KKTC Cumhurbaşkanı: Pile-Yiğitler Yolu Projesi, insancıl bir proje ve ihtiyaçtan doğdu

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, görüştüğü BM Avrupa, Orta Asya ve Amerika'dan sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Miroslav Jença'ya Pile Yiğitler Yolu Projesi'nin insancıl bir proje olduğunu ve ihtiyaçtan doğduğunu söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı: Pile-Yiğitler Yolu Projesi, insancıl bir proje ve ihtiyaçtan doğdu
KKTC Cumhurbaşkanı: Pile-Yiğitler Yolu Projesi, insancıl bir proje ve ihtiyaçtan doğdu
GİRİŞ 28.08.2023 21:55 GÜNCELLEME 28.08.2023 21:57
Bu Habere 13 Yorum Yapılmış

Tatar, çeşitli temaslar için Kıbrıs'ta bulunan BM Genel Sekreter Yardımcısı Jença'yı başkent Lefkoşa'daki Cumhurbaşkanlığı'nda kabul etti.

Yaklaşık 1,5 saat süren görüşmeye, Türk tarafından Tatar'ın Özel Temsilcisi Ergün Olgun ve bazı müzakere heyeti üyeleri de katıldı.

Jença'ya ise BM Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart ve bazı BM siyasi işler yetkilileri eşlik etti.

Cumhurbaşkanı Tatar, görüşmenin ardından gerçekleştirdiği basın toplantısında, Jença ile samimi bir değerlendirme toplantısı yaptıklarını, Jença'nın ziyaretinin BM'nin New York'ta yapacağı Genel Kurul öncesi zemin yoklama amacını taşıdığını söyledi.

Tatar, Jença'nın ziyaretinin, Pile-Yiğitler Yolu Projesi sonrası BM ile KKTC arasında yaşanan kriz dönemine rastladığını hatırlatarak, Jença'ya Pile Yiğitler Yolu Projesi'nin insancıl bir proje olduğunu ve ihtiyaçtan doğduğunu, Pile'de yaşayanların da bu yönde talepleri bulunduğunu aktardığını bildirdi.

"BM BARIŞ GÜCÜ'NÜN TAVRININ KABUL EDİLEMEZ OLDUĞUNU JENÇA'YA İLETTİM"

Jença'ya Kıbrıs'ta 2 tarafı ayıran BM kontörlündeki Yeşil Hat üzerinde Rumların yaptığı çalışmalarla ilgili bilgi verdiklerini kaydeden Tatar, şu ifadeleri kullandı:

"Güney Kıbrıs'ın, Aya Napa ile Larnaka yolu başta olmak üzere ara bölgeye inşa ettiği yollar, üniversite binası, başka bir bölgede AVM inşası ve 12 kilometre uzunluğundaki tel örgüye BM'nin müdahale etmemesini, son aldığımız bilgilere göre ara bölgeye yakın yerlerde 300 askeri mevziinin yapılandırıldığını, BM'nin her ne kadar iyi niyet misyonu içinde iki tarafa aynı ve eşit mesafede yaklaşma görevlerine rağmen Pile yolunun başlaması sırasındaki BM Barış Gücü'nün tavrının kabul edilemez olduğunu Jença'ya ilettim."

Tatar, BM Güvenlik Konseyi'nin Pile yolu ile ilgili son açıklamasının yanlış bilgilendirme sonucu gerçekleştiğini savunarak, "Görüşmede, 'Güvenlik Konseyi'ni doğru bilgilendirme vazifesi sizlerindir' ifadesini kullandım" dedi.

Görüşmenin ardından basın mensuplarına kısa bir açıklamada bulunan Jença ise oldukça verimli bir görüşme gerçekleştirdiklerini ve müşterek fayda konusunu ele aldıklarını belirtti.

Jença, Tatar'a BM Genel Sekreterinin Kıbrıs konusunda süregelen ilgisini ilettiğini aktararak, "Biz, tüm halkın faydasına olan barış görüşmelerinin yeniden başlaması için gelecekte ortak bir zemin olacağını ümit ediyoruz. Daha iyisini umarız" diye konuştu.

Bugün Kıbrıs'taki temaslarına Rum kesiminden başlayan Jença, sabah saatlerinde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) Lideri Nikos Hristodulidis ile bir araya gelmişti.

Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 13
  • reşat sev 7 ay önce Şikayet Et
    Hep aynı martavallar işlerine gelmeyince insancıl proje derler yutttukmu yutmaz bu millet bm her seye hazırız adanın tamamını almaya
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Durmayın, dinlemeyin ARTIK... Yıllarca oyalandınız..
    Cevapla
  • Ramazan 7 ay önce Şikayet Et
    Kıbrısa gelen yabancı yetkilileri öylebir resmi törenle karşılayın ki, öyle bir güç gösterisi sergileyinki onlarda bilinç altlarında bağımsız kktc yi kabul etsinler. Bunlar güney kesiminden daha büyük devlet desinler.
    Cevapla
  • Mahmut Akar 7 ay önce Şikayet Et
    BM hizaya gelmiş ellerine bakar mısınız
    Cevapla
  • misafir 7 ay önce Şikayet Et
    düşman bir konuda ISRAR ediyorsa mutlaka DİRENİN... ne dediklerine değil ne istedikleri değil.... NE BİZİM ÇIKARIMIZA UYGUNSA onu yapın... anlaşmalara uymak zorunda değilsiniz...
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fenerbahçe pes etmiyor! 10 kişilik Beşiktaş, Kadıköy'den çıkamadı
Korhan Berzeg ile ilgili önemli gelişme! Bulunan kemikler Berzeg'in kızıyla eşleşti