Gizemiyle bilinen Morca Mağarası'nda rahatsızlanan ABD'liden yeni haber

Mersin'in Anamur ilçesinde 2100 rakımda yer alan gizemli Morca Mağarası'na inen ekipte yer alan ve mide kanaması geçiren ABD'li dağcının durumunun iyiye gittiği, bin 200 metre derinlikte ilaç ve serum tedavisi uygulandığı öğrenildi.

GİRİŞ 04.09.2023 20:45 GÜNCELLEME 04.09.2023 20:49
Bu Habere 28 Yorum Yapılmış

İlçeye bağlı Sugözü Mahallesi'nde bulunan yerin binlerce metre altında olan ve Türkiye'nin en derin 3'üncü mağarası Morca'ya aralarında yabancıların da olduğu ekip iniş gerçekleştirdi. Toroslar dağlarının 2 bin 100 metreden girişi olan mağaraya inen ekipte yer alan ABD'li Marck Dick, yaklaşık bin 200 metrede mide kanaması geçirdi.

Anamur'da mağarada mide kanaması geçiren ABD'li, 1000 metre derinlikte mahsur kaldıAnamur'da mağarada mide kanaması geçiren ABD'li, 1000 metre derinlikte mahsur kaldı

Haber verilmesi üzerine bölgeye AFAD, UMKE ve jandarma ekipleri sevk edildi. Rahatsızlanan dağcıya ekip arkadaşlarının getirilen ilaçlarla serum bağlandığı ve sağlık durumunun iyi olduğu belirtildi. Türkiye Dağcılık Federasyonu'nun koordinesinde Türkiye'nin yanı sıra Macaristan'dan da ekip geldiği ifade edildi.

Gizemli mağaradaki araştırma grubunun çalışmalarında yer alan Jeofizik Mühendisi Turgay Gönülalan da hem çalışma ile ilgili hem de Marck Dick'in sağlık durumu hakkında bilgi verdi.

"ULUSLARARASI BİR ÇALIŞMA BU"

Turgay Gönülalan, "2012 yılından itibaren yapılan bir çalışma. Her yıl bu ayda sular biraz daha kuru olduğu için mağara çukur gibi. Su konusu biraz azalmasından dolayı ağustosun ortasında başlayıp, eylülün ortasına kadar devam eden bir çalışma. Bu yılki çalışma 14 Ağustos'ta başladı, ben 30'unda geldim. Bu çalışmalarda sürekli aynı ekip kalmıyor. Uluslararası bir çalışma bu. ABD'lisi, Romanyalısı, Macaristanlısı var. Her yıl böyle yabancılar ve Türklerin ortak bir çalışması var. Şu anda ekipte 21 kişi var. 4'ü Türk, 8'i Macar, 4 tane ABD'li, 1 tane de İspanyol var. Her yıl geliyorsun sıfırdan başlayarak, şu an bin 240 metrede. Yan yollar var. Her yıl araştırma yapılıyor. Mağara bitti denilene kadar bu çalışmalar devam ediyor. Haritası çiziliyor, mağaraya özgü ne varsa çalışmalar yapılıyor" ifadelerini kullandı.

"ARKADAŞIMIZ BİRKAÇ GÜNE KADAR GÜÇLENDİKTEN SONRA KENDİLİĞİNDEN ÇIKACAK"

ABD'li dağcının rahatsızlanmasına da değinen Gönülalan, "Oradaki kişi bir mide kanaması geçiriyor. Mide kanaması geçirince yanında zaten 6 kişi vardı. 2 kişi yukarı çıkıp haber verdiler. Gerekli doktorlarla bağlantı kurup ilaç sağladık. O ilaç getirildi ve mağaraya indirildi. Bu saatlerde ilaç tedavisine başlandı. Şimdi UMKE'den doktor başkanımız burada. Bugün yaklaşık 3'üncü gün. Eğer bu kanama devam etseydi çok kötü sonuçlar olurdu. Ben pozitifim. Arkadaşımız birkaç güne kadar güçlendikten sonra kendiliğinden çıkacak. Yani bir kaza değil. Bugün hem Türkiye'den hem de Macaristan'dan yardım edecek ekipler geldi. Bir doktor, bir paramadik, ABD'li kendisi, içeride. Bir doktor bekliyor. Acil bir kan değişimi olursa diye Anamur'dan kan gelecek. Onu da başka arkadaşımız götürecek. Hatta büyük bir ihtimalle herhangi bir durum olur diye hem İtalya'dan hem Bulgaristan'dan hem de Türkiye'den de pek çok arkadaşımız birkaç güne kadar burada olacak. Ben iyimserim, 3-4 güne kadar Marck kendi çıkacak. Şu anda AFAD, UMKE, jandarma birimimiz burada. Her gün üç kez bilgilendirme toplantısı yapıp gelişmeleri aktarıyoruz" diye konuştu.

KAYNAK: İHA
Erhan Ceylan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Erhan Ceylan

Editör Hakkında

Marmara Üniversitesi İşletme Fakültesi'nin İşletme bölümünden mezun oldu. Yeni medyaya 2015 yılında adım attı. Yakın siyasi tarih, yönetim ve politik süreçlere olan ilgisi bu mesleğe başlamasındaki en önemli etken oldu. Sırasıyla Star, Güneş, Akşam ve A Haber'de gündem ve politika editörlüğü görevinde bulundu. Her türlü dezenformasyonun olduğu, Hakikat ötesi siyasetin (Post truth politics) yaşandığı günümüz dünyasında, tahrif edilen olguları savunmak, temiz bilgi aktarımına yardımcı olmak ve kamuoyunun dijital-medya okuryazarlığını geliştirmek üzere çaba gösteriyor. Dijital medya kariyeri Haber 7'de devam etmektedir.
YORUMLAR 28
  • E.B 7 ay önce Şikayet Et
    Nesi gizemli acaba?
    Cevapla
  • Ezik olMAmalı 7 ay önce Şikayet Et
    Sen abd'ye gidip mağaraya girmek istesen ne olur? Gümrükte bile donuna kadar aramıyorlar mı? Şimdi içeri ne sokulduğu belli mi? Sen abd'de bir mağarada kalsan, şunların yarısı yapılır mı?
    Cevapla
  • mesut 7 ay önce Şikayet Et
    sen gidersen aralar tabi, ama üniversitelerden oluşmuş bir araştırma ekibi dünyanın her yerinde çalışmalar yapabilir
    Cevapla
  • Dovba 7 ay önce Şikayet Et
    Calisma var, neyin çalışması, alayı ajan
    Cevapla
  • Şaşkın 7 ay önce Şikayet Et
    Yorumlara o kadar şaşırıyorum ki. Oraya inen kişiler sokakta gezen kişiler değil. Ömrünü bilgiye araştırmaya adamış akademisyenler. Sizde akademisyen araştırmacı olun sizde başka ülkelerdeki coğrafi oluşumları keşfedin harita çıkarın akademik kitap tez yazın mesela.
    Cevapla
  • nitekim 7 ay önce Şikayet Et
    abdnin kölesiyiz halk'ın %49 da zaten bunu istiyor chpye oy vererek bunu açıkca beyan ediyorlar. dolayısıyla abdli kendi vatanından daha özgür ülkemizde
    Cevapla
  • Necati 7 ay önce Şikayet Et
    Doğru söylüyorsun, bu cehape yi iktidar dan hemen uzaklaştırmak lazım…
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Son dakika: Erdoğan ile Bahçeli arasındaki sürpriz görüşme sona erdi!
TFF, şike iddiaları için inceleme başlattı!