UNESCO listesindeki Hevsel Bahçeleri'nde yangın: Akıl alır gibi değil!

Diyarbakır'da UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki Hevsel Bahçeleri'nde çıkan anız yangını, itfaiyenin uzun uğraşları sonucu söndürüldü.

GİRİŞ 26.09.2023 14:26 GÜNCELLEME 26.09.2023 14:26
Bu Habere 9 Yorum Yapılmış

Sur ilçesinde bulunan UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ndeki Hevsel Bahçeleri'nde, öğle saatlerinde bilinmeyen nedenle anız yangını çıktı. 

İhbarla bölgeye itfaiye ve polis ekipleri sevk edildi. Yangın, ekiplerin müdahalesiyle kısa sürede kontrol altına alındı. Bölgede soğutma çalışmaları sürerken, dumanlar kentin birçok noktasından görüldü.

ÇIKIŞ NEDENİ ARAŞTIRILIYOR

Yangının çıkış nedeninin belirlenmesi için çalışma başlatıldı.

Hevsel Bahçeleri’ne dair:

Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri Kültürel Peyzajı; Diyarbakır Surları ve Hevsel Bahçeleri olmak üzere iki ana bileşenden oluşmaktadır.

Bölgede hüküm süren medeniyetlerin, kültürlerin ve dönemin ihtiyaçları doğrultusunda şekillenerek özgünlüğünü ve 7 bin yıllık tarihsel varlığını sürdüren Diyarbakır Kalesi, Surları ve Burçları hala orijinal ve özgün kültür varlıkları olarak yaşamakta, Dünya tarihi için önemli bir evrensel miras özelliğini korumaktadır.  

Diyarbakır Hevsel Bahçeleri

Hevsel Bahçeleri, bahçe kültürünün çok önemli olduğu bir coğrafyada yer alan tarihi boyunca halkın kullanımına açık sivil bir bahçe olarak özgün bir değer ortaya koymaktadır. 30’dan fazla uygarlığın izlerini taşıyan bir bölgede 8 bin yıl gibi çok uzun süredir bahçe olarak var olmasıyla, tarımsal değerinin dışında, kültürel ve tarihi olarak da özgün bir yere sahiptir. 

Diyarbakır Kalesi ve Hevsel Bahçeleri’nin yaşamsal işbirliği ve Hevsel Bahçeleri’nin oluşturduğu peyzaj, kentin ve aday varlığın binlerce yıldır kesintisiz yaşam sürmesinde, en önemli etkendir.

KAYNAK: DHA
İbrahim Günay . Haber7.com - Yayın Koordinatörü
Haber 7 - İbrahim Günay .

Editör Hakkında

1986 yılında Mardin’in Savur ilçesinde doğdu. Evli ve bir çocuk babasıdır. İyi derecede Arapça, Kürtçe ve İngilizce bilmektedir. Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi’nde İnternet Gazeteciliği - Yayıncılığı, Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümlerinden mezun oldu. Eğitimine, İstanbul Yeniyüzyıl Üniversitesi Medya ve İletişim Yönetimi (Tezli) Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. TRT Haber’de stajını tamamlayan Günay, mesleğe 2009 yılında Haberler.com’da başladı. 2013 yılında Haber7.com'da göreve başlayan İbrahim Günay, editör, Haber Şefi ve Yayın Koordinatörü olarak görev aldı. Pek çok habere ve röportaja imza attı, sunum ve seminerlere katıldı. Ödül ve plaketler aldı. İbrahim Günay, halen Haber7.com’da Sorumlu Müdür ve Yayın Koordinatörü olarak görevine devam etmektedir.
YORUMLAR 9
  • Nizamı CEDİT 7 ay önce Şikayet Et
    UNESCO Emperyalistlerin ve Siyonistlerin bir kurulușudur. Kurulușun gayesi Yahudi Süleyman Tapınağına amaç olarak Kurulmuștur. BM Her Konușmada Süleyman Tapınağına atıf yapılır. Haçlı Seferlerinde Bile Hristiyanlar Yahudileri Sevmedikleri Halde Yahudi Gizli Hristiyan Askerleri Tapınak Șövelyesi Tarikatını Kurmușlardır.
    Cevapla
  • Kul insan 7 ay önce Şikayet Et
    Dünya mirası hikayesini yutan biz halen aklımızı ne zaman başımıza alacağız. Bizim unesco'muz olmalıdır. Başta mukaddes emanetleri koruma örgütü sonra bütün Müslüman ülkerin değerlerini koruma örgütü. Kafirlerden Münafıklarlardan medet bekleyenler aldandı aldanıyor aldanacak. Ne mutlu Müslümanım diyenlere. Yaşasın İslam kardeşliği her alanda.
    Cevapla
  • Börü 7 ay önce Şikayet Et
    HDPKK lı teröristler yine bildiklerini yapmış
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    Hevsel bahçeleri ciğerimiz,ülkenin içerisinde bulunduğu cehalet ve sürüklendiği mecralar da acı gerçeğimiz... Dbakırlı
    Cevapla
  • Bora 7 ay önce Şikayet Et
    Terörüstler kendi bahcelerini bile yakiyorlar bunlar evcillesmez yabani geldiler yabani giderler
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Fatih Portakal'a göre 35 bin şehit Hamas'la İsrail arasında danışıklı dövüş!
İstanbul'da faciadan dönüldü! Uçağın iniş takımları açılmadı