Kemer'deki orman yangını sürüyor: Bakan Yumaklı'dan son dakika açıklamalar!

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Antalya Kemer hariç diğer bölgelerdeki yangınlar kontrol altına alındı." açıklamasında bulundu.

GİRİŞ 25.07.2023 17:32 GÜNCELLEME 25.07.2023 17:54
Bu Habere 14 Yorum Yapılmış

SON DAKİKA HABERİ: Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, "Antalya Kemer hariç diğer bölgelerdeki yangınlar kontrol altına alındı." açıklamasında bulundu.

MANİSA'DA SON DURUM

Manisa'nın Saruhanlı ilçesinde dün öğle saatlerinde başlayan orman yangını, yaklaşık 23 saatlik çalışma sonucu kontrol altına alındı.

İlçeye bağlı kırsal Hatıplar ve Sarısığır ile Sarıçam mahalleleri arasında dün saat 13.00 civarında başlayan, havanın kararmasıyla gece görüşlü 4 helikopterle havadan ve 60'a yakın arazözle karadan müdahale edilen yangın, sabah saatlerinde diğer hava ekiplerinin de devreye alınmasıyla durduruldu.

İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, gazetecilere yaptığı açıklamada yangının saat 12.00 itibarıyla kontrol altına alındığını, hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini bildirdi.

Derince, yangının etkili olduğu alana ilişkin değerlendirmelerin de sürdüğünü açıkladı.

"ÜZERİMDEKİ KIYAFETTEN BAŞKA BİR ŞEYİM YOK" 

Öte yandan yangın nedeniyle tahliye edilen ve neredeyse tamamı yanan Sarısığır Mahallesi'ndeki hasar, günün ilk ışıklarıyla ortaya çıktı.

Yangın tehlikesi geçince mahallelerine dönenler, yanan evleri, traktörleri ve telef olan hayvanları görünce büyük üzüntü yaşadı. Birbirlerine sarılarak teselli bulan kadınlar, gözyaşı döktü.

Mahalle sakinlerinden Şengül Atalan, alevlerin rüzgarın etkisiyle bir anda köye ulaştığını belirterek "Aniden geldi, tarlada çapa yapan işçiler varmış herhalde. Çay yaparken yakmışlar. Hiçbir şeyim kalmadı, canımı zor kurtardım. Tahliye edildikten sonra mahallenin yandığı haberini aldık. Hiçbir şeyimiz kalmadı, hayvanlarımızın hepsi yandı. Üzerimdeki kıyafetten başka bir şeyim yok." diye konuştu.

Hatice Atalan da yangının rüzgarla ilerlediğini anlattı.

Evinin yandığını dile getiren Atalan, "Maddi kayıplarımız var. Hiçbir şeyimiz kalmadı, hepsi gitti. 30-40 tavuk, köpek hepsi öldüler. Koyunlar yandı hepsi. Sadece bir canımız kaldı." dedi.

Kayıplarına ağlayan 70 yaşındaki Zekiye Atalan da jandarmaların kendilerini alevler gelmeden mahalleden tahliye ettiğini hatırlatarak "Biz alevleri görmedik ama Sarıçam'a inince köye ulaştı. Çok korktum, kendimizi kurtardığımıza şükrediyoruz. Evsizlik kolay değil." ifadesini kullandı.

Saruhanlı ilçesi Hatıplar Mahallesi'nde dün çıkan orman yangınını söndürmek için havadan ve karadan çalışma başlatılmıştı. Manisa Valisi Yaşar Karadeniz, alevlerin tehdit ettiği Sarısığırlı Mahallesi'nin tahliye edildiğini, 14 ev ile 3 damın yandığını açıklamıştı.

KAHRAMANMARAŞ'TA YANGIN KONROL ALTINA ALINDI

Kahramanmaraş'ta çıkan orman yangını havadan ve karadan yapılan 17 saatlik çalışmanın ardından kontrol altına alındı, yaklaşık 100 hektar alan zarar gördü.

Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Kabasakal Mahallesi kırsalı ormanlık alanlarda henüz belirlenemeyen nedenle dün başlayan yangın, Orman Bölge Müdürlüğüne bağlı çok sayıda arazöz, itfaiye ve ilk müdahale aracının çalışması sonucu kontrol altına alındı.

Kahramanmaraş Orman Bölge Müdürü Yusuf Karartı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, havadan ve karadan müdahale ile yangının kontrol altına alındığını, 100 hektar civarında alanın zarar gördüğünü belirtti.

Yanan alanın 50 hektarının ormanlık diğer kısmının ise tarım arazisi olduğunu aktaran Karartı, yaklaşık 17 saatlik çalışmanın ardından kontrol altına alınan yangın söndürme çalışmalarına, Jandarma, Büyükşehir Belediyesi, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Adana, Şanlıurfa, Hatay, Adıyaman ve Yozgat Orman İşletme müdürlüklerinden gelen takviye ekiplerin de destek verdiğini bildirdi.

HATAY'DA YANGIN SÖNDÜRÜLDÜ

Hatay'ın merkez Antakya ilçesinde çıkan orman yangını, havadan ve karadan müdahaleyle kontrol altına alındı.

Kisecik Mahallesi'ndeki ormanlık alanda henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine bölgeye 2 söndürme uçağı, 9 helikopter, 10 arazöz ile Orman Bölge Müdürlüğü ve Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri sevk edildi.

Yangın nedeniyle ağaçların yakınındaki 2 çadır ve 1 konteynerde hasar oluştu.

Ekiplerin havadan ve karadan müdahalesiyle alevler kontrol altına alındı.

Bölgede soğutma çalışması sürüyor.

MANAVGAT'TA SON DURUM 

Antalya'nın Manavgat ilçesinde başlayan orman yangını kontrol altına alındı.

Taşağıl Mahallesi ormanlık alanda bilinmeyen nedenle orman yangını başladı.

İhbar üzerine bölgeye Antalya Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri sevk edildi.

Yangın 4 arazöz, 2 su tankeri, 2 ilk müdahale aracı ve çok sayıda orman işçisinin müdahalesiyle kontrol altına alındı.

Bölgede soğutma çalışması devam ediyor.

KAYNAK: AA
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 14
  • Moji 9 ay önce Şikayet Et
    Suriyeli afganli tarım işçileri ne oldukları belli değil terör eylemi bu yüzyıldan beri yangın olmayan bölgede yangın çıktı
    Cevapla
  • Hasan bey 9 ay önce Şikayet Et
    ÖNERİ: yahu kardeşim şu helikopter su depolarına kumandalı bir itfaiye hortumu taksaniz olmazmi cokmu zor, ne havadan bir tanker suyu şarradan döküp gidiyon kontrollü sık yağmur gibi söndür git birde işçilerin eline dal yaprak vermeyin uzun saplı hafif çelik tel süpürge verin uzaktan vursunlar aleve.
    Cevapla
  • Aydın Çetin 9 ay önce Şikayet Et
    Allah yardımcıları olsun, Çıkarılacak ders, bundan sonra tarım işçileri daha iyi araştırılmalı, denetlenmeli.
    Cevapla
  • Sedat Antalya 9 ay önce Şikayet Et
    Sebep olanlara ölümmmm.. Yanan ormanın içine atacaksın, zalimi , milyonlarca canlı dehşeti acı içinde öldü,
    Cevapla
  • osmanoğlu2023 9 ay önce Şikayet Et
    ülke insanımızın %de 10 u son bayramda sahile akın edince böyle yanmalara sıklıkla şahid oluyoruz! gidin bakalım nereye gidiyorsunuz!
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Erdoğan'ın duyurduğu haber ses getirdi! ABD'li dergi yazdı: Bir sonraki süper güç...
Kira getirisin de zirveye oturdular! İşte getirisi en yüksek olan iller...