Bakan Tunç'tan AİHM'ne sert tepki: Yetkisini aştı!

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, AİHM'nin Yalçınkaya kararı konusunda, "AİHM'nin yetkisini aşarak delil incelemesi yapıp, ihlal kararı vermesi kabul edilemez. AİHM açıkça delil değerlendirmesi yaparak yetkisini aşmıştır.

Bakan Tunç'tan AİHM'ne sert tepki: Yetkisini aştı!
Bakan Tunç'tan AİHM'ne sert tepki: Yetkisini aştı!
GİRİŞ 26.09.2023 18:46 GÜNCELLEME 26.09.2023 22:21
Bu Habere 94 Yorum Yapılmış

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin (AİHM) Türkiye aleyhinde aldığı kararda, yetkisini aşarak delil incelemesi yaptığını, kararın kabul edilemez olduğunu belirtti.

Tunç, sosyal paylaşım sitesindeki hesabından yaptığı açıklamada, AİHM'in bugün açıkladığı kararında, Türk mahkemeleri tarafından yapılan yargılama sonucunda Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) üyesi olduğu tespit edilen bir kişinin başvurusuna ilişkin ihlal kararı verdiğini bildirdi.

"KABUL EDİLEMEZ"

"İlk derece mahkemesinden, istinafa, Yargıtaydan Anayasa Mahkemesine her derecedeki yargılama makamlarımızın delilleri yeterli gördüğü bir dava hakkında, AİHM'in yetkisini aşarak delil incelemesi yapmak suretiyle ihlal kararı vermesi kabul edilemez." ifadesini kullanan Tunç, AİHM'in bir temyiz mahkemesi olmadığına dikkati çekti.

AİHM'in, "delillerin kabul edilebilirliği veya delillerin nasıl değerlendirileceğinin ulusal hukukun ve ulusal mahkemelerin yetkisinde olduğu"na yönelik kararlarını hatırlatan Tunç, şunları kaydetti:

"Ulusal mahkemelerce yapılan hukuk kurallarının uygulanması, yorumlanması ve delil değerlendirmesinin kendi incelemesinin konusu olamayacağını vurgulamıştı. Ancak AİHM, bugün açıkladığı Yalçınkaya kararında, bu yerleşik içtihadından ayrılmıştır. AİHM açıkça delil değerlendirmesi yapmak suretiyle yetkisini aşmış ve ulusal mahkemelerin hukuk kurallarının uygulanması ve delil değerlendirme yetkisini inceleme konusu yapmıştır. AİHM kendi içtihatlarında defalarca delilleri değerlendirme yetkisi olmadığını belirttiği halde, konu FETÖ yargılamaları olunca delil değerlendirme yoluna gitmiştir.

Hükümetimizce ayrıntılı bir şekilde bilgilendirildiği ve itiraz edildiği halde, hakkında Türk yargısınca FETÖ üyeliği suçlamasından iki ayrı yakalama kararı bulunan bir kişiyi Büyük Daire duruşmasında başvuranın temsilcisi olarak kabul eden AİHM, tarafsız bir yargılama yapmayacağını en baştan belli ederek hukuka ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı bir karar vermiştir. Ülkemiz, ulusal mevzuata ve uluslararası yükümlülüklere uygun olarak yaptığı terörle mücadelesinde kararlılığını sürdürecektir."

KAYNAK: AA
Ayşe Tan Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ayşe Tan

Editör Hakkında

1990 yılında İstanbul’da doğdu. Meslek hayatına Aydın Doğan Anadolu İletişim Meslek Lisesi’nde Gazetecilik bölümü okuyarak başladı. İlk stajını Hürriyet Gazetesi’nde yaptı. Üniversiteyi ise İstanbul Üniversitesi Radyo Televizyon Yayımcılığı bölümünde tamamladı. 2009 yılında Milliyet Gazetesi’nde internet haberciliğine başladı. 15 senelik kariyerinde çok sayıda gazete, haber portalı ve televizyon bulunmaktadır. Meslek hayatına Haber7.com’da “Gündem Editörü” olarak devam etmektedir. Evli ve 2 çocuk annesidir.
YORUMLAR 94
  • Önce VATAN 7 ay önce Şikayet Et
    biz avrupa üyesi değilizki ne mahkemesi hangi hakla bizi ve devletimizi yargılayacak, bizim yargıyı kapatalım gitsin bedava maaş vermeyelim.
    Cevapla
  • Hasan 7 ay önce Şikayet Et
    İyice haddini aştı bunlar. Sen hangi vazife ile delileri inceliyorsun. Biz Avrupa'daki bir olayda delil iceliyor muyuz. İşine bak aihm
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    gereken yapılmalı herkes haddini ve yetkisi bilmeli
    Cevapla
  • TÜRKÇÜ 7 ay önce Şikayet Et
    Çıkın kardeşim AİHM den mecbur musunuz hem avrupa birliğine almasınlar, hiç bir kolaylığından faydalanmayalım, ama yaptırımlarına uyalım, olur, burnumuza birde halka taksınlar....
    Cevapla
  • Abdullah 7 ay önce Şikayet Et
    Bu mahkeme siyasi bir Avrupa organıdır kadeşim. Zamanında bu mahkeme kararlarına uyacağınıza dair anlaşma imzalamışsınız. AB ‘ye ve onun organlarına rağmen yürüyemiyorsunuz sonra da bağımsızlıktan bahsediyorsunuz.Sıkıysa bu kararın yok hükmünde olduğuna dair resti çekin de bağımsız olduğumuza inandırın bizi.Sözel itiraz ve meydan okumalarınızın bir anlamı var mı şimdi?
    Cevapla
  • Misafir 7 ay önce Şikayet Et
    AB denen haçlı örgüttende Aihm den Türkiye’nin hemen ayrılması gerekiyor. Haçlı ile müslüman yan yana yürüyemez
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Beyaz Saray'dan Refah operasyonu duyurusu! İsrail resmen geri adım attı
Süleymaniye'deki saldırı! Dışişleri Bakanlığı Türk vatandaşları için devreye girdi