Boğaz geçişlerinde zamlı tarife bugün başladı

Türk boğazlarından uğraksız bir şekilde geçen uluslararası gemilerden alınacak ücretlerde zamlı tarife uygulaması bugün başladı. Artık gemilerden net ton başına 4,42 dolar alınacak.

GİRİŞ 01.07.2023 08:55 GÜNCELLEME 01.07.2023 09:47
Bu Habere 66 Yorum Yapılmış

Boğazlardan geçen uluslararası gemilerden artık zamlı tarifeye göre ücret alınacak. Buna göre, net ton başına 4,08 dolar olan ücret, 4,42 dolara yükseldi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu konuyla ilgili şu açıklamayı yapmıştı:

"Cumhurbaşkanlığı Kararı ile artık boğaz geçiş ücretleri her yıl yeniden güncellenecek. Boğazlardan sağladığımız gelir artacak. Fener, tahlisiye ve sağlık hizmetleri kalemlerinden bir gemiden toplam 3 bin 240 dolar ücret alınıyordu. Bu ücret ilk fiyat düzenlemesi yapılan 2022 Ekim ayında 16 bin 393 dolara yükseltildi. Yeni tarife ile 10 bin ton net tonajlı bir gemi 17 bin 760 dolar ödemek zorunda kalacak. Bu sayede ülkeye döviz girişi artırılacak."

ÜCRETLER HER YIL 1 TEMMUZ'DA GÜNCELLENECEK 

Montrö Sözleşmesi'ne göre; Türk Boğaz’larından uğraksız geçecek gemilerden fener, tahlisiye ve sağlık hizmetleri olmak üzere 3 kalem üzerinden ücret alınıyor.

Ücretlerin hesaplanmasında, gemilerin net tonajı temel alınırken, birim olarak da “Altın Frank” esas alınıyor. Geçen yıla kadar bu fiyatlar sabit kaldı.

Cumhurbaşkanlığı Kararı gereği artık boğaz geçiş ücretleri, her yıl 1 Temmuz’da yeniden hesaplanıp otomatik olarak güncellenecek.

KAYNAK: TRT HABER
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 66
  • Ergun 9 ay önce Şikayet Et
    Montro bitsin 100 sene geldi geçti. Artik bizim dediğimiz olsun
    Cevapla
  • adil 9 ay önce Şikayet Et
    bize gelince MTV ye yüzde 122 zam, elin gavuruna gelince yüzde 8 zam!!! öz yurdumuzda ikinci bile değil 3.sınıf hatta son sınıf vatandaş olduk. ulan elin gavurunun parası zaten benim paramın 25-30 katı!!! 34 cent zam yapmışsın 1 dolar bile değil yaptığınız zam!!! adam bi tarafıyla gülüyordur o yaptığınız zama.
    Cevapla
  • Türk 9 ay önce Şikayet Et
    4,42 Dollar nedir 40 Dollar olsun para kazansin türkiye
    Cevapla
  • Yeniden Refah 9 ay önce Şikayet Et
    150 dolar olması gerekir
    Cevapla
  • Arif yüceer 9 ay önce Şikayet Et
    Geç kaldınız mısır suveyş kanalî geçişlerinden çok yüksek ücret alıyor Türkiye möntro anlaşmasında çokmu taviz verdiki ucuz geçiş parası alıyordu artık bu adaletsizlige son vermek gerekir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Hamas'tan İsrail'i karıştıracak bir açıklama daha! "İsrail, halkına yalan söylüyor"
Kassam’dan İsrail’e çifte darbe! ‘Ordusunu vur, kamuoyuna yön ver’