Abdullah Ağar'dan İsrail-Hamas uyarısı: Bu savaşın özel hedefi Türkiye'dir

Hamas'ın Aksa Tufanı Operasyonu sonrası İsrail'in Gazze'ye hava saldırıları devam ederken, Abdullah Ağar, savaşı arka planda yürütenlerin bu çatışmada özel hedef olarak Türkiye'yi belirlemiş olduğunu söyledi.

GİRİŞ 12.10.2023 08:34 GÜNCELLEME 12.10.2023 08:53
Bu Habere 250 Yorum Yapılmış

Terör ve Güvenlik Uzmanı, Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Abdullah Ağar, Habertürk'te katıldığı "Nedir Ne Değildir" programında, İsrail-Hamas çatışmasına dair önemli bir değerlendirmede bulundu.

Kendi okumasına göre işin arkasında İran Devrim Muhafızları'nın olduğuna dikkati çeken Ağar, "Bu savaşın özel hedefi Türkiye'dir. Çok akıllı olunmalı." dedi.

Son aylarda İsrail'le gelişen ilişkilerin önemine, bunun bazı ülkelerde yarattığı rahatsızlığa değinen ve Ankara'nın Ukrayna-Rusya savaşında yürüttüğü "aktif tarafsızlık" ilkesini öven Ağar, söz konusu politikanın İsrail-Hamas çatışmasında da uygulanması gerektiğini ama burada teolojik ihtirasların, teolojik hassasiyetlerin, jeopolitik kurnazlıkların tuzakların devreye girdiğini belirtti. Bu sebeplerden ötürü, Türkiye'nin stratejik aklını kullanarak soğukkanlı hareket etmesi gerektiğini kaydetti.

Abdullah Ağar'ın açıklamaların ilgili kısmı şu şekilde:

"…bu, İsrail'le Hamas arasında bir savaş olarak görünse de bunun böyle olmadığının altını özellikle çizeyim. İsrail'le, Hamas'ı bir vekil güç olarak kullananlar arasındadır bu savaş.

Özellikle bu noktada şunu söylemeliyim, şu aşamada; Arap-İsrail yakınlaşması çöp, IMEC Koridoru yani Hindistan, Basra Körfezi, Suudi Arabistan, Ürdün, İsrail oradan Doğu Akdeniz ve Avrupa hattı çöp, ABD'nin özellikle, Çin'in İran'la Suudi Arabistan'ı yakınlaştırmasına alternatif olarak, Riyad'a bir takım güvenlik garantileri vererek İsrail'le Suudi Arabistan'ı yakınlaştırma girişimi çöp...

'GÖRDÜĞÜM, İŞİN ARKASINDA İRAN VAR'

Bunların ötesinde çok daha fazla konu var ve bir de bunların içerisinde özel bir durum var: Türkiye-İsrail ilişkilerini etkilemek. Türkiye bu noktada son derece soğukkanlı davranmalı. Bu durum bilerek kaşınıyor; benim gördüğüm işin arkasında Kudüs Tugayları, İsmail Kaani yani İran Devrim Muhafızları var, çok net söylüyorum.

...mesele sadece Gazze'yle mi sınırlı kalacak yoksa Batı Şeria'ya da mı sıçrayacak, bir şekilde Lübnan işin içine girecek mi, Suriye ve Irak'taki Şii milisler üzerinden asimetrik savaş yani vekaletler savaşı devam edecek mi, sonra da bu savaş doğrusallaşacak mı? Yani savaş, İsrail'le İran arasında bir savaşa dönüşecek mi, bununla da beraber bütün coğrafyayı saracak mı? Buna dair çok büyük bir risk ortaya çıkmış durumda.

