ABD ve Yunanistan’dan Lozan’ın 100. yılında tehlikeli girişim! ‘Türkiye harekete geçmeli’

Türkiye’ye Mavi Vatan’da kuşatma uygulamakla eleştirilen ABD, Yunanistan’ı piyon yaparak tehlikeli ve sinsi bir girişimde daha bulundu. HABER7’ye konuşan Cihat Yaycı Paşa, ‘ada’ provokasyonuna sert sözlerle yüklendi.

GİRİŞ 04.08.2023 16:53 GÜNCELLEME 04.08.2023 17:58
Bu Habere 155 Yorum Yapılmış

Mavi Vatan doktrininden rahatsız olan, Türkiye’ye Doğu Akdeniz, Ege ve Kıbrıs üzerinden pres uygulayan, Suriye, Irak, Ermenistan, Gürcistan gibi ülkeleri Ankara’ya karşı kışkırtıp buralarda askeri üsler kuran ABD, daha önce gizli tatbikat yaptığı Ege sularında son provokasyona imza atıyor.

ABD'den Ege Denizi'nde Türkiye’ye karşı yeni bir hamle geldi. ABD Temsilciler Meclisi kanadından görev yapan Demokrat Milletvekili Grace Meng’in Ulusal Savunma Yetki Yasası’na eklenmesi için sunduğu teklif, oy birliği ile kabul edildi. Kabul edilen teklife göre ABD, Ege Denizi'nde bulunan adalara askeri üs kurabilecek. Karar Senato'da da onaylanırsa ABD'nin gündemine, Ege Adaları'na askeri üsler kurmak girecek. 

ABD'nin skandal hamlesi Türkiye tarafından dikkatle takip edilirken, Yunanistan tarafında ise büyük bir memnuniyetle karşılandı. ABD'nin kararını Yunan Pentapostagma gazetesi “Mavi Vatan denize gömüldü, Ege Adaları'na Amerikan üsleri geliyor” manşetiyle duyurdu. ABD'nin skandal kararını ve Yunanistan'ın tepkisini HABER7'ye değerlendiren Müstafi Tümamiral Cihat Yaycı, alınan skandal karara Türkiye'nin çok sert tepki göstermesi gerektiğini belirterek, yapılabilecek hamleleri sıraladı.

LOZAN ÇİĞNENDİ, ADALARDA EGEMENLİK HAKLARI KALMADI

Türk Denizcilik ve Global Stratejiler Merkezi (TÜRK-DEGS) Başkanı, İstanbul Topkapı Üniversitesi Öğretim Üyesi Müstafi Tümamiral Doç. Dr. Cihat Yaycı, Lozan vurgusu yaptığı konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Amerika'da bu kararın alınmış olması Lozan Anlaşması'nın hem de 100. yılında açıkça çiğnenmesi anlamına gelir. Adaların Yunanistan'a gayri askeri statüde kalmak şartıyla kullanımı için devredilmiştir.  Çünkü gayri askeri statü olmak kaydıyla devredilmek demek, ‘gayri askeri statüsü bozulursa bu devir şartı ortadan kalkar’ demektir. O zaman tam egemenliği devredilmemiştir bu adaların.”

ABD'nin adalara üs kurma hayallerinin gayri askeri statüyü bozacağının altını çizen Doç. Dr. Yaycı, Türkiye'nin buna karşılık Lozan'ın 12, 13, 14 ve 15'inci maddelerini askıya alabileceğini belirtti.

TÜRKİYE HAK İDDİA ETMELİ

Lozan Antlaşması’nın söz konusu 4 maddesinin şartlı devri öngörüldüğünü söyleyen Yaycı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu şartlı devir yerine getirilmiyorsa, Viyana Sözleşmesi gereği Türkiye devri askıya alır. Bu açıkça şu demek; Ben bu adaları sana devretmekten vazgeçtim. O devir geçersizdir demektir. Türkiye hak iddia eder bu adalardan. Çünkü anlaşma şartlarına Yunanistan uymamaktadır. O zaman bu adalar artık Yunanistan'ın değil bizimdir. Türkiye'nin bunu gündeme getirmesi lazım.”

Yaycı, Lozan'ın ABD eliyle çiğnenmesinin kabul edilemez bir durum olduğunun kaydederek, Türkiye'nin çok sert tepki vermesi gerektiğini ve uluslararası hukuktan doğan haklarını kullanmasın elzem olduğunu belirtti. 

RUSYA’YA DEĞİL TÜRKİYE’YE KARŞI!

