Eris virüsü nedir, öldürür mü? Covid-19’un yeni varyantı: Türkiye'de eris virüsü var mı?

Tüm dünyaya damgasını vuran Covid-19'un yeni bir varyantı daha ortaya çıktı. Eris olarak adlandırılan bu yeni varyant, İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansı'na (UKHSA) göre Birleşik Krallık'ta yayılmaya başladı. Türkiye'de de telaş uyandıran eris virüsünün ne olduğu ve belirtilerinin neler olduğu merak ediliyor.

Eris virüsü nedir, öldürür mü? Covid-19’un yeni varyantı: Türkiye'de eris virüsü var mı?
Eris virüsü nedir, öldürür mü? Covid-19’un yeni varyantı: Türkiye'de eris virüsü var mı?
GİRİŞ 27.04.2024 18:38 GÜNCELLEME 27.04.2024 18:38
Bu Habere 16 Yorum Yapılmış

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından yapılan açıklamalarda ülkelerin yeni Covid-19 varyantlarına karşı tedbirli olmaları ve covid belirtileri olan hastaları takipte olmaları söylendi. Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA), ülkedeki mevcut covid vaka sayılarında artış olduğu belirtti.

Peki, bir Covid-19 varyantı olan Eris virüsü nedir, belirtileri nelerdir? Eris virüsü Türkiye'de görüldü mü, tehlikeli mi, bulaşıcı mı?

ERİS VİRÜSÜ NEDİR?

İngiltere Sağlık Güvenliği Ajansından alınan bilgilere (UKHSA) göre, Covid-19’un yeni varyantı olan Eris, ülke genelindeki her 7 yeni vakadan birini görülüyor. Hastalık, kötü hava şartları ve bağışıklığın düşmesiyle beraber hastaneye olan taleplerin çoğalmasında kendini gösterdi. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) hastalığa EG.5.1 tanımlamasını yaptı.

ERİS VİRÜSÜ BELİRTİLERİ NELERDİR?

Yeni bir varyant olan eris virüsünün belirtileri, yoğun bir şekilde Omicron varyantı ile benzerlik göstermektedir.

  • Boğaz ağrısı,

  • Burun akması,

  • Burun tıkanıklığı,

  • Hapşırma,

  • Islak öksürük,

  • Kas ağrıları,

  • Baş ağrısı,

  • Boğuk ses,

  • Kuru öksürük,

  • Değişik koku alma.​

ERİS VİRÜSÜ HANGİ ÜLKELERDE GÖRÜLDÜ?

Eris virüsü, şimdiden Asya'da bulunan covid vakalarının yaklaşık %20'sini, Avrupa'dakilerin %10'unu ve Kuzey Amerika'dakilerin ise %7'sini oluşturmakta. İsrail de covid-19’un yeni varyantından etkilenenler arasında yer alıyor. Yapılan açıklamalara göre, 24 Temmuz itibari ile İsrail'deki en az 18 vakada eris varyantının saptandığı bildirildi. Dünya çapında ise toplam 36 ülkede 2 binden fazla hastada eriş varyantı mevcut.

ERİS VİRÜSÜ HENÜZ TÜRKİYE'DE GÖRÜLDÜ MÜ?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın sosyal medya hesabından yaptığı açıklamaya göre sınırlı sayıda Eris varyantı ülkemizde de görüldü.

Bakan Koca: “Korona virüs, ta salgının başından beri sürekli mutasyona uğradı. Omicron varyantının ardından da tüm dünya basit tedbirler dışında normale döndü. Bir virüs tamamen yok olmaz. Genel olarak, giderek daha zayıf varyantlara dönüşür. ‘Eris’ adlı varyant, halen hayatın normal şekilde sürdüğü ülkelerden sonra, sınırlı sayıda vakada, ülkemizde de görüldü. Bunda endişe edilecek bir şey yok. Bilim insanları üzerinde konuşabilirler ama halkımız için gündem olmaya değer değil. Yaşlılarımızın, kronik hastalığı olanların her zamanki gibi kendilerine dikkat etmelerini daha önce söylemiştim” ifadelerini kullandı

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 16
  • izmitli 8 ay önce Şikayet Et
    Küreselci bili geteslerin memet ceyhanları her akşam salya sümük korku pompalamaya başlarlar
    Cevapla
  • TurQuaZ 7 ay önce Şikayet Et
    Bu sefer döverler ama. Cesaret edemez bence.
    Cevapla
  • M.Bilgetürk 8 ay önce Şikayet Et
    Kas ağrısı, eklem ağrısı, ishal, kusma vakalarıyla dolu memleket... Vallahi bir şeyler dönüyor da bakalım neler göreceğiz daha
    Cevapla
  • yedi emirler 8 ay önce Şikayet Et
    Vampirler düymeye bastılar yine....
    Cevapla
  • Kod.tc 8 ay önce Şikayet Et
    Kedidir o kedi
    Cevapla
  • Burhan Uysal 8 ay önce Şikayet Et
    Bu tiyatro artık tutmaz
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kassam Tugayları, İsrail askerlerini pusuya düşürdü! Çok sayıda İsrail askeri öldü
Bakan Bayraktar'dan dev LNG anlaşması açıklaması! Karadeniz'de de petrol gelişmesi