Hipersonik füze nedir? Hipersonik füze menzili kaç? Hipersonik ne demek?

Rus stratejik silahından biri olan Hipersonik füze Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in açıklamasının ardından gündem oldu. Peki Hipersonik füze nedir? İşte, merak edenler için Hipersonik füzeye ilişkin tüm bilgiler...

Hipersonik füze nedir? Hipersonik füze menzili kaç? Hipersonik ne demek?
Hipersonik füze nedir? Hipersonik füze menzili kaç? Hipersonik ne demek?
GİRİŞ 24.10.2023 16:40 GÜNCELLEME 24.10.2023 16:40
Bu Habere 19 Yorum Yapılmış

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD'yi hedef alarak gözdağı verdiği hipersonik füze (Avangard) ülke gündemine oturdu. Bunun üzerine hipersonik füze ile ilgili detaylar oldukça merak edildi.

Uçak gemilerini İsrail'e destek için Doğu Akdeniz'de konuşlandıran ABD'yi hedef alan Putin, yenilmez olarak tanımladığı hipersonik füzelerinin olduğuna işaret etti ve "Bu bir tehdit değil, sadece bir hatırlatma. Karadeniz üzerinde kalıcı devriyeye başlayacak uçaklarımız Kinzhal sistemiyle donatılmış durumda" dedi. 

HİPERSONİK FÜZE NEDİR? ÖZELLİKLERİ NELERDİR? 

2018'de yapılan Rus füzesi Avangard, Rusya Devlet Başkanı Putin tarafından 'göktaşı' ve 'Ateş topu'na benzetildi. Aktarılan bilgilere göre bu füze, bir hedefe giderken keskin manevralar yapabiliyor, herhangi bir hava savunması sistemi bu füzenin karşısında savunmasız kalabiliyor.

Hipersonik füze, yaklaşık 100 km'lik yörünge altı zirvesine yükseltildikten sonra, başlık roketinden ayrılıp atmosfer vasıtası ile hedefine doğru ilerliyor. Rus yetkililer ise silahın ses hızının 27 katı hızda uçabiliyor ve müdahale edilmesi imansız bir hale dönüşüyor. 

Putin'in yenilmez olarak tanımladığı hipersonik füze (avangard) Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi'nin Füze Savunma Projesi raporunda yer alan verilere göre 2.000 kg ağırlığında ve  6.000 km'nin üzerinde bir menzile sahip. Ayrıca nükleer ya da konvansiyonel yük taşıyabilme özelliğine sahip. 

Ulusal Hava ve Uzay İstihbarat Merkezi 2020 raporunda yer alan bilgiye göre, Rus füzesi Avangard, ABD füze savunma sistemine girmek ve kritik hedefleri nükleer savaş başlığıyla vurmak için tasarlandı.

HİPERSONİK NE DEMEK?

Hipersonik, 5 Mach ya da daha yüksek hızlar için kullanılan bir terimdir(1 Mach 15 santigrat derecede yere yakın yerlerde yaklaşık 1225 km/sa'tir).

HİPERSONİK FÜZE MENZİLİ

Stratejik ve Uluslararası Çalışmalar Merkezi’nin Füze Savunma Projesi raporuna göre, Hipersonik füze (Avangard) menzilinin  6.000 km'nin üzerindedir 

HİPERSONİK FÜZELER HANGİ ÜLKELERDE VAR?

Hipersonik füzeler, birçok ülkede de kullanılıyor. Farklı programlarla donatılmış olan bu füzeler, ülkelere göre çeşitlilik gösteriyor. Ancak hipersonik füzelerde en ön plana çıkan ülke Rusya. İşte hipersonik füze kullanan bazı ülkeler...

  • Rusya

  • İngiltere

  • Çin

  • ABD

  • Fransa

  • Hindistan

  • Japonya

  • Almanya

KAYNAK: M5DERGİ
Rabia Şekerci Güler Haber7.com - SEO Haber Editörü
Haber 7 - Rabia Şekerci Güler

Editör Hakkında

1995'te Konya'da dünyaya geldi. Elazığ Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Fırat Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema Bölümünden derece ile mezun oldu. Ardından Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalında yüksek lisans yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda edebiyat dergilerinde deneme ve metin yazarlığı yaptı. Yine aynı dönemde, yerel televizyon kanalında program sunuculuğu yaparak mesleki kariyerine ilk adımını attı. 2016'da başladığı internet gazeteciliği serüveninde birçok haber portalında editör olarak yer aldı. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır. Diğer yandan İnsicam Dergisi'nde yazmaktadır.
YORUMLAR 19
  • Misafir 6 ay önce Şikayet Et
    Eğer cuhurbaşkanımız olmasaydı bir çivi bile üretmezdik seksen yıllık açığı ancak on senede kapattık daha yeterli değil daha iyilerini yapmak zorundayız bu füzelerin de en iyisini yapmak mecburiyetinde türkiye ot yiyeceğiz ama savunma sanayimizi amarikalılarda daha iyisini üstününü yapmak mecbur çünki dinimiz bunu emrediyo.
    Cevapla
  • halıcı 6 ay önce Şikayet Et
    fikri kardeş Bu adamlar uzay çalışması yaparken biz Anıtkabir'in bayrak direğine ip ürettik diye gazetelere manşet atıyorduk. Erdoğan ile birlikte ülkemiz gelişti. o kadar şey yapıldı ki bir anda bunların yüz yıldır var olduğunu düşünmeye başladı herkes. yok kardeşim biz yeni yeni üretiyoruz..
    Cevapla
  • fikri 6 ay önce Şikayet Et
    Türkiyede neden yok bukadarmı geri kaldıkya
    Cevapla
  • vatandaş 6 ay önce Şikayet Et
    onlar bu füzeleri yaparken. bizimkiler şapka ile uğraşıyordu
    Cevapla
  • Misafir 6 ay önce Şikayet Et
    adamlar bunları yaparken biz ip ihracı yaptık diye gazeteler manşet atıyodu
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
İçişleri Bakanlığı duyurdu: Yeni tasarruf tedbirleri açıklandı
Otomotiv satışlarında aylar sonra bir ilk yaşandı