Diyanet'ten Kur'an'ı Kerim baskısıyla ilgili iddialara yalanlama

Diyanet İşleri Başkanlığı, altın yaldızlı, varaklı Kur’an-ı Kerim iddialarını yalanlayarak, “Varak’, metalik folyonun matbaa dilinde karşılığı olup, ‘altın’ ifadesi de renk belirtmek için kullanılmaktadır.” açıklamasında bulundu.

Diyanet'ten Kur'an'ı Kerim baskısıyla ilgili iddialara yalanlama
Diyanet'ten Kur'an'ı Kerim baskısıyla ilgili iddialara yalanlama
GİRİŞ 21.09.2023 14:58 GÜNCELLEME 21.09.2023 14:58
Bu Habere 3 Yorum Yapılmış

Diyanet İşleri Başkanlığı, sıcakla renk değiştiren, altın yaldızlı, varaklı Kur’an-ı Kerim basmak suretiyle şatafattan kaçınmadığı iddiasına ilişkin bir açıklama yapılarak, “Varak’, metalik folyonun matbaa dilinde karşılığı olup, ‘altın’ ifadesi de renk belirtmek için kullanılmaktadır.” denildi.

Başkanlıktan yapılan açıklama şu şekilde:

Birgün Gazetesi’nin internet sayfasında ve sosyal medya hesaplarında, “Diyanet, şatafatı bırakamıyor” başlığıyla yer alan haberdeki iddialar gerçeği yansıtmamaktadır.

Söz konusu haberde, Diyanet İşleri Başkanlığının sıcakla renk değiştiren, altın yaldızlı ve varaklı Kur’an-ı Kerim basmak suretiyle lüks ve şatafattan kaçınmadığı iddia edilmiştir. Oysa altın kelimesiyle nitelendirilen ifadenin altınla ilgisi yoktur, altın rengine işaret edilmektedir.

​​Bahsi geçen haberde iddia edilen hususlara ilişkin aşağıdaki açıklamanın yapılmasında fayda mülahaza edilmiştir:

“Altın varak baskı” ifadesi, ciltli kitapların yüzeyinde kitabın isminin, varsa tasarım öğelerinin basıldığı metalik folyo malzemedir. Varak; aslında metalik folyonun matbaa dilinde karşılığı olup, altın ifadesi de renk belirtmek için kullanılmaktadır. Matbaacılık alanında kullanılan ifadelerin, iddia edildiği gibi lüks ve şatafat ifade etmediği yayıncılık ve matbaa bilgisi olan herkesçe malumdur.

“Sıcakla renk değiştiren” ise, termo ifadesini açıklamak için kullanılmıştır. Buradaki termo (sıcaklıkla renk değiştirme) özelliği, üretimde kullanılan sıcak gofre baskı tekniği ile cilt malzemesinin klişe ile baskı yapılan yüzeyin renginin değişmesidir. Yoksa kitabın normal hava şartlarında veya isteğe bağlı bir renk değiştirme özelliği yoktur.

Başkanlığımız, toplumu din konusunda aydınlatma görevinin bir gereği olarak yayın envanterini her geçen gün artırmaya, toplumun tüm kesimlerinin başta Kur’an-ı Kerim olmak üzere Başkanlığımız yayınlarına ulaşımını kolaylaştırmak amacıyla yürüttüğü çalışmalara hız kesmeden devam edecektir.

KAYNAK: HABER7
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 3
  • Ertuğrul 7 ay önce Şikayet Et
    Kur'an'a İslam'a düşman olan arsız bazı basın kuruluşları iftiraya başladılar Yüce kitabımız Kur'an-ı Kerim in basımı sizi ne ilgilendiriyor kendi işinizi brakıp milletin kutsalariyla uğraşmayın yoksa bu millet günü geldiğinde sizi afetmez
    Cevapla
  • ihtiyar 7 ay önce Şikayet Et
    Diyanet yetkilileri o kadar teferruatli aciklama yapmaniza gerek yok,nedeni ALLAH IN kelamini dünyanin en pahali cevheri ile süsülseseniz dahi kimsenin laf söylemeye hakki yoktur nedeni O Kitabin ALLAH IN Kelami olmasindan dolayi israf ve satafat arastiriyorlarsa insan olarak kendimize gazete deki elamanlarin kendilerine bakmalari gerekir öküz altinda buzagi aramayin
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    gerçekten çok sert cevap vermiş!! bunlara anladıkları dilden cevap verin artk
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Mahalle kafeleri Çırağan'la yarışıyor - 27 Nisan günün gazete manşetleri
Kılıçdaroğlu'na cevap: Tükenmiş olan siyasi geleceklerine umut olmak niyetinde değiliz