65 yaş aylığı ne kadar oldu? Temmuz'dan itibaren yaşlılık maaşı ne kadar yatacak?

2023 yılı Temmuz ayından itibaren net asgari ücret 11.402 lira olarak belirlendi. Asgari ücretle birlikte 65 yaş aylığına da yüzde 34 zam yapılacak. Mevcut 65 yaş maaşı 2 bin lira ödenirken zamlı maaşlar 2.680 lira olarak ödenecek.

65 yaş aylığı ne kadar oldu? Temmuz'dan itibaren yaşlılık maaşı ne kadar yatacak?
65 yaş aylığı ne kadar oldu? Temmuz'dan itibaren yaşlılık maaşı ne kadar yatacak?
GİRİŞ 26.06.2023 17:25 GÜNCELLEME 26.06.2023 17:25
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

65 Yaşını doldurmuş, kendisine kanunen bakmakla mükellef bulunmayan, sosyal güvenlik kuruluşlarının herhangi birinden her ne nam altında olursa olsun bir gelir veya aylık almayan, nafaka bağlanmamış ve bağlanması mümkün olmayan, mahkeme kararıyla veya doğrudan doğruya kanunla bağlanmış herhangi bir gelire sahip bulunmayan vatandaşlara ödenen 65 yaş aylığına zam yapıldı.

65 YAŞ AYLIĞINA ZAM 

Halen 2 bin lira olan ve yaşlı aylığı olarak da bilinen 65 yaş aylığı, Temmuz 2023’den itibaren 2.680 TL olarak ödenecek.

65 YAŞ MAAŞINA KİMLER BAŞVURU YAPABİLİR?

  1. 65 yaşını doldurmuş olan,

  2. Sosyal Güvenlik Kurumundan (SSK, Emekli Sandığı, BAĞ-KUR) gelir ve aylık hakkından yararlanmayan,

  3. Sosyal Güvenlik Kurumuna prim ödemeyen,

  4. 2022 sayılı Kanunda belirtilen muhtaçlık sınırından az geliri olan ve bu durumu Valiliklerce/Kaymakamlıklarca tespit edilen kişiler 65 yaş aylığına başvuru yapabilir.

65 YAŞ MAAŞI ALMAK İÇİN NASIL BAŞVURU YAPILIR?

65 yaşında ve üstünde olan kişilerin 2022 sayılı Kanun kapsamında muhtaç vatandaşlarımıza yaşlı aylığı bağlama işlemleri şöyle yapılır:

Vatandaşlar öncelikle Valilik veya Kaymakamlıklara bağlı defterdarlık veya mal müdürlüklerinden BAŞVURU EVRAKLARI alınır.

İl veya ilçe idare kurulu tarafından verilen muhtaçlık kararı belgeleri alınır.

Alınan belgeler SGK (Sosyal Güvenlik Kurumu) - Primsiz Ödemeler Genel Müdürlüğü’ne teslim edilir.

SGK alınan belgeleri inceler ve yaşlılık maaşı alıp almayacağınıza karar verir.

65 yaş aylığı için başvuruyu yakını tarafından (VASİ) yapılması için mahkemeden VASİ’lik kararı alınır. Vasi olan kişinin başvuruda dikkat etmesi gerekenler:

Aylık Başvurusunda Bulunurken;

  • Başvurunuzun hizmetlerimiz kapsamında olup olmadığına

  • Başvurunuz aylık işleminin (aylık türünün) doğru olduğuna

  • Tüm belgelerin eksiksiz olarak doldurulduğuna,

  • Belgelerin ilgili yerlere onaylatılarak alındığına

  • Başvurunuzun ilgili Mal müdürlüğüne/ Defterdarlığa teslim edildiğine dikkat edin!

E-DEVLET ÜZERİNDEN DE YAŞLILIK AYLIĞINA BAŞVURMAK İÇİN TIKLA

65 YAŞ AYLIĞI NASIL VE NE ZAMAN ALINIR?

Aylık bağlama işlemleri, Mal müdürlükleri/ Defterdarlıklar tarafından tüm belgelerin Genel Müdürlüğümüze eksiksiz olarak ulaşmasıyla ve geliş sırasına konularak yapılmaktadır. Eksik bilgi olması durumunda, yapılacak yazışmalar nedeniyle aylık bağlama işlemleri uzamaktadır.

İlk ödeme, Türkiye genelinde herhangi bir T.C. Ziraat Bankası şubeleri tarafından daha sonraki ödemeler ise Türkiye genelindeki herhangi bir PTT şubeleri kanalıyla yapılır.

2022 sayılı Kanun uyarınca ödenen aylıklar bir hizmet veya prim karşılığı olamayıp sosyal yardım niteliğindedir. Bu aylıklar Mart, Haziran, Eylül, Aralık olmak üzere üçer aylık dönemler halinde ödenmektedir.

Ahmet Işık Haber7.com - SEO Editörü
Haber 7 - Ahmet Işık

Editör Hakkında

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat Bölümünden (İngilizce-Almanca) 2015 yılında mezun oldu. 6 yıllık gazeteci. TRT’de staj yaptı. Haber7.com’da mesleğe ilk adımı atarak internet haberciliğine başladı. Halen Haber7.com’da SEO editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 8
  • zafer gülten 10 ay önce Şikayet Et
    devletimiz yalan haber yapanlara caydırıcı bir ceza uygulamalı,Tüm Haberler diye bir internet sitesi ,internette bugün -bayram ikramiyesine 2000 tl daha ek zam yapıldı,cumhurbaşkanı verdiği sözü tuttu- diye bir haber yapmış.koşa koşa gittim bankaya böyle birşey yok dediler.yalan haber yapmak bu kadar kolaymı,bi cezası yokmu.
    Cevapla
  • Mustafa 10 ay önce Şikayet Et
    Bir sürü yanlış bilgi var. 65 yaş aylığının artışı asgari ücerete bağlı değil, memur aylığı aylık katsayısına bağlı. Asgari ücretle artan yaşlılık aylığı, o, bu yazıda belirtilen aylık değil. Başvuru yerini hala defterdarlık veya malmüdürlüğü diye yazıyorlar 2013 yılından itibaren başvurular artık sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfına yapılıyor.
    Cevapla
  • Halit 10 ay önce Şikayet Et
    Çok az o neki .Asgari ücret in yarısı olması lazım eğer kirada oturuyorsa Kira yardımıda yapılması gerek.sosyalllik bunu gerektirir.
    Cevapla
  • Nazlı 10 ay önce Şikayet Et
    Yaşlılık maaşı 2000 tl googla girdiğinde 2600 yaziyor ama gercekte 2000 tl
    Cevapla
  • zafer gülten 10 ay önce Şikayet Et
    misafir ayıptır diyorsunda,adam yada kadın,65 yaşına kadar ne yapmış,bir sigortalı işe giripde çalışamamışmı.iş bulamadım diye bir şey yok,iş beyenmeme,zora geleme var.bide kayıtsız,sigortasız işportacılık,kaçak sigortasız işlerde çalışma var.senin 65 yaşında az alık dediğin adam belki isportada sarma sigara,incik boncuk satıp senden benden çok kazanıyor.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İYİ Parti'de yeni Genel Başkan Müsavat Dervişoğlu oldu
Otobüs şoförleri seyir halindeyken yer değiştirdi