Hakkarililer, yerli bulamayınca 20 bin TL'ye İran'dan çoban getirdi

Hakkari'de aylık 20 bin TL ücret ve yemek masraflarına rağmen yerli çoban bulamayan besiciler, İran'dan hayvanlarına bakması için Ali Ahmedi'yi (37) getirdi.

GİRİŞ 03.07.2023 09:58 GÜNCELLEME 03.07.2023 10:56
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Boybeyi köyünde sürüye bakan Ali Ahmedi, "Çobanlık zor ama ailemin geçimini sağlıyorum" dedi.

İlkbahar ve yaz mevsimlerinde besiciler, özellikle yerli çoban bulamıyor. Çözüm için harekete geçen besiciler, komşu İran'dan çoban getirmeye başladı. Aylık 20 bin TL ücret verip, yemek masraflarını karşılayan besicilerin teklifine olumlu yanıt veren İranlı Ali Ahmedi, Boybeyi köyünde çobanlık yapıyor. Sürüye bakmanın yanı sıra süt sağıp, peynir, yoğurt ve tereyağı yapan ve 'berivan' olarak adlandırılan kadınlara da yardım eden Ali Ahmedi, İran'da iş imkanının kısıtlı olduğunu söyledi.



4 ay boyunca Hakkari'de çobanlık yapacağını belirten Ali Ahmedi, "700 küçükbaş hayvan sürüsüne bakıyorum. Türkçe bilmediğim için yöre insanı ile Kürtçe diyalog kurabiliyorum. Ailemin ihtiyaçlarını bu şekilde karşılıyorum. Aylık 20 bin TL ücret alıyorum. Çobanlık zor bir meslek ama mecbur çalışıyoruz. Yaylaya süt sağmaya gelen kadınlara da zaman zaman yardımcı oluyorum" dedi.

Yaylada koyun kırpan besiciler de son yıllarda köydeki küçükbaş hayvan sayısının azaldığını, buna rağmen çoban bulmakta sıkıntı çektiklerini dile getirdi.

KAYNAK: DHA
Bahadır ALEMDAR Haber7.com - Editör
Haber 7 - Bahadır ALEMDAR

Editör Hakkında

Trabzon’da dünyaya geldi. İlk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. Bahçelievler Anadolu Ticaret Meslek Lisesinde ‘Web Programcılığı’ bölümünden mezun oldu. Yüksek öğrenimini, Atatürk Üniversitesinde ‘Yeni Medya ve Gazetecilik’ mezunu olarak tamamladı. Gazeteciliğe ilk adımını 2011 yılında attı. 12 yıllık profesyonel meslek hayatında SEO içerik ve muhabirlik de dahil olmak üzere ağırlıklı olarak gündem, dünya, ekonomi, spor ve teknoloji kategorilerinde birçok haber ve röportaja imza atarak galeri ve video hazırladı. Bahadır Alemdar, meslek hayatına Haber7.com'da aktif olarak devam etmektedir.
YORUMLAR 16
  • Fatih 10 ay önce Şikayet Et
    Ben istanbulda doğdum büyüdüm anlamam bu işlerden sadece merak ettiğim için zaman içinde istanbul a göç etmiş birçok kişiyle konuştum birçoğu şöyle dedi köyde ki yaşamı istemedik çocuklar ve eşimiz tv de gösterilen yaşamı özendi biz de kalktık geldik hayvan peşinde koşup tezek küremektense ayağımıza çamur değmesin de istanbulda sabahtan akşama kadar da olsa çalışırız demişler vs..
    Cevapla
  • ibni Turab 10 ay önce Şikayet Et
    Ne olacak halımız bilmiyorum herkes beleş bedava çalışmadan yorulmadan geçineyin derdinde hiç kimse çalışmak istemiyor sırt üstü yatak devlet bize baksın
    Cevapla
  • Arif 10 ay önce Şikayet Et
    Dört yıllık Üniversite mezunuyum, bölümümden dereceyle mezun oldum, ve yirmi yıldan fazla iş tecrübem var, İngilizce biliyorum, İstanbul'da kurumsal bir kurumda çalışıyorum bu kardeşimiz benden çok maaş alıyor.
    Cevapla
  • MAC 10 ay önce Şikayet Et
    çobanlık kolay bir meslek değil arkadaşlar aynı sorunu bizde yaşıyoruz maalesef bulmak zor sürü işte arkasında gez zannediyor çoğu ama iş öyle değil evladınız gitmiyor yerine göre. bizde aşağı yukarı bu maaşları veriyoruz çobanlarımıza.
    Cevapla
  • Besici 10 ay önce Şikayet Et
    Hayatında bu işin yanından geçmeyen 2 koyun gütmemiş arkadaşlar hangi bilgi ve tecrubeye dayanarak yorum yapmaktalar, işin vasfına göre ücreti değerlendirilir. Ülkenin genelinde durum bu şekilde, bizim memlekette de davar güden iranlı çobanla karşılaştık, zaten yıllardır akrabamızın Afganlı çobanları vardı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
ABD'nin sır gibi sakladığı proje: Hedef Rusya ve Çin
Diyanet'in toplumdaki imajı ortaya çıktı!