'SAVAŞIN ÖZEL HEDEFİ TÜRKİYE'

Ve özellikle tekrar altını çizerek söylemek istiyorum; bu savaşın özel hedefi Türkiye'dir. Neden bunu söylüyorum? Bakın. Biz bir denge siyaset ve stratejisi ürettik Ukrayna-Rusya savaşında. Bunun ne kadar zor bir şey olduğunu da test ettik aslında. Ama doğru olanı yaptık. Çünkü iki tarafın da ortaya koymuş olduğu hesaplar vardı, kurnazlıklar vardı, haklılıkları vardı, haksızlıkları vardı. Türkiye ne yaptı? NATO üyesi olmasına rağmen aktif tarafsızlığı benimsedi, denge siyasetini ve stratejisini benimsedi ve bu yaptığıyla da kendisini kabul ettirdi. Şimdi Türkiye'nin çok daha karmaşık parametrelerin devreye girdiği, insani dramın devreye girdiği, teolojik ihtirasların devreye girdiği, teolojik hassasiyetlerin devreye girdiği, jeopolitik kurnazlıkların tuzakların devreye girdiği bir noktada son derece soğukkanlı ve akıllı olması gerekiyor. Stratejik aklını geliştirmesi gerekiyor. Çünkü Türkiye, son dönemde son derece önemli bir takım hamlelerin altına imza attı. Bunların en önemlilerinden biri de İsrail'le ilişkilerini düzeltmekti."

KAYNAK: HABER7
Erkan Talu Haber7.com - Dış Haberler Editörü
Haber 7 - Erkan Talu

Editör Hakkında

Elazığ'da doğan Erkan Talu; ilk, orta ve lise öğrenimini Ayvalık'ta tamamladı. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, "Sanat Tarihi" bölümünden mezun oldu. Üniversite yıllarında gazetecilik üzerine çok sayıda eğitim alıp okumalar yaptı. Habercilik kariyerine "muhabir" olarak Kanal 7'de başladı. Kanal 7'de hem iç hem de dış basını takip eden ekipte yer alarak "Ana Haber"e bültenler hazırladı. Kanal 7'de çalıştığı dönemde, Ülke TV için haberin yanı sıra VTR, DSF ve program içerikleri üretti. 2017 ortasında Haber7'ye geçti. Kariyerini, "Haber7 Dış Haberler Editörü" olarak devam ettiriyor.
YORUMLAR 250
  • Fatih 6 ay önce Şikayet Et
    Dünyanın obür ucunda bisey olsa türkiye bağlıyacaksıniz
    Cevapla
  • Şahin 6 ay önce Şikayet Et
    Lübnan'da Hizbullah Gazze'de Hamas'ın İran'la ilişkileri zaten herkesin bildiği bir şey. Olan Gazze'de ki sivillere oluyor. İsrail orantısız güç kullanarak sivilleri vuruyor. Hamas'ın bu saldırıyı başlatması İsrail'in iç karışıklıklarına ilaç gibi geldi. İran'ın dış politikasına hizmet etti. Abdullah Agar'ın uyarısı önemli. Zalim Siyonistleri zaten biliyoruz fakat oyun içinde oyun var..!
    Cevapla
  • Bayramyıldırım 6 ay önce Şikayet Et
    Gazze den operasyon edilmesi çok saçma olmuş,bunda bir oyun olma ihtimali var her yönden kapalı bir yerden operasyona girmek çok cahilce,yazık oradaki halka
    Cevapla
  • Murat İzgi 6 ay önce Şikayet Et
    Bu işin arkasinda İran var Turkiyeye erken dogum yaptirip savasa sokmak istiyor bu iran melanet bir ulke zengezurda, Ermeniyi hangi sayikle destekledi bu pers kafasi bizi savasin icine atip arkadan kendi hancerlemek istiyor.
    Cevapla
  • Murat 6 ay önce Şikayet Et
    Türkiye ne pahasına olursa olsun şimdiye kadar nükleer silah sahibi olabilmeliydi.Hala vakit varken,hiç bir ülkeye aldırış etmeden ivedilikle nükleer silah ve bunları ateşleyecek uzun menzili füzeler üretmelidir.Bakın kuzey koreye,hiç kimse onlara karşı en ufak bir harekette bulunabiliyor mu?
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Joe Biden'a büyük şok! ABD tarihine geçti! En düşük...
Kırmızı şehir! Bu kez görüntü Türkiye'den