Türkiye ve Yunanistan'ın iki NATO üyesi devlet olduğunu söyleyen Yaycı, “Amerika Birleşik Devletleri bir NATO üyesiyken nasıl oluyor da Adalar Denizi’ndeki adalara üs kurulması konusunda Amerika ile Yunanistan anlaşabiliyorlar? Adalar Denizi'ne kıyıdaş başka devlet bulunmazken, ara sıra gündeme getirilen ‘Bu üsler Rusya'ya karşı’ söylemine ancak saflar inanır.” dedi.

ACİZLER

Yunan medyasının ABD'nin adalara üs kurma ihtimalini büyük bir mutlulukla karşılamasını garipsemediğini belirten Yaycı, Yunanistan'ın kuruluşuna dikkat çekti. Yaycı sert sözlerini şöyle sürdürdü:

“Yunanistan'ı Türkiye ile karşılaştırmak ve Yunanistan'ın zihniyetini Türkiye Cumhuriyeti ile kıyaslamak mümkün değil. Çünkü Türk milletiyle Yunan milleti arasında çok ciddi fark vardır. Yunan milleti başkalarının emri altında yaşamaya alışık. Onlardan yardım almadan bir şey yapamayan bir millettir. Türk milleti ise tam bağımsız, güçlü, kimse, kölesi olmayan bir millet yapısı vardır. Bu milli gen farklarından kaynaklanıyor. Sevinçlerini, Türk milleti anlayamaz. Çünkü Yunan milletinde bir köle ruhu vardır.”

Yaycı, Yunanistan’ın başkalarının emri altında yaşamaya alışık bir millet olduğunu ve bunun için ABD askerlerinin gelmesinden mutlu olduğunu söyledi. Yaycı, “Bu Yunanistan'ın açıkça zayıf, aciz bir devlet olduğunu gösteriyor. Yunanistan tarih boyunca zaten hep büyük devlet arkasına saklanmış bir millettir. Devlet olurken de kendisi devlet olmamıştır, kendisini devlet yapanlar,​ Yunanistan diye devlet kuranlar İngiltere, Rusya ve Fransa'dır. Hatta başlarına da bir Alman prensini kral yapmışlardır.​” sözlerini sarf etti.

KAYNAK: HABER7
Yalçın Taşbaşı Haber7.com - Özel Haber Editörü
Haber 7 - Yalçın Taşbaşı

Editör Hakkında

Yalçın Taşbaşı 1991 yılında İstanbul'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini İstanbul'da, üniversite eğitimini ise Kayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde tamamladı. 2014 yılında gazetecilik bölümünden mezun olmasının hemen ardından vatani görevini tamamlayarak iş hayatına giriş yaptı. 2015 yılında yeniakit.com.tr'de internet editörlüğü görevine başladı. Burada 7 yıl süren görevinin ardından 2022 yılında Haber7.com'da özel haber editörü olarak göreve başladı ve çalışmalarına devam ediyor.
YORUMLAR 155
  • Türkiyem 8 ay önce Şikayet Et
    Bir gece ansizin abd nin sınırlarimiza kurduğu üslr yok edilmeli abd ileri giderse bir iki savaş gemisi denizin dibini boylamali ve adalar ve kıprıs patı Trakya geri alinmali bizler hazır kamıkazeleriz intihar komantolariyiz vatan İcin varız kaşinma abd balonun söner
    Cevapla
  • İbrahim 8 ay önce Şikayet Et
    Bu yunanları her 100 senede bi samarlayip göndereceksin. Aradan epey zaman geçti kaşıntılarınin zamanı geldi demekki.
    Cevapla
  • Muyo 8 ay önce Şikayet Et
    Dünyanın baş emperyalist terörist devletinden her şey beklenir. Ülkelerin topraklarına göz dikmek onları sömürmek, vampir gibi kanını emmek, içlerini karıştırıp birbirine düşürmek zayıflatmak hatta topraklarını gasp etmek onların en güzel yaptığı şey. Yaparlar onlardan her şey beklenir. Onun için bizim uyanık olup onların tuzağına düşmememiz gerekir.
    Cevapla
  • Türk Gücü 8 ay önce Şikayet Et
    Yunanistan'ın kendi isteğiyle Amerika'nın egemenliği altına girmesi gerçekten de utanç verici bir şey. Bunlarda zerre kadar şeref olsaydı Amerika'nın güdümüne girmezlerdi.
    Cevapla
  • Cevdet 8 ay önce Şikayet Et
    Bu savaşı Rusya kaybederse, ABD ve AB Yunanistan eliyle Türkiyeye saldıracaktır.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Bakan Güler'den müttefiklere mesaj: Aklımızla dalga geçmesinler!
Mehmet Şimşek ve kredi iddiaları sonrası IMF'den Türkiye açıklaması