Tarihe yolculuk başladı! Avrupa'nın en büyük film platosu İstanbul'da kapılarını açtı

"Diriliş Ertuğrul", "Kuruluş Osman" ve "Destan" gibi başarılı dizilere ev sahipliği yapan ve geçen hafta kapılarını ziyaretçilere açan Bozdağ Film Platoları, çok sayıda ülkeden Türk dizisi hayranlarının akınına uğruyor.

GİRİŞ 10.07.2023 15:17 GÜNCELLEME 10.07.2023 15:17
Bu Habere 8 Yorum Yapılmış

Dünyanın üçüncü, Avrupa'nın ise en büyük film platosu olma özelliğini taşıyan Bozdağ Film Platoları'nın ziyaretçileri, Osmanlı başta olmak üzere eski Türk tarihine ait unsurları keşfediyor. Haber7 Muhabiri Yavuz Selvi ve kameraman Mutlu Şahin'de Bozdağ Film Platoları'na giderek yapılanları yerinde gördü.

TARİHİ YAPITLARDA GEÇMİŞE YOLCULUK

Platoların ziyaret edilen mekanları İnegöl Kalesi, Ürgenç Çarşısı, Marmaracık Kalesi, Yenişehir Çarşısı, Kulucahisar Kalesi, Harzemşah Sarayı, Söğüt ve Kayı Obası bölümlerinden oluşuyor.

İnteraktif etkinlikler sayesinde platoların ziyaretçileri tarihi yaşayarak öğrenme imkanı yakalayabiliyor. "Diriliş Ertuğrul", "Kuruluş Osman" dizilerinin en çok kullanılan yerlerinden Kayı Obası'nda ziyaretçiler geleneksel Türk kostümleriyle fotoğraf çektirebilirken aynı zamanda at binme, Türk zanaat ürünlerinin yapımını izleme ve Kayı halkının günlük yaşantısını inceleme gibi faaliyetler yapabiliyor.

EĞLENCELİ GÖSTERİLER YAPILIYOR

Kayı Obası ayrıca belirli günlerde "Kuruluş Osman" oyuncuları ve yardımcı oyuncuların sergilediği okçuluk, güreş ve at şovu gibi gösterilerine de sahne oluyor.
Ziyaretçiler, beğeniyle izledikleri dizilerin setini görmenin yanı sıra oyuncularıyla da tanışma ve sohbet etme imkanı buluyor. Söğüt alanında ise ziyaretçiler geleneksel şerbet ve kahve içebilecekleri alanlarda vakit geçirebiliyor, hediyelik dükkanında geleneksel kostümler satın alabiliyor.

Bozdağ Film Platoları, Türkiye'nin birçok ilinden gelenlerin yanı sıra ağırlıklı olarak Orta Doğu, Orta Asya, Afrika, Balkan ve Latin Amerika ülkelerinden çok sayıda ziyaretçi ağırlıyor.

"DİZİYİ YAZMAYA BAŞLADIĞIMDA HEDEFİM BİR PLATO KURMAKTI"

Haber7'ye önemli açıklamalarda bulunan Bozdağ Film Yönetim Kurulu Başkanı, yapımcı ve senarist Mehmet Bozdağ, "Senaryoyu yazmaya başladığımdan itibaren en büyük hayalim, bir plato kurmak ve bunu ziyarete açmaktı.  Burası sadece bir plato değil, Türk kültürünün bütün dünyaya tanıtılma mekanıdır. Dünyanın her yerinde dizilerimiz çok meşhur oldu, çok sevildi. İzleyicilerden de dizinin çekildiği yerleri görme arzusu vardı. Biz de 2-3 yıl önce açmayı niyet etmiştik ama pandemi çıkınca durmuştu. Bu yıla nasip oldu. Daha onuncu gün, Türkiye ve Dünyadan birçok ziyaretçi gelmek için başvuruda bulundu.  Burada tam gün geçirebiliyorlar, yemek yiyebiliyorlar, kaleleri ziyaret edebiliyorlar, ata biniyorlar. Aynı zamanda tarihe yolculuk yapıyorlar.  Hayalimiz gerçek oldu. Seyircimiz de çok mutlu.  Biz sadece dizi yapmadık.  Bu işin de endüstrisini kurmuştuk. Bu işer ilk başladığımızda çadır yoktu. Aynı anda koşan at da yoktu.  Dekor yapmayı bilen eleman sayısı da azdı.  Burada binlerce insan çalışıyor.  Yeni yapacağımız projelerde platomuz da genişleyecek.  Büyük gösterilere imza atmak istiyoruz.  Türk kültürünün tanıtılması için elimizden gelen her şeyi yapacağız. Burası aynı zamanda kültür endüstrisi, kültür turizmi için önemli bir merkez olacak.  Burada o dönemlerin yemeğini yiyorlar, o dönemdeki gibi giyinme imkanları ve o dönemdeki insanların yaşamasını anlama, algılama deneyimlerini de elde edecekler." dedi.

Mehmet Bozdağ

"YOLLAR VE KÖPRÜLER MESAFELERİ KISALTMAK İÇİN VARDIR"

Dizi oyuncusu Hakan Serim'de duygularını, "Dünyanın her yerinden gönül coğrafyamıza misafir olan ziyaretçileri Bozdağ film ailesi olarak burada ağırlıyoruz.  Gerçekten güzel bir atmosfer var.  Yollar ve köprüler mesafeleri kısaltmak için vardır.  Bizler Diriliş ve Kuruluş ailesi olarak izleyecilerimizle  bir bütünlük sağladık.  Bu köprüleri beraber kurduğumuzu düşünüyorum." cümleleri ile anlattı.

Hakan Serim

DÜNYANIN DÖRT BİR YANINDAN ZİYARETÇİ AĞIRLIYOR

Ziyaretçiler de Bozdağ Fim Platosu'na geldikleri için oldukça mutlu olduklarını ifade ettiler. 

Yemen'den gelen Muhammed bey, "Yemen'den geldik. Diriliş Ertuğrul ve Kuruluş Osman'ı çok uzun zamandır izliyoruz. Burada olduğundan çok memnun oldum." derken Hollanda'dan gelen Zafer bey, "Hollanda'dan geldim. Bu platoyu herkese tavsiye ederim.  Kuruluş dizisini izleyen kişiler, burayı kesinlikle gelip görmeleri lazım.  Ben iki gündür peş peşe geliyorum. Yarın zamanım olsa, yarında geleceğim.  Bütün Avrupa'daki Türklere sesleniyorum, Kuruluş Osman'ı beğeniyorsanız burayı mutlaka gelin, görün.  Buraya geldiğim günden beri içim kıpı kıpır." ifadelerini kullandı.

Bozdağ Film Platoları haftanın 7 günü saat 10.00 ile 20.00 arasında ziyaret edilebiliyor.

KAYNAK: HABER7
Yavuz Selvi Haber7.com - Muhabir editör
Haber 7 - Yavuz Selvi

Editör Hakkında

İstanbul Medipol Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Daha sonra aynı bölüm ve üniversitede yüksek lisansa başladı. 6 ay Haberler.com'da gündem editörü olarak çalıştı. Mart 2023'ten itibaren ise Haber7.com'da muhabir olarak çalışmasına devam etmektedir.
YORUMLAR 8
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    rivada istanbul
    Cevapla
  • Zonguldaklı 9 ay önce Şikayet Et
    Ama haber süper! Platonun nerede olduğunu bile yazmamışlar! Herkes platonun yan mahallesinde oturuyor ya!...
    Cevapla
  • ismail. 9 ay önce Şikayet Et
    Dikkatli olun eko bunada çökmesin ben yaptım diyerek.
    Cevapla
  • Kürşat 9 ay önce Şikayet Et
    Giriş 300 tl miş. Yabancılara 75 euro imiş bilginize... İçerideki aktivitelerin ücreti ayrı.
    Cevapla
  • Misafir 9 ay önce Şikayet Et
    açsa ne olur 70 dolar giriş ücreti ne anladık
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Tayvan'dan son dakika Çin duyurusu! Savunma bölgesi ilan edildi: 22 askeri araç...
Kırmızı şehir! Bu kez görüntü Türkiye'den