Libya’yı vuran Daniel Kasırgasında Adana detayı! Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu: Ucuz atlattık

Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu, 5 binden fazla kişinin hayatını kaybettiği Libya’yı vuran Daniel Kasırgası'nın Adana’yı vurması halinde de yıkımın aynı olacağını ancak fırtınanın son anda yön değiştirerek Libya’ya gittiğini söyledi.

GİRİŞ 13.09.2023 13:10 GÜNCELLEME 13.09.2023 13:37
Bu Habere 47 Yorum Yapılmış

Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu, Libya’yı vuran Daniel Kasırgası'nın Adana’yı vurması halinde de yıkımın aynı olacağını ancak fırtınanın son anda yön değiştirerek Libya’ya gittiğini söyledi.

Libya'da sel felaketi! Ölenlerin sayısı 5 bin 300'e çıktıLibya'da sel felaketi! Ölenlerin sayısı 5 bin 300'e çıktı

Geçtiğimiz hafta meteorolojik hesaplamalar sonucu yapılan tahminlere göre 11-12 Eylül tarihleri arasında Antalya, Adana ve Mersin’e kasırga uyarısı yapıldı.

TÜRKIYE’Yİ TEĞET GEÇTİ, LİBYA’YI VURDU

Ancak ülkemizi son anda teğet geçen kasırga, Libya’yı vurdu. Orta Akdeniz’i vuran Daniel Kasırgası Libya'nın Bingazi, Beyda, Merc, Suse ve Derne kentlerini etkiledi. Büyük bir kısmı Derne’de olmak üzere 5 binden fazla kişi fırtına sonrası meydana gelen selde hayatını kaybetti. Binlerce insan ise kayboldu.

“LİBYA’YA BENZER DURUMLAR YAŞARDIK”

Konuyla ilgili Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Çevre Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu, İhlas Haber Ajansı’na açıklamalarda bulundu. Zaimoğlu, kasırganın ülkemize vurması halinde yıkım etkisinin Libya ile aynı olacağını belirterek, “Kasırga ülkemizi ve özellikle Çukurova bölgesini vursaydı Libya’ya benzer zararla ve kayıplarla karşı karşıya kalacaktık. Çünkü altyapı olarak da kasırgalar için oluşturduğumuz bir altyapımızın olduğunu söylemek çok da mümkün değil. Bu nedenle her şartta Libya’ya benzer durumlar yaşamamız muhtemel olurdu. Bu uyarıyı dikkate alarak bu noktadan sonra kasırgaları da bir afet olarak değerlendirmek zorunda olduğumuzu söylemeliyim” diye konuştu.

“ERKEN UYARI SISTEMİ ÇOK ÖNEMLI”

Afetlerde erken uyarı sistemlerinin son derece önemli olduğunu vurgulayan Zaimoğlu, daha sonra şunları söyledi:

“Meteoroloji Genel Müdürlüğü de çok erken bir biçimde aslında kasırgayla ilgili uyarı sistemini çalıştırdı. Meteoroloji Genel Müdürlüğü de büyük ihtimalle bu yön değiştirmeyi bir miktar öngörüyordu. Dolayısıyla kasırgada son anda bir değişiklik olacağını gördükleri zaman vatandaşlarımıza daha sistematik bir biçimde uyarılarda bulunurdu. Kasırga yön değiştirmesi ile birlikte dünyada kullanılan önleyici sistemlerden biri olan erken uyarı sistemi, erken uyarı olarak kaldı.”

“ÇUKUROVA BÖLGESİ KIŞ AYLARINDA BOL YAĞIŞ OLACAK”

Adana’nın iklim değişikliğiyle birlikte çok sıcak bir yaz geçirdiğine dikkat çeken Zaimoğlu, kış mevsiminin de soğuk geçeceğini söyledi. Prof. Dr. Zeynep Zaimoğlu, “Zor bir yaz geçirdik, aslında bu yaz sıcaklığını iklim değişikliğine bağlı modellemelerle bekliyorduk. Kış aylarındaki beklentimiz Kasım ayından sonra daha çok yağışların olduğu ve belli bölgelerde de soğuk havanın insan hayatını zorlayabileceği noktalara gelebileceğini gösteriyor. Ocak ayı için İstanbul ve çevresinde kar beklentileri var. Bu kış ayları çok yağışlı geçirmeyi bekliyoruz ama bu yağışlar, kuraklık risklerini sonlandırmaya yetmeyecek. Yaptığımız modellemelerde her zaman sapmalar söz konusu olduğunu göz ardı etmemeliyiz” ifadelerini kullandı.

KAYNAK: İHA
Ramazan Yıldız Haber7.com - Haber Şefi
Haber 7 - Ramazan Yıldız

Editör Hakkında

1981 yılında Isparta'da doğdu. İlk, orta ve lise öğrenimini Afyonkarahisar'da, lisansını İstanbul Bilgi Üniversitesi'nde, yüksek lisansını Bahçeşehir Üniversitesi'nde tamamladı. Üniversitenin ardından bir süre özel sektörde araştırmacı, daha sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) farklı iştiraklerinde İngilizce öğretmeni, sosyolog ve idareci olarak çalıştı. İnternet haberciliğine ilk adımını 2015 yılında Türk Medya’da attı. 2020’de Haber7’de gece editörlüğüne başladı. Halen Haber7.com’da haber şefi olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 47
  • Hans 7 ay önce Şikayet Et
    Vah vah onun kapısının önünden geçmiş vahki vah...!
    Cevapla
  • Mallarboston 7 ay önce Şikayet Et
    TRT Türk haberde bir uzman fırtına . danaya gelseydi sadece yağmur olarak az miktarda yağacaktı. Allah yahudileri kahretsin, hepsi onların iși pis yahudiler Hz İsa'yı bile onlar öldürdüler.
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Son anda yön değiştirdi demiyeceksiniz hala akıllanmıyorsunuz allahın kudreti cenabı mevlam ol dedimi olur dur dedimi durur artık konuşmalarınızda allah kelimesini eksik etmeyin
    Cevapla
  • Das 7 ay önce Şikayet Et
    Barajlara sabotaj olabilir vahsi bati bir damla gaz icin bir damala kan döker bin damla petrol icin bin damla kan döker milyonlarca litre icin milyonlarca litre kan döker
    Cevapla
  • Türkiye 7 ay önce Şikayet Et
    Yön değiştiriliyor, ben bu tür şeyleri 40 yıl önce hayal edip imkan bulunca da yapmayı düşünüyordum. Kolaydır hem fırtına yaratmak hem de yön vermek ancak tam isabet zordur. Göreceksiniz ki lazerle nasıl almanyayı yakıp kavuruyorduysam bunların alası olacaktır. Dünyayı köyleştirmek homojene yapmak nüfus azaltmak virüs çıkarmak benim hayallerimdiyse, daha eskilerde kimler düşünmüştür..
    Cevapla
  • Abdulkadir 7 ay önce Şikayet Et
    Ey gafil sen bir sivri sineğin kanadını yaratamazsın. Tek yaratıcı var o da yüceler yücesi Allah CC . Bu yorumu yazan gafil sen günde 3 defa yemeğe defalarca tuvalette gitmeye muhtaç bir acizsin. Hiç birşey yokki Allah CC hür iradesi dışında ilerleyemez ve oluşamaz.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Küçükçekmece'de hareketli saatler! Bıçaklı saldırgan bacağından vurularak yakalandı
Bakan Işıkhan'dan asgari ücret açıklaması!