İDDEF, Afganistan’da Kubbetu’s Sahra Mimarisinde Cami inşa etti

İDDEF’in Afganistan’ın başkenti Kabil’de Kubbetu's Sahra Camii mimarisinden esinlenerek inşa ettiği cami ibadete açıldı. 270 metrekarelik arazi üzerine inşa edilen camide aynı anda 350 kişi namaz kılabilecek.

GİRİŞ 30.10.2023 13:32 GÜNCELLEME 31.10.2023 10:08

İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF), Afganistan'ın başkenti Kabil'in en yüksek tepesi olan Vezir Ekber Han tepesinde Kubbetu’s Sahra Camii mimarisi ile cami inşa etti. Molla Ömer ve Mahmud Ustaosmanoğlu isimleri verilen cami için düzenlenen açılış törenine, Afganistan İçişleri Bakanı Siraceddin Hakkani, Emri Bil Maruf Bakanı Muhammed Halid Hanefi, Kültür ve Enformasyon Bakanı Molla Hayrullah Hayırha, Kabil Valisi Abdullah Raşid, İDDEF Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Turan ve yönetim kurulu üyeleri, İsmailağa İlim ve Hizmet Vakfı heyeti katılım sağladı.

İDDEF tarafından, Kudüs'te Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa içinde yer alan Kubbet'üs-Sahra Camisi’nden esinlenerek yapılan cami dualarla ibadete açıldı. Açılış töreninde işgalci İsrail'in Gazze’de yaptığı saldırıları şiddetle kınanırken, Mescid-i Aksa'nın özgürleşmesine vesile olması, masum Filistin halkına yapılan zulümlerin sona ermesi temennisinde bulunuldu.

İçişleri Bakanı Siraceddin Hakkani, açılışta yaptığı konuşmada caminin Filistin'e ve Mescid-i Aksa'ya olan bağlılığını temsil ettiğini vurgulayarak, İsrail'in Filistin halkına yönelik saldırılarını kınadı. Hakkani, “Bu caminin Kubbetu’s Sahra mimarisiyle yapılmasının sebebi, tüm ümmet-i Muhammed’in birlik beraberlik içinde olmasının temsili içindir. Özel bir hassasiyetle yapılan camimiz ülkemizin simge eserlerinden biri olurken, ziyaretçi akınına uğramasını bekliyoruz. İDDEF’e ve Türkiye’deki hayırsever kardeşlerimize, yeni bir imar ve ihya mücadelesi yaşadığımız şu günlerde yanımızda oldukları, ayrıca insani yardım desteğinde bulundukları için teşekkür ederiz” dedi.

İDDEF Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Turan yaptığı konuşmada, Mescid-i Haram, Mescid-i Nebevi ve Mescid-i Aksa'nın Müslümanlar için kutsal olduğunu belirterek, caminin açılışının Mescid-i Aksa'nın özgürlüğü ve dünya genelindeki zulümlerin son bulması yönünde bir adım olmasını temenni etti. Turan, “Derin dini, tarihi ve kültürel bağlarımız olan dost ve kardeş ülke Afganistan’da tarihi bir güne şahitlik ediyoruz. İslam mimarisinin ilk kubbeli yapısı olan Kubbetu’s Sahra Camisi mimarisinden esinlenerek hayırseverlerimizin desteğiyle inşa ettiğimiz cami ülkenin en yüksek tepesinde bulunuyor. 270 metrekarelik arazi üzerine yaptığımız camimizde aynı anda 350 kişi namaz kılabilirken, Kubbetu’s Sahra Camisi’nin aynısının olması için tuğlasından mermerine, çinilerinden kapısına kadar hepsiyle özel bir hassasiyetle ilgilendik. Camimiz iki önemli şahsiyet olan Molla Ömer ve Mahmud Ustaosmanoğlu hazretlerinin ismini taşırken, iki zatın hiç birbirlerini görmedikleri halde birbirlerine duaları olmuştur. Geleceğe eser bırak anlayışıyla inşallah burası eğitim ve ibadet yuvası olacak. Katkı veren, emeği geçen herkesten Allah razı olsun. Ayrıca yarım asırlık işgalin ve yıkımın izlerini silmeye çalışan, her alanda toparlanma mücadelesi gösteren Afganistan’ın diğer bölgelerinde de eğitim, insani yardım ve kalıcı eser projelerimize devam edeceğiz. Şu ana kadar eğitim, kültür, sağlık, altyapı ve su kuyusu gibi 52 tesisin yapımını tamamladık” diye konuştu.

Fuat Öner Haber7.com - Sorumlu Müdür/Yayın Koordinatörü
Haber 7 - Fuat Öner

Editör Hakkında

1989 İstanbul doğumlu olan Fuat Öner, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi İnternet Gazeteciliği-Yayıncılığı bölümünden ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi İşletme bölümünden mezun oldu. Eğitimine Marmara Üniversitesi Sosyal Medya Yönetimi Yüksek Lisans bölümünde devam etmektedir. Medya sektörüne 2008 yılında adım atan Öner, Star TV ve Habertürk gazetelerinde çeşitli görevler üstlenmiştir. 2012 yılında Kanal7 Medya Grubu'na haber editörü katılan Öner, Haber7.com'da ‘Yayın Koordinatörü' olarak görevine devam etmektedir. Ayrıca, evli ve bir çocuk babasıdır.
YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL
DİĞER HABERLER
Kız kardeşiyle ayrı düşen küçük Kerem'in duygulandığı anlar yürekleri dağladı...
Kadirov'un durumu kötüye gidiyor! İşte yerine geçebilecek 4 isim...