Son Dakika: AYM'den Can Atalay kararı: Bakan Tunç'tan son dakika açıklama

Son dakika haberi... Anayasa Mahkemesi'nin Can Atalay'a hak ihlali kararına ilişkin Adalet Bakanı Tunç, "Eğer bir hak ihlali kararı varsa, gerekçeli kararı okumamız lazım. O gerekçeli karar doğrultusunda işlem yapılır." yanıtını verdi.

GİRİŞ 25.10.2023 11:38 GÜNCELLEME 25.10.2023 12:28
Bu Habere 54 Yorum Yapılmış

SON DAKİKA HABERİ: Anayasa Mahkemesi (AYM), Türkiye İşçi Partisi'nden (TİP) milletvekili seçilen tutuklu Can Atalay'ın 'seçilme hakkı' ile 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı'nın ihlal edildiğine hükmetti.

Gezi davası kapsamında tutuklu bulunan Can Atalay, İstanbul 13'üncü  Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki yargılama sonucu 'Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs' suçuna 'yardım eden' sıfatıyla katıldığı gerekçesiyle 18 yıl hapis cezasına çarptırıldı. TİP'ten Hatay milletvekili seçilen Atalay'ın, milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi talebiyle Yargıtay'a başvuru yapıldı. Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi başvuruyu reddetti. Bunun üzerine avukatları, Atalay'ın milletvekili seçilerek yasama dokunulmazlığı kazandığı halde durma kararı verilmesi talebinin reddedilmesi nedeniyle AYM'ye bireysel başvuruda bulundu. Başvuruda Atalay'ın 'seçilme ve siyasi faaliyette bulunma' hakkı ile 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı'nın ihlal edildiği ileri sürüldü.

AYM'de süreç devam ederken Yargıtay 3'üncü Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezasını onadı. Bugün başvuruyu görüşen AYM, Can Atalay'ın 'seçilme hakkı' ile 'kişi hürriyeti ve güvenliği hakkı'nın ihlal edildiği yönünde karar verdi. AYM'nin 9 üyesi hak ihlali yönünde oy kullanırken, 5 üye ret oyu verdi.

NE OLMUŞTU?

TİP'ten Hatay milletvekili seçilen Atalay'ın, "milletvekili seçilmesi nedeniyle hakkındaki yargılamanın durması ve tahliye edilmesi" talebiyle yapılan başvuru, Yargıtay 3. Ceza Dairesince reddedilmişti. Atalay'ın avukatları da seçilme ve siyasi faaliyette bulunma hakkı ile kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiği iddiasıyla Yüksek Mahkeme'ye başvurmuştu.

Anayasa Mahkemesi'ne başvurunun ardından süreç devam ederken Yargıtay 3. Ceza Dairesi, Gezi Parkı davasında Can Atalay'a verilen 18 yıl hapis cezasını onamıştı.

ADALET BAKANI TUNÇ'TAN ATALAY AÇIKLAMASI

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Anayasa Mahkemesinin (AYM) Türkiye İşçi Partisinden (TİP) milletvekili seçilen Gezi Parkı davası sanığı Can Atalay'ın bireysel başvurusundaki hak ihlali kararına ilişkin, "Anayasa Mahkemesinin, eğer bir hak ihlali kararı varsa, gerekçeli kararı okumamız lazım. O gerekçeli karar doğrultusunda işlem yapılır." dedi.

Tunç, AK Parti TBMM Grup Toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Anayasa Mahkemesinin, Atalay'ın bireysel başvurusunda "seçilme ve siyasi faaliyette bulunma" hakkı ile "kişi hürriyeti ve güvenliği" haklarının ihlal edildiğine karar verdiğinin belirtilmesi üzerine Tunç, "Karar daha yeni. Henüz gerekçeli karar açıklanmadı. Gerekçeli kararı gördükten sonra bir açıklama yapmak gerekir." ifadesini kullandı.

"Hak ihlali kararı Meclise dönüş anlamına mı geliyor?" sorusuna Tunç, "Anayasa Mahkemesinin, eğer bir hak ihlali kararı varsa, gerekçeli kararı okumamız lazım. O gerekçeli karar doğrultusunda işlem yapılır." yanıtını verdi.

KAYNAK: AA
Ömer Aktaş Haber7.com - Editör
Haber 7 - Ömer Aktaş

Editör Hakkında

1991 yılında Bayburt’ta doğdu. Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon ve Sinema bölümünden mezun oldu. 2016 yılında Anadolu Ajansı'nda stajını yaptı. Yeni Şafak ve Akşam Gazetesi'nde çalıştı. Nisan 2021'den bu yana Haber7.com'da ‘Gündem Editörü’ olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 54
  • Fatih34 6 ay önce Şikayet Et
    Suça bulaşmış bir kimse milletvekili olamaz....
    Cevapla
  • yazı/yorum 6 ay önce Şikayet Et
    aym acilen tarih olmalıdır.
    Cevapla
  • dr ali 6 ay önce Şikayet Et
    pkk katilleri koruyan kac yil oldu zamana oynayan terør dostu mahkeme kapatmak gerek ve hepsini iceri atin kc yildir bekleme mi olur pkk konusunda
    Cevapla
  • Anadolu 6 ay önce Şikayet Et
    Türkiye'de..! Hırsizlık, yarala ma, öldürme, kışkirtma, isyana katılma, kolluk kuvvetine saldı rı vs.Suç islemiş'se, nasıl vekil seçilir ?O'zaman; En agır sucu işleyen vekil secilsin, dokunul mazlık zırhına sarılsın.! Coçuk'iken; Polis gelir, neza rethaneye atarlar, insan icine nasıl cıkarız diye, korkar'dık..!
    Cevapla
  • Adanalı. 6 ay önce Şikayet Et
    Reis bu anayasa mahkemesini derhal kapa,
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle
DİĞER HABERLER
Kassam’dan İsrail’e çifte darbe! ‘Ordusunu vur, kamuoyuna yön ver’
Paramotor ile sürat denemesi yapan pilot 25 metreden yere çakıldı!