Ara tatilde kontrollü ekran izlenim süresine dikkat! Göz sağlığını tehdit ediyor…

Son yıllarda artan uzaktan eğitim modeli ve dijitalleşen dersler ekran izlenim süresini de etkiledi. İlk ara tatil için sayılı günler kalırken uzmanlar, ekran kullanımına karşı ebeveynlere uyarıda bulundu.

Ara tatilde kontrollü ekran izlenim süresine dikkat! Göz sağlığını tehdit ediyor…
Ara tatilde kontrollü ekran izlenim süresine dikkat! Göz sağlığını tehdit ediyor…
GİRİŞ 09.11.2023 14:57 GÜNCELLEME 09.11.2023 14:57
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Özellikle pandemi süreciyle birlikte dijital eğitim ve uzaktan öğrenme platformlarının yaygınlaşması öğrencilerin bilgisayar başında daha fazla vakit geçirmesine neden oldu. Göz Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü'nden Doç. Dr. Sevil Karaman, artan ekran süresinin okul çağındaki çocukların göz sağlığını doğrudan etkilediği uyarısında bulundu.

GÖZ SAĞLIĞI İÇİN EKRAN SÜRELERİNE DİKKAT!

Ara tatilde çocukların ekran kullanımlarının sınırlandırılmasına dikkat çeken Doç. Dr. Sevil Karaman, “Uzun süreli bilgisayar kullanımı ve telefon ekranlarına yakın mesafeden bakmak gözlerde yorgunluk, kuru göz sendromu ve baş ağrısı gibi sorunlara yol açarken mavi ışık adı verilen zararlı ışık türü de uyku düzenini bozarak göz yorgunluğunu artırır” dedi.

MAVİ IŞIĞI FİLTRELEYEN EKRAN KORUYUCULAR ŞART!

Yaklaşan ilk ara tatil için ebeveynlerin çocuklar için alternatif aktiviteler bulması gerekiyor. Uzmanlar, çocukların ekran kullanım sürelerinde aralıklarla mola vermelerini, kesintisiz ekran başında durulmaması gerektiğini savunuyor.

Göz sağlığı için sadece ekran kullanım süresine dikkat etmek yeterli değil. Bilgisayar veya tablet ekranlarıyla olan mesafeye de dikkat edilmeli. Çocuklar, ergonomik olan ekran kullanım pozisyonunda sınırlı mavi ekrana maruz bırakılmalı. Daha az oturarak ve daha fazla fiziksel aktiviteyle meşgul olarak sadece göz hastalıklarının değil obezite gibi başka hastalıkların da önüne geçmiş olacaksınız.

DÜZENLİ OLARAK GÖZ KONTROLÜ YAPTIRIN!

Göz sağlığı ve hastalıkları birimi, rutin kontrollerde muhtemel göz problemlerini erken tespit edebilir. Göz doktorları, ailelere çocukların ekran sürelerini sınırlama, ekran mesafesini ayarlama ve düzenli aralıklarla göz dinlenme molaları yapma gibi tavsiyelerle uyarıda bulunur.

Ek olarak, bu rutin kontroller esnasında çocuklarda sıklıkla rastlanan göz sorunları olan miyop, şaşılık ve odaklanma problemleri gibi durumlar erken teşhis edilir. Hastalık ilerlemeden erken tespit edilen bu sorunlar daha ciddi bir hal almadan tedaviyle tanışır.

Beyzanur Özbostan Haber7.com - SEO Editör
Haber 7 - Beyzanur Özbostan

Editör Hakkında

1998'de İstanbul'da doğdu. Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesini tamamladıktan sonra Üsküdar Üniversitesi İletişim Fakültesi Medya ve İletişim Sistemlerinden derece ile mezun oldu. Ardından Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Medya ve Kültürel Çalışmaları bölümünde tam burslu olarak tezli yüksek lisansını yaptı. Üniversiteye devam ettiği yıllarda çeşitli kurs ve eğitimlerde lisans aldı. 2017'den 2022'ye kadar bir STK'da sosyal medya yöneticiliği görevini üstlendi. Günümüzde, haber7.com'da SEO haber editörü olarak görev yapmaktadır.
YORUMLAR 1
  • uğur 5 ay önce Şikayet Et
    yapmayın kardeşim ara tatil falan. çocuklar tam alışma sürecindeyken hemen ara tatil yapıyorsunuz. başta benim çocuklarım dahil hepsi ekran karşısına geçecekler. yazık bu çocuklara çok yazık oluyor..
    Cevapla
DİĞER HABERLER
Avrupa'ya son üç yılda gelen 50 binden fazla refakatsiz göçmen çocuk kayboldu
Şanlıurfa'da inanılmaz olay! Bir şehre yetecek elektriği kaçak kullanırken yakalandılar