki Cumhurbaşkanı görüşmenin yerini belirleyecekler. Görüşme Ankara ya da Kahire’de gerçekleşecek.” dedi.

MÜSLÜMAN KARDEŞLER'İN TUTUMU NASIL?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi'yi Türkiye'ye davet etmesinin ardından gözler Ankara ile Kahire arasındaki normalleşme sürecine çevrildi. Önümüzdeki süreçte iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşme hızının yükselmesi beklenirken Mısır'da darbe ile yönetimden uzaklaştırılan Müslüman Kardeşler hareketinin konuya ilişkin tavrı merak ediliyor. Haber7'den Bekir Sıtkı Şirin'e konuşan Müslüman Kardeşler'e yakın kaynaklar, Türkiye ile Mısır arasındaki normalleşme sürecine karşı olmadıklarını belirtiyor. Aksine bu durumun Mısır'daki baskı ortamının dinmesine ve hapishanelerde bulunan mahkumların özgürlüğüne vesile olmasını ümit ediyorlar.

KAYNAK: HABER7
Bekir Sıtkı Şirin Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bekir Sıtkı Şirin
YORUMLAR 20
  • ben 10 ay önce Şikayet Et
    yersizdir diyeceğim ama reis en iyisini bilir diyorum
    Cevapla
  • CCC 10 ay önce Şikayet Et
    Fatih önce bi Kemali gönderin de.
    Cevapla
  • Hacı 10 ay önce Şikayet Et
    İhvanın liderleri şehit edildi. Yiğit bitmez elbette. Fakat bizim 90 larımızı yaşıyorlar hâlâ. Basiretleri azalmış. Dünyayı iyi okuyamıyorlar daha. Şehit kanlarıyla sulanmış davaya zafer nasibolur inşallah.
    Cevapla
  • salim 10 ay önce Şikayet Et
    Aynen öyle, darbeciye sırtımızı dönünce Mısır halkını da yalnız bırakmış olduk, aynı hatayı Suriye’de de yaptık, sonuç olarak emperyal güçlerin kucağına itmiş olduk, iletişimi koparmak büyük bir hataydı
    Cevapla
  • misafir 10 ay önce Şikayet Et
    Yanlış yapılıyor. zamanla anlarsınız
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fatih Terim'e ağır darbe! Şampiyonluk şansı mucizelere kaldı
Bakan Tekin: Soru hazırlama havuzunun yarısı öğretmenlerimizden seçilsin istedik