İstanbul'da toplu taşımaya zam yolda: İBB'nin teklifini bakanlık reddetti

İstanbul'da toplu taşımaya zam yapılması için Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nde (UKOME) yapılan toplantıda; İBB'nin yüzde 57 oranında artış talep ettiği ancak bakanlığın oranı yüksek bulduğu öğrenildi.

GİRİŞ 22.07.2023 11:10 GÜNCELLEME 23.07.2023 11:13
Bu Habere 178 Yorum Yapılmış

Cumhurbaşkanlığı kararıyla Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğde, benzin ve motorinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artırıldı. Vergi artışının ardından, benzin ve motorin fiyatları 34 TL'yi buldu.

BELEDİYELER ZAM HAZIRLIĞINDA

Toplu taşımaya ilk zammı, geçtiğimiz günlerde Ankara Büyükşehir Belediyesi (ABB) yaptı. 24 Temmuz'da uygulamaya girecek yeni tarifeyle tam bilet 15 TL, öğrenci bileti 7,5 TL, öğrenci abonmanı ise 220 Türk lirası olacak.

Kayseri'de de ulaşıma zam gelmişti. Yeni düzenlemeye göre tam bilet 11,50 TL, indirimli bilet 6,25 TL oldu. Düzenleme ile birlikte aylık abonman kartlardan 150 biniş abonman tam kartı 1 binişi 3.26 TL'ye gelecek şekilde 490 TL olarak belirlendi. 150 biniş abonman indirimli ise 1 binişi 1,16 TL'ye gelecek şekilde 175 TL olarak ücretlendirildi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi de UKOME'de aldığı kararda, Samsun'da ilçe minibüslerinin yolcu ücretlerine yüzde 40 oranında zam yapılmasını onaylayarak, kişi başı yolcu ücretinin 13 TL olmasına kararlaştırdı.

Kocaeli de kısa bir süre sonra ulaşıma zam gelecek illerden. Kararın, Kocaeli UKOME'sinde önümüzdeki hafta çıkması bekleniyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu da geçen gün yaptığı açıklamada, ÖTV ve KDV'deki artışa işaret ederek, İstanbul'da toplu taşıma fiyatları için zam sinyali verip "Bu maliyetlerle toplu taşıma fiyatları değişecektir" demişti.

İBB YÜZDE 57 ZAM İSTEDİ; BAKANLIK "FAZLA" BULDU

UKOME'nin alt komisyon toplantısında İBB, taksi başta olmak üzere toplu taşımaya yüzde 57'lik zam talep etti. Ancak, alt komisyon toplantısında bakanlık temsilcileri, İBB'nin yüzde 57'lik teklifini fazla buldu. Bu durumda, UKOME ana toplantısında da yüzde 57'lik zam teklif edilirse, kabul edilmeyebilir. Eğer teklif kabul edilmezse, UKOME olağanüstü olarak toplanıp daha az bir zam yapabilir.

TAKSİCİLER İSE YÜZDE 100 ZAM İSTİYOR

İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu ise, üst üste gelen zamların ardından hizmet veremeyecek duruma geldiklerini savunarak, taksi tarifesinde yüzde 100 zam yapılmasını talep etti.

İBB'NİN YÜZDE 57'LİK TEKLİFİNE GÖRE ZAMLI FİYATLAR

İBB'nin yüzde 57'lik talebine göre, aylık abonman 777 TL'den 1219 TL'ye, öğrenci abonmanı 140 TL'den 219 TL'ye, tam bilet 9,90'dan 15,5 TL'ye, öğrenci bileti 4,83 TL'den 7,5 TL'ye, taksi indi-bindi ise 40 TL'den 62 TL'ye çıkıyor.

Gayriresmi rakamlara göre; yaklaşık 20 milyona yakın insanın yaşadığı İstanbul'da, toplu taşımaya gelecek kesin zam oranı büyük bir merakla bekleniyor.

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 178
  • vatandaş rıza 9 ay önce Şikayet Et
    bu bakanlık memurlara gelen %85 zamı niye kabul etmiş emekliye seçimden sonra yapacağı zamı niye seçim öncesi vermiş yatacak yeriniz yok sizin
    Cevapla
  • Tuncay 9 ay önce Şikayet Et
    Ankarayıda red etse cok yüksek dolmuş otobus zamları yazıktır
    Cevapla
  • Rende 9 ay önce Şikayet Et
    Sabahları yaşlı ücretsiz binisler gene saat 10 dan sonra olsun ve zam yapsın iktidar yakıt fiyatlarını nasıl arttırıp otamatige bagladisa belediyede yapsın belediyenin yanar dağında çıkan petrolü yok
    Cevapla
  • Ramazan 9 ay önce Şikayet Et
    Belediye önce bedava dağıttığı kartları iptal etsin kimin ne iş yaptığı belli değil her basan ücretsiz geçiyor adaleti sağlamak lazım
    Cevapla
  • Yildiz 9 ay önce Şikayet Et
    Ülkenin acilen bu bedavacılık zihniyetinden kurtulması lazım.
    Cevapla
  • Memur 9 ay önce Şikayet Et
    Partim yok.. akparti ve reise biraz sempatim var.. ama burada esnaf haklı. Daha son 45 günde mazot 19dan 34e fırladı ki bu arabaci esnafı zaten zor yürütüyor işini. Araç 5kat oldu. Parça tamir bakım 5kat zamlandi. Mazotla doğru orantılı zam yapılmalı ki mazot hâlâ zamlaniyor. Yoksa bu adamlarda aile bakıyor. Okul servislerine minibüse işyeri servisleri taksi otobüs hepsinin aileleri v
    Cevapla
  • Emekli 9 ay önce Şikayet Et
    Memura yüzde seksen nin üzerinde zam yapıldı,otobüs zamlarını o orana cıkarmalı.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Mücahitlerden akıl dolu mücadele: ABD verdi, İsrail attı, Kassam 4. kez vurdu!
Kurbanlık pazarlığı başladı! İşte büyükbaş küçükbaş hisse fiyatları...