Araştırmaya göre, Gurrbetçilerin yüzde 53,7'si yanında çikolata getiriyor

Areda Survey, "Almanya’nın Türkleri: Almancılar" başlıklı araştırmasında gurbetçilerin sosyo-kültürel davranışlarını inceledi. Araştırmaya göre, gurbetçilerin % 47,8'i Türkiye'ye karayoluyla % 53,7'siyse çikolatayla geliyor.

Araştırmaya göre, Gurrbetçilerin yüzde 53,7'si yanında çikolata getiriyor
Araştırmaya göre, Gurrbetçilerin yüzde 53,7'si yanında çikolata getiriyor
GİRİŞ 18.08.2023 18:42 GÜNCELLEME 18.08.2023 19:18
Bu Habere 12 Yorum Yapılmış

Türkiye’den Almanya’ya 1960’lı yıllarda başlayan resmi işgücü göçü sonrasında yaşanan toplumsal dönüşüm "gurbetçiler" ve "Almancılar" olarak isimlendirilen Türk kültür yapısını da bizlere armağan etti. Arkasında ailesini, çocuğunu, eşini bırakıp Almanya’ya çalışmaya giden insanların zorlu hikayeleriyle harmanlandık. Yaşanan acılar, umutlar unutulmaz Türk filmlerine, dizilere, romanlara konu oldu ve olmaya da devam ediyor. Her yaz Türkiye’ye izne gelmeyi bekleyen Almancılar ve yurda dönüş öyküleri ve onların yolunu gözleyen akrabaları... Peki, yurda dönüş ve kavuşma anı sonrasında akıllara gelen ilk şey bize Almanya’dan ne getirdikleri mi oluyor?

TÜRKİYE VE ALMANYA'DA EŞZAMANLI GERÇEKLEŞTİRİLEN ARAŞTIRMAYA 1188 KİŞİ KATILDI

Araştırma şirketi Areda Survey her yaz yaşanan Almancıların yurda giriş hikayelerinden yola çıkarak “Almanya’nın Türkleri: Almancılar” araştırmasını gerçekleştirdi. Almanya ve Türkiye’de eşzamanlı olarak gerçekleştirilen ve bin 188 kişinin katıldığı araştırmaya göre Almancılar yurda gelirken akrabalarına en çok çikolata getiriyor.

ALMANCILARIN VALİZİNDE NE VAR?

Almanya’da yaşayan Türklere, akrabalarının onlardan en çok istediği şey ve Türkiye’de Almancı akrabalarının yolunu gözleyenlerin en çok ne istediği eşzamanlı olarak yapılan araştırmada soruldu. Araştırmaya göre Almancılar, akrabalarının kendilerinden yüzde 51,6 ile en çok çikolata istediğini belirtiyor. İkinci sırada yüzde 14,8 ile elektronik ürünler, üçüncü sırada ise yüzde 10,5 ile kahve yer alıyor. Türkiye’de yaşayan Almanya’daki akrabalarından gelecek hediyeleri bekleyenler ne düşünüyor? Almancı akrabalarının yolunu gözleyenlere göre yüzde 53,7 ile en çok çikolata bekleniyor. İkinci sırada yüzde 8,7 ile bıçak, üçüncü sırada yüzde 8,3 ile saat/parfüm yer alıyor.

YURDA DÖNÜŞ: KARAYOLU MU, HAVAYOLU MU?

Almancıların Türkiye’ye gelirken ulaşım tercihleri ​​de ilginç sonuçlar ortaya koyuyor. Yurda dönüş yolunda Almancıların yüzde 47,8'i karayolunu ile seyahat etmeyi tercih ederken, yüzde 52,2'si hava yolunu tercih ediyor. Peki, yurda geliş sebepleri nedir?
Almanya'nın serin atmosferinden Türkiye'nin sıcak güneşi, aile ve akrabalar, alışkanlıklar derken ilginç tercihler ve kültürel farklılıklarla dolu bir deneyimi beraberinde getiriyor. Yapılan araştırmaya göre, Almanya'dan Türkiye'ye gelen Almancıların yüzde 62,4'ü tatil için geldiğini belirtiyor. Yüzde 18,8'i aile ve akraba ziyareti, yüzde 5,9'u vatan ve memleket özlemi, yüzde 4,5'i alışveriş ve yüzde 3,5'i düğün için yurda geldiklerini ifade ediyor.

DÖNER SORUNSALI: TÜRK USULÜ MÜ, ALMAN USULÜ MÜ?

Aile/akraba ziyaretlerinde bir araya gelinen yemek masaları ve tatil mizahının vazgeçilmez tartışmalarından biri olarak döner tercihleri… Alman usulü Türk döneri mi daha lezzetli yoksa Türk usulü döner mi? Araştırmaya göre Almancıların yüzde 65,8'i geleneksel Türk usulü döneri tercih ederken, yüzde 34,2'si Alman usulü Türk dönerini tercih ediyor.

TÜRK HALKININ YÜZDE 46,1'İ ALMANCILARIN KONUŞMA AKSANLARINI İLGİNÇ BULUYOR

Hemen hemen her yaz yurda gelen Almancıların tercihleri ​​ve yaşam tarzı farklılıkları ülkemize renk katıyor. Peki, Türk akrabaları Almancıların en çok neyini ilginç bulunuyor? Araştırmaya göre Türk akrabaları Almancıların yüzde 46,1 ile en çok konuşma aksanlarını ilginç bulduğunu belirtiyor. Sırasıyla diğer ilginç bulunan özellikler ise; yüzde 30,7 ile dünya görüşleri, yüzde 12,3 ile giyim tarzları, yüzde 5,5 ile yemek yeme harcamaları ve yüzde 5,4 ile müzik zevkleri.

DÖNÜŞ YOLCULUĞUNDA NE VAR?

Almanya’da yaşayan Türk vatandaşları, vatan hasretini hafifletmek ve aidiyet duygularını canlı tutmak için yöresel ürün ve lezzetlerle dolu valizlerle Almanya'ya dönüyorlar. Araştırmaya göre yanlarında götürmeyi ihmal etmedikleri şeylerin ilk sırasında yüzde 28,5 ile tekstil ürünleri yer alıyor. İkinci sırada yüzde 22,7 ile Türk kahvesi, üçüncü sırada yüzde 21,8 ile isot-acı biber ve baharat, dördüncü sırada yüzde 14,1 ile baklava ve lokum, beşinci sırada ise yüzde 4,9 ile yufka bulunuyor.

METODOLOJİ

Bu çalışma, Türkiye ve Almanya’da yaşayan 1.188 Türk vatandaşının katılımıyla 9 -14 Ağustos 2023 tarihleri arasında kantitatif araştırma yönteminde CAWI tekniği ile ‘Areda Survey’in Profil Bazlı Dijital Paneli’ kullanılarak gerçekleştirilmiştir.

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 12
  • özcan çalışkan 8 ay önce Şikayet Et
    Siz nerde yaşıyosunuz bey efendi bizim ülkemizde böyle sizin yazdığınız gibi bir yer yok ltfn ama
    Cevapla
  • özcan çalışkan 8 ay önce Şikayet Et
    Yahu arkadaşlar kimse kimseden bir şey istediği yok ve beklentiside yok yapmayın senin gönlünden bir şey kopmuş ve hediye vermişsin bununda sözünü etmeyin ltfn
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    Biz Almanyada yaşayan türkler olarak helal harama sizden daha cok dikkat ediyoruz türkiyede son senelere kadar helal jelatin yoktu ama sorguluyan hiç yok ne bulursanız löp indiriyorsunuz tr de istemedigin kadar domuz ciftlikleri var
    Cevapla
  • Mesut 8 ay önce Şikayet Et
    Bi tane teyze vermişti alaman çikolatası afiyetle yedim bitince aklıma geldi ya içinde domuz ürünü varsa diye ama iş işten geçti dikkat etmek gerek
    Cevapla
  • Misafir 8 ay önce Şikayet Et
    en ucuz çikolataları getiriyorsunuz
    Cevapla
  • Urfalı Ibrahim 8 ay önce Şikayet Et
    Zıkkım ye ozaman...Lannn bütün Akrabalar bizim sayemizde bizi dolandırarak zengin oldunuz.Şimdide bizi elinizden gelse Vatana sokmayacaksınız ..Fetö ve Pkk Youtuberleri hergün sokakta Gurbetçilere karşı halkı bize düşman ediyorlar ama uyanan yok halen devlette..Biz heryıl Ülkeye 15 milyar dolar döviz getiriyoruz bu bacasız bir fabrikadır ama bunu göremeyen bir Yobazlaşmış oyuna gelebilen
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
32 milyon çalışanın sorunu masaya geliyor! 5 yıl sonra bir ilk
Erdoğan-Özel görüşmesinde neler konuşulacak? AK Partili Usta'dan önemli açıklama