Mevlit Kandili bugün idrak edilecek

Son peygamber Hazreti Muhammed'in doğum günü olan Mevlit Kandili, bugün idrak edilecek.

GİRİŞ 26.09.2023 04:26 GÜNCELLEME 26.09.2023 16:26
Bu Habere 25 Yorum Yapılmış

Hazreti Muhammed'in dünyayı teşrifi dolayısıyla hicri takvime göre rebiülevvel ayının 12'nci günü idrak edilen Mevlit Kandili, İslam toplumlarında peygamber sevgisinin kültürel hayata yansıması olarak asırlardır kutlanıyor.

Sözlükte "doğum yeri ve zamanı" anlamına gelen mevlit, İslam kültüründe özellikle Hazreti Muhammed'in doğumunu, bu kapsamda yapılan törenleri ve yazılan eserleri ifade etmek için kullanılıyor.

'Yeni bir başlangıç fırsatı...' Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan Mevlit Kandili mesajı'Yeni bir başlangıç fırsatı...' Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan Mevlit Kandili mesajı

Osmanlı, Memlük, Eyyubi ve Fatimi devletleri döneminde Hazreti Muhammed'in doğum gününün resmi törenlerle kutlanılmasının yanı sıra Türk ve Arap edebiyatında peygamber sevgisinin işlendiği eserler kaleme alındı.

Özellikle İslam toplumlarının büyük bir kısmında yoğun ilgi gören Süleyman Çelebi'nin "Vesiletü'n Necat (Kurtuluş Vesilesi)" adlı mesnevisi, besteli veya kendine has bir şekilde irticalen mevlit merasimlerinde okundu.

"PEYGAMBERİMİZ, İMAN VE İSTİKAMET"

Diyanet İşleri Başkanlığınca Mevlid-i Nebi haftası bu yıl "Peygamberimiz, İman ve İstikamet" temasıyla 26 Eylül-2 Ekim arasında çeşitli etkinliklerle idrak edilecek.

MEVLİD KANDİLİ İBADETLERİ

1. Peygamber Efendimiz (sas)’e salât ü selâmlar getirilmeli; O’nun şefaatini ümit edip, ümmetinden olma şuuru tazelenmeli. Can ü gönülden, “Es-salatü ve’s-selamü aleyke ya Resûlellah” demeliyiz. Ya da Allahümme salli ala seyyidina Muhammedin ve ala ali seyyidina Muhammed demeliyiz.

2. Bu kandil gecelerinin gündüzlerinde mümkün olduğunca oruç tutulmalı.

3. Kur’ân–ı Kerim okunmalı; okuyanlar dinlenmeli; uygun mekânlarda Kur’ân ziyafetleri verilmeli; Kelamullah’a olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli, kuvvetlendirilmeli. Kur’an-ı Kerîm okumak veya dinlemek. Böyle mübarek bir gecede yapacağımız ibadetlerin en önemlisi: Kur’an-ı Kerim’i okumak, dinlemek ve anlamı üzerinde düşünmektir. Çünkü Kur’an-ı Kerîm Cenâb-ı Hakk’ın insanlığa son mesajıdır. O’nun iyi anlaşılması ve uygulanması halinde insanlık mutlu olacaktır.

4. Bol bol zikir, evrad ü ezkarda (belli vakitlerde ayet, salavat, dualar) okunulmalı.

5. Günahlara samimi olarak tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve inabed de bulunulmalı. En azından bir tesbih “Estağfirullah” demeliyiz. Diğer kutlu zamanlar gibi Mevlid gecesi de, özümüze dönerek gaflet içinde geçen günlerimizi sorgulama, unutarak ve bilmeyerek işlediğimiz hatalara tevbe edip bağışlanma dileme, kendimizi ve irademizi yenileme zamanıdır.

6. Kaza, nafile namazlar kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir; kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli. Mmümkünse vakit namazlarımızı camilerde kılmaya özen göstermeliyiz. Hem cami ve cemaat sevabından yararlanmalı hemde diğer müslüman kardeşlerimizle bütünleşmeli, kandilini tebrik etmeliyiz.

7. Tefekkürde bulunulmalı; “Ben kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah’ın benden istekleri nelerdir” gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.

 
KAYNAK: AA
Muhammet Binici Haber7.com - Gece Editörü
Haber 7 - Muhammet Binici

Editör Hakkında

İstanbul Şişli'de doğan Muhammet Binici, Anadolu Üniversitesi Radyo Televizyon Programcılığı ve Spor Yönetimi bölümlerini bitirdi. Eğitimine, İstanbul Üniversitesi Halkla İlişkiler bölümünde devam etmektedir. Gazeteciliğe 2012 yılında yerel haber siteleri ve yerel gazetelerde başladı. Gündem, Magazin alanlarında editör-muhabirlik yaptı. 2016 yılında Yeni Akit Gazetesi'nde bir yıl muhabirlik yaptıktan sonra, 2020 Eylül itibariyle Haber7'de 'Gündem Editörü' olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 25
  • MaKuS 7 ay önce Şikayet Et
    Alemlere rahmet olsun bu mübarek kandil günümüz ve gecesi . Ayağının türabı olduğum teşrif ettiler Efâl alemine - yıl dönümü mübarek olsun , Hayr olsun , afiyet ve berekete vesile olsun İnşâAllâh .
    Cevapla
  • Vahim 7 ay önce Şikayet Et
    Allah Kitabında kullarından ne istiyor..Deyip emirleride bir okusak. Çünkü öldüğümüzde bütün sorular Kurandan gelecek..
    Cevapla
  • Önce VATAN 7 ay önce Şikayet Et
    Mevlüt kandilimiz mübarek olsun Müslüman olarak doğduk müslüman olarak ölmeyi Allah nasip eylesin
    Cevapla
  • Nisan 7 ay önce Şikayet Et
    diyanet işleri yeni bir para gelecek yer buldu..Nevlid kandili..uydur uydur..d,yanete para kapısı bütün Camiilerde para toplanır..diyanet israfın dibi...başkalarına israf günah devletin parasını harvurup harman savurmak hizmet...
    Cevapla
  • El Emin 7 ay önce Şikayet Et
    Alemleringöz bebeği peygamberlerin ortasındaki mücevher dünyaya gelmesiyle ümnetini şerefli kılan Hz Muhammed sav efendimiz in şefaatı ahlâkı ilmi terbiyesi tüm insanlığın üzerine olsun
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Küçükçekmece'de hareketli saatler! Bıçaklı saldırgan bacağından vurularak yakalandı
Olay açıklamalar! "Galatasaray, Mehmet Ağar, Ahmet Çakar